LAUFEN save! ZAŠTO TREBAMO KORISTITI SVEMIRSKI WC NA ZEMLJI

LAUFEN-ov WC za odvajanje urina save! je pravi primjer revolucije koja se širi projektima diljem svijeta.

Način na koji postupamo s urinom u gospodarenju otpadnim vodama uzrokuje jedan od glavnih ekoloških problema današnjice, tj. onečišćenje nitratima iz gnojiva koja sadrže dušik i eutrofikaciju vodenih tijela što rezultira vodama osiromašenim kisikom koje se nazivaju “mrtve zone”. Ipak, urin je vrijedan resurs za poljoprivredu ako se tvari u njemu mogu odvojiti i reciklirati.

Zajedno s bečkim dizajnerskim timom EOOS, LAUFEN je razvio prvi svjetski WC s odvajanjem urina koji zadovoljava industrijske standarde u razvijenom svijetu. Ova inovativna WC školjka postupno ulazi u našu svakodnevicu.

Urin kao resurs: lekcije sa svemirske stanice

WC na svemirskoj postaji ISS visoko tehnološki je stroj vrijedan 23 milijuna dolara.

Ono što mu je zajedničko sa save! školjkom je odvajanje urina u samoj WC školjci  i njegovo ponovno korištenje kao vrijednog resursa. U svemiru, fokus je na 95 posto vode u ljudskom urinu koji se može koristiti za ponovnu pretvorbu u pitku vodu. Školjka save! pak u procesu iskorištava preostale kemijske tvari kao što su dušik (N), fosfor (P) i kalij (K).

S jedne strane, te tvari predstavljaju ekološke probleme. Studije koje su provele vodeće istraživačke institucije pokazuju da se prekomjerne količine dušika i fosfora ispuštaju u rijeke i oceane, uzrokujući cvjetanje algi i ugrožavajući ekosustave.

S druge strane, oni su vrijedne hranjive tvari u gnojivima koja se koriste u poljoprivredi, ako se mogu filtrirati prije nego što uđu u otpadne vode.

Vrijeme je za preispitivanje upravljanja otpadnim vodama

Izazov je u brzoj uspostavi WC školjke za odvajanje urina kao standarda u mnogim kulturama diljem svijeta. Korištenje urina kao resursa može se prilagoditi specifičnim kulturnim običajima i uvjetima.

U najudaljenijim krajevima urin se može kombinirati s određenim bakterijama kako bi se proizvela električna energija koja primjerice može napajati mobitel. U poljoprivrednim područjima, urin se može preraditi kako bi se dobila voda i hranjive tvari za navodnjavanje i gnojiva.

Od svemira do Nepala i Europe

EOOS, poznati bečki dizajnerski tim posvećen pitanjima zaštite okoliša, izumitelj je “zamke za urin” koja koristi adheziju, poznatu kao “efekt čajnika”, za odvajanje i odvod urina izravno u WC školjku.

Osiguravanje funkcionalnosti u takozvanim čučavcima u Nepalu i u WC školjkama zapadnjačkog svijeta bio je izazov s kojim su se suočili EOOS i LAUFEN.

“Imamo veće šanse za implementaciju ove važne revolucije u velikim razmjerima samo ako WC uvijek izgleda isto i ne zahtijeva nikakve promjene u načinu na koji se koristi”, kaže Harald Gründl, voditelj EOOS-a.

Prvi WC za odvajanje urina save! za upotrebu u industrijaliziranim zemljama dostupan je već neko vrijeme. Nedavno je LAUFEN počeo nuditi i potpuno tehnološko rješenje ugradnje.

Prvih 100 save! jedinica instalirano je i temeljito testirano na sveučilištima i istraživačkim institucijama. Od nedavno Europska svemirska agencija ESA koristi oko 80 save! WC školjki u svojoj novoj zgradi u Parizu, a u Beču se njima oprema i prva rezidencijalna zgrada. U projektu Stadtregal, arhitekata GERNER GERNER PLUS. heri&salli, prikupljeni urin koristi se za proizvodnju gnojiva za zelenilo na fasadi i biljke na krovu.

Održivost kroz ustrajnost

WC save! je “front-end” koji funkcionira na mnogo načina u kružnom gospodarstvu. Među njima su proizvodnja vode i električne energije, proizvodnja gnojiva, recikliranje na licu mjesta, industrijska obrada i uporaba. “Back-end” je otvoren, ovisno o situaciji i poslovnom modelu.

Ustrajnost Haralda Gründla i njegovog tima postupno se isplaćuje. Razvijena kao dio programa Zaklade Billa i Melinde Gates “Voda, sanitacija i higijena”, save! WC školjka postala je redovita tema na dnevnom redu UN-ovog Svjetskog dana voda, a nedavno je predstavljena Svjetskoj banci.

WC revolucija uzima maha i u Njemačkoj. Jedan od sljedećih velikih projekata u pripremi je “Ecovillage”, kooperativno i održivo susjedstvo s 500 stanova u Hannoveru.

Roca Hrvatska d.o.o.