PVC profili za održivu budućnost

Deceuninck predstavio inovacije za održivu gradnju na sajmu Fensterbau Frontale  u Njemačkoj

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, svoju dugogodišnju predanost održivosti predstavio je na velikom međunarodnom sajmu Fensterbau Frontale 2024 koji se od 19. do 22. ožujka održao Nürnbergu.

Na čak 550 m2 inovativnog izložbenog prostora i dvije etaže, Deceuninck je predstavio rješenja za održivu gradnju i pokazao koliko je upotreba recikliranih materijala važna za tvrtku u procesima istraživanja i razvoja.

„Naš nastup na ovom velikom sajmu bio je u potpunosti u znaku održivosti i najnovije kampanje kojom ističemo svoju predanost inovacijama za održivu gradnju. Pažnju brojnih posjetitelja privukli smo dizajnom štanda inspiriranim modernom i modularnom arhitekturom koja stvara otvoren i transparentan izložbeni prostor. Cijeli koncept održivosti dodatno smo naglasili mnoštvom zelenila i biljaka“, poručuju iz Deceunincka.

Posjetitelji sajma imali su prilike upoznati cijeli portfelj višestruko nagrađivanog Elegant profila koji je dodatno unaprijeđen iCOR sustavom zahvaljujući kojem se mogu kombinirati različite serije okvira i različite izvedbe krila. Time se osigurava potpuna izmjenjivost okvira i krila, što dovodi do neviđenog smanjenja kompleksnosti u proizvodnji i logistici.

Uz prozorske profile, Deceuninck je predstavio i svoju bogatu ponudu podiznih i kliznih vrata s kompletom za brzu ugradnju te sustave roleta, a u završnoj fazi razvoja je i Deceuninck Project Planner 2.0, alat koji će uvelike olakšati planiranje arhitektima i proizvođačima prozora.

Deceuninck je predstavio i svoj ThermoFibra profil bez čelika. Tehnologija staklenih vlakana ThermoFibra umjesto čeličnih ojačanja omogućuje još bolju toplinsku izolaciju i veću stabilnost. Kao rezultat toga, moguće su znatno veće dimenzije, uz manju težinu profila. Upotreba recikliranog materijala u jezgri profila čini sustav vrlo održivim, a profili se mogu u potpunosti reciklirati u Deceuninckovom pogonu za recikliranje.

Testiranje prednosti Thermofibra i iCOR tehnologija

Posjetitelji sajma imali su prilike upoznati cijeli portfelj višestruko nagrađivanog Deceuninck Elegant PVC profila koji je dodatno unaprijeđen iCOR sustavom koji omogućuje kombinaciju različite serije okvira i različite izvedbe krila. Dodatno, predstavljena je i inovativna tehnologija staklenih vlakana ThermoFibra umjesto čeličnih ojačanja, koja omogućuje još bolju toplinsku izolaciju i veću stabilnost profila uz manju težinu. Upotreba recikliranog materijala u jezgri profila čini sustav vrlo održivim, a profili se mogu u potpunosti reciklirati u Deceuninckovom pogonu za recikliranje u Belgiji.

„Posjetiteljima našeg izložbenog štanda omogućili smo da na licu mjesta testiraju mogućnosti i prednosti naših inovativnih tehnologija.  Testom “Podigni me”, koji je uključivao viseća krila prednjih vrata s i bez Thermofibre, omogućili smo zainteresiranima da osobno osjete razlike u težini profila. Drugi test, nazvan “Push me”, bio je usmjeren na fleksibilnost profila, gdje su posjetitelji sami prepoznavali razlike“, dodaju u Deceunincku.  

Dodatno, Deceuninck je prezentirao iCOR modularni sustav kod kojeg su svi okviri i krila međusobno zamjenjivi. Na posebnom izložbenom stolu mogli su se kombinirati različiti okviri s različitim krilima, demonstrirajući tako fleksibilnost i prilagodljivost Deceuninck profila različitim potrebama i preferencijama.

Recikliranjem do PVC profila za održivu budućnost

Od posljednjeg nastupa na ovom velikom sajmu 2018. godine do danas, Deceuninck je značajno unaprijedio svoj asortiman i tehnologije u proizvodnji PVC profila. Krajem prošle godine dovršio je svoj petogodišnji investicijski ciklus u vlastitu tvornicu za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, vrijedan 25 milijuna eura, kojim je dosegnuo kapacitet recikliranja od čak 40.000 tona godišnje.

Deceuninck PVC profil Elegant sadrži do 48 % recikliranog materijala, dok prednjače profili Phoenix sa 100 % recikliranim materijalom. Prerada recikliranog materijala troši 90% manje energije i time uzrokuje manje emisije ugljika od proizvodnje novog materijala, a Deceuninckov je cilj smanjenje stakleničkih plinova za 60% do 2030. u odnosu na referentnu 2021. godinu te nulta emisija do 2050. godine. Science Based Targets initiative (SBTi), nedavno je potvrdila da su Deceuninckovi napori za smanjenje emisija stakleničkih plinova (GHG) u skladu s najnovijim spoznajama o klimi.

Deceuninck d.o.o.