Niskošumni sustav odvodnje

Sustav odvodnje jedan je od važnih i neizostavnih dijelova građevinskog objekta, koji zbog buke može postati smetnja.

Kad birate cijevni sustav odvodnje, naš savjet je da uzmete u obzir  sve dijelove sustava i njihove značajke; njihova akustična svojstva apsorpcije zvuka, zatim njegova hidraulička svojstva, kao i adekvatnost ovjesa (spojeva s podlogom).

Zvuk je rezultat vibracija koje kao valovi putuju zrakom ili materijom. Kod akustike građevina, govorimo o zvuku koji putuje zrakom, odnosno konstrukcijom. Dok dobra izolacija cijevi i zidova može značajno smanjiti prijenos buke unutar prostora, progresiju zvuka kroz konstrukciju mnogo je teže ograničiti, jer se ona širi na okolne prostore preko zidova i struktura.

Master3Plus, niskošumni sustav odvodnje, uspješno svodi nastanak i širenje buke nošene zrakom i konstrukcijom na najmanju moguću mjeru te se smatra jednim od najtiših sustava cijevi za odvodnju na europskome tržištu. Sustav uključuje cijevi, spojne elemente te ovjesno pričvrsni pribor. Svojom funkcionalnošću, vrhunskom kvalitetom materijala i dobro osmišljenim dizajnom, donosi značajne prednosti svima – od projektanata, instalatera, investitora, sve do stanara.

Cijev i spojni elementi

Niskošumni sustav odvodnje PIPELIFE Master3Plus uključuje tri pomno kombinirana sloja koja su odabrana radi dobivanja specifičnih svojstava komponenti.

Cijev se sastoji od glatkog unutarnjeg sloja (polipropilenski kopolimer (PP-CO), čvrstog srednjeg sloja od mineralno ojačanog polimera (PP-MV) i vanjskog sloja otpornog na udarce od polipropilenskog kopolimera (PP-CO).

Utični dijelovi su konstruirani kao profilirani kolčak s brtvenim prstenom s jedne ili obje strane. Svi elementi imaju optimalna hidraulična svojstva, smanjenu turbulentnost toka te bolju protočnost čime se otvara mogućnost većeg broja priključaka na odvodnu cijev. Nadalje, proizvodi su teži i jačih stijenki radi bolje zvučne izolacije.

 

Zvučno apsorpcijska obujmica

Povećajte vrijednost nekretnine i poboljšajte kvalitetu života apsorbiranjem buke koja se prenosi konstrukcijom pomoću Master3Plus obujmica. Zvučno apsorpcijske obujmice Master3Plus neizostavan su dio za izvanredno smanjenje buke koje postiže sustav za niskošumnu odvodnju Master3Plus.

S obzirom na to da je zaustavljanje širenja strukturnog zvuka teže postići jer se prenosi kroz građevinsku strukturu u susjedne prostore, obujmice Master3Plus koje se koriste za pričvršćivanje niskošumnih cjevovoda na građevinske strukture, jednako su važan element kao i sastav i izolacija samih cijevi.

Zvučno apsorpcijske obujmice Master3Plus jedinstveno su dizajnirane za apsorpciju strukturnog zvuka i bile su ključne u ocjeni Instituta Fraunhofer, prema kojoj je Master3Plus jedan od najtiših sustava cijevi za odvodnju otpadnih voda u Europi.

 

Učinkovita apsorpcija zvuka

Jedinstveni dizajn i visokokvalitetni sastav zvučno apsorpcijske obujmice master 3plus omogućavaju maksimalnu apsorpciju zvuka sprječavanjem prijenosa vibracija cijevi u zidove i susjedne prostorije. Jedinstveno sastavljen i dizajniran gumeni umetak osigurava maksimalnu apsorpciju zvuka. Izrađene su od lagane i čvrste PA plastike, a visokokvalitetne plastične obujmice sprječavaju hrđu kako bi osigurale snažan i pouzdan proizvod. Zahvaljujući obojenim oznakama i klik spojevima, osigurana je jednostavna i brza ugradnja bez alata.

Ako je potrebno značajno smanjenje buke, predlažemo odabir Master3Plus dvostruke obujmice.

Dvostruka obujmica osigurava da se vibracije generirane u cijevi usmjeravaju s gornje obujmice na donju obujmicu preko posebno dizajnirane gumene veze. Rebrasta vodilica osigurava da donja obujmica ostane odvojena od cijevi kako bi pomogla u apsorpciji gotovo svih vibracija i zvukova koji se generiraju.

I jednostruke i dvostruke apsorpcijske obujmice su kompatibilne sa svim elementima sustava Master 3Plus.

Zvučna izolacija

Kada je riječ o propisima za zvučnu izolaciju, oni ovise o nacionalnim normama i razlikuju se od države do države.

Važeće standarde i propise potrebno je uzeti u obzir već u fazi planiranja. Na primjer, zidovi u kojima su sanitarne instalacije ne smiju biti uz spavaće sobe.

Općenito vrijedi pravilo da cijevi sustava odvodnje ne smiju biti ugrađene u zidove prostorija koje se želi zaštititi od buke te da ih se od čvrste strukture zidova mora odvojiti zvučnom izolacijom u samoj konstrukciji.

Pri ugradnji odvodnih cijevi bez zvučne izolacije u konstrukciji, masa po kvadratu zida mora biti najmanje 350 kg/m2.

Kućne instalacije moraju se projektirati i rasporediti tako da razina buke koju proizvode kada se koriste druga izljevna mjesta ne prelaze dozvoljene vrijednosti. Razina buke u sustavu smije biti 5 dB(A) viša u pomoćnim prostorijama.

Pipelife Hrvatska d.o.o.