Ministar Kuščević održao radni sastanak s hrvatskim gospodarstvenicima iz dijaspore

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u petak 27. svibnja 2016. održao je radni sastanak s hrvatskim gospodarstvenicima iz dijaspore koji su ga upoznali sa svojim dosadašnjim iskustvom pokušaja investiranja u Hrvatskoj. Brojne administrativne prepreke te procedura koja je u pravilu nejasna, dugotrajna i neizvjesnog ishoda u pravilu je u konačnici rezultirala odustajanjem ili propadanjem investicije što je kod njih, uspješnih poduzetnika u razvijenim europskim zemljama, stvaralo dodatni osjećaj frustracije.   2016-05-27-kuscevic-200.jpgMinistar Kuščević izvijestio je gospodarstvenike o reformskim mjerama hrvatske Vlade koje imaju za cilj jačanje pravne sigurnosti svakog investitora, i velikog i malog. Pravnu je sigurnost moguće postići izgradnjom nedvosmislenog pravnog okvira koji će se u praksi doista primjenjivati. U tom pravcu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja radi na izmjenama postojećih zakona koje će biti usvojene u Hrvatskom saboru do kraja ove godine. Dodatni poticaj gospodarstvenicima opredjeljenje je ove Vlade za ukidanjem nepotrebnih parafiskalnih nameta, a prvi korak u tom je pravcu ministar Kuščević napravio u prvom mjesecu mandata ukinuvši obvezu energetskog certificiranja za dio turističkog sektora za koji obveza nije bila propisana ni Direktivom EU ni hrvatskim zakonima. Takvu je praksu potrebno dalje nastaviti.

Ministar je Kuščević posebno naglasio zainteresiranost Države za provođenjem Brownfield investicija to jest za ulaganja u prostor postojeće izgradnje koji je iz ekonomskih ili drugih razloga postao neaktivan odnosno nerentabilan. To su trenutno zapuštene industrijske, vojne, prometne ili turističke zone koje svojim izgledom predstavljaju urbanistički ali i zdravstveni problem, a u stvari su veliki gospodarski potencijal. Brownfield investicije zanimljive su i s prostorno planskog stajališta jer podrazumijevaju urbanu obnovu odnosno sanaciju o čemu će na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu biti održan stručni skup koji će otvoriti ministar Kuščević.
Gospodarstvenici su iskazali interes za ulaganja u Hrvatsku, bilo da se radi o Greenfiled ili Brownfield investicijama. Želja im je svoja financijska sredstva i stručna znanja uložiti u zemlju svojih predaka s kojom ih još uvijek veže snažna emocionalna nit. Sastanak je zaključen u pozitivnom ozračju iz kojeg je bila vidljiva želja obje strane da se aktivno radi na izgradnji povjerenja između dijaspore i hrvatske države koje je zbog različitih razloga u prošlosti bilo narušeno.