Pametni gradovi – primjeri u svijetu

U svijetu ima puno hvalevrijednih primjera gradova koji već više godina implementiraju neki od gore navedenih postulata. Navest ćemo samo neke od njih.

Amsterdam

Inicijativa Amsterdama kao pametnog grada počela je u 2009. godini i trenutno uključuje 170 projekata koji su zajednički razvijeni od strane lokalnih stanovnika, vlada i poduzeća. Ti se projekti odvijaju na međusobno povezanim platformama putem bežičnih uređaja kako bi se poboljšala sposobnost donošenja odluka u stvarnom vremenu. Grad Amsterdam tvrdi da je svrha projekata smanjenje prometa, ušteda energije i poboljšanje sigurnosti građana. Kako bi promicali napore lokalnog stanovništva u cilju poboljšanja mogućnost grada, vlast provodi “Smart City Challenge” u kojem vlast razmatra prijedloge stanovnika. Jedan od primjera razvijene aplikacije je Mobypark, koja vlasnicima parkirnih mjesta omogućava iznajmljivanje svog mjesta za određenu naknadu. Grad može koristiti podatke obrađene iz ove aplikacije kako bi kontrolirali potrebu za parkiranjem te mogućim preinakama poboljšali efikasnost sustava.

k68-pg-parc_del_centre_del_poblenouBarcelona

Barcelona je u okviru svoje strategije „CityOS“ osnovala niz projekata koji se mogu smatrati aplikacijama „pametnog grada“. Na primjer, senzorska tehnologija primijenjena je u sustavu za navodnjavanje u Parc del Centre de Poblenou, gdje se u zasađenim vrtovima prenose podaci o razini vode koja je potrebna biljkama. Barcelona je također dizajnirala novu autobusnu mrežu koja se temelji na analizi podataka o najčešćim prometnim tokovima u Barceloni, koristeći prvenstveno vertikalne, horizontalne i dijagonalne rute s brojem razmjena. Integracija više tehnologija Smart City može se vidjeti primjenom pametnih semafora, dok autobusi prometuju na rutama dizajniranim za optimizaciju broja zelenih svjetala. Osim toga, u centru za izvještavanje izvanrednim situacijama, definira se približni put vozila hitne pomoći te se unosi u sustav semafora postavljajući sva svjetla na zeleno kada se vozilo približava kombinacijom GPS-a i softvera za upravljanje prometom, omogućujući hitnim službama da u najkraćem mogućem roku dođu do mjesta na koje su nakanili stići.

Kopenhagen

Kopenhagen je 2014. godine osvojio prestižnu nagradu World Smart Cities Award za svoju strategiju razvoja pametnog grada „Povezivanje Kopenhagena“.

Veliki projekt pametnog grada: U Kopenhagenu je, kao i u mnogim gradovima širom svijeta, kvaliteta zraka visoko na listi prioriteta kad je u pitanju životni razvoj, a 68 posto građana navodi da je ono od velike važnosti kada je u pitanju atraktivnost grada. Za praćenje razine zagađenja, Kopenhagen Solutions Lab trenutno radi s Googleom i instalirao je opremu za nadgledanje u njihov automobil s pregledom ulica kako bi proizveo toplinsku kartu kvalitete zraka u gradu. Podaci će pomoći biciklistima i joggerima da planiraju rute s najboljom kvalitetom zraka. Projekt također daje pogled na budućnost, kada bi takve vrste podataka u stvarnom vremenu mogli prikupiti senzori širom grada i uporediti ih sa podacima o prometnim tokovima.

Uredništvo stručnog časopisa Korak