Podne obloge u javnim prostorima

UČINKOVITA, BRZA I EKOLOŠKI PRIHVATLJIVA RJEŠENJA

Odluka o tome koji će proizvodi biti korišteni prilikom izvođenja podova leži u zahtjevima prostora i krajnjih korisnika. Pod tim prvenstveno mislimo na nekoliko kategorija – zdravstvenu zaštitu, sigurnost, ali i jednostavnost ugradnje i održavanja. Pritom nikako ne smijemo zaboraviti i na zdravlje, pa je od velike važnosti koristiti proizvode s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva koje u Mapei sustavima nalazimo pod zajedničkim nazivnikom – ECO linija.

Zbog često kratkih rokova izvedbe potrebno je osigurati sustave i rješenja koja će biti dugotrajna, kvalitetna, ali i brzo izvediva. Znamo da je zbog intenzivnog pješačkog opterećenja završne podne obloge potrebno češće obnavljati, a kada počnemo razmišljati o obnovi podnih površina, najprije je potrebno procijeniti njihovo postojeće stanje. Za dugoročno kvalitetnu obnovu je, prije svega, potrebno osigurati čvrstu, suhu i čistu podlogu koja će omogućiti nadogradnju sljedećih slojeva. Stoga je za kvalitetno izvedenu završnu oblogu od ključne važnosti pravilna priprema podloge.

BRZOVEZUJUĆI ESTRISI

Estrih je građevinski element čija je glavna uloga osigurati odgovarajuću osnovu za ugradnju završne obloge. Osim toga, svrha je estriha osigurati ravnomjeran prijenos mehaničkih opterećenja na osnovnu konstrukciju. Za ugradnju i zamjenu starih, dotrajalih slojeva poda postoje rješenja za izvedbu estriha primjenom brzosušećih i brzovezujućih veziva za izradu estriha MAPECEM i TOPCEM ili već gotovih mješavina za izradu brzosušećih estriha MAPECEM PRONTO i TOPCEM PRONTO. Ovi sustavi imaju visoka mehanička svojstva s vrlo kratkim vremenima sušenja. Zaostala vlaga u estrihu nakon 4 dana primjene sustava TOPCEM ili TOPCEM PRONTO bit će ispod 2 % po CM (pri 23°C i 50 % relativne vlage zraka), što je gornja granica vlažnosti za polaganje podnih obloga.

ZATVARANJE ZAOSTALE VLAGE U PODLOZI

U skladu s uputama većine proizvođača parketa, najveća dopuštena vlaga u podlozi na koju se ugrađuje parket ograničena je na 2 % po CM-u, odnosno na 1,8 % kada je riječ o podlogama s ugrađenim podnim grijanjem. U slučaju povišene zaostale vlage u podlozi, tehnologija zatvaranja vlage najčešće se koristi kao moguće rješenje za kratke rokove izvedbe. Tada se obično koriste epoksidni ili poliuretanski premazi poput epoksidnog premaza PRIMER MF ili poliuretanskog ECO PRIM PU 1K koji sadrži 100 % suhe tvari i ima izuzetno nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (VOC).

 ČVRSTOĆA PODLOGE

Preporučena tlačna čvrstoća podloge koja se nadograđuje drvenim podnim oblogama iznosi najmanje 25 N/mm2, a minimalna gustoća cementnog estriha 2100 kg/m3, pri čemu struktura estriha mora biti jednaka kroz cijeli presjek. Površina podloge mora imati jednoličnu strukturu bez prisutnosti cementne skramice. Ako se pojedini dijelovi estriha ne izvedu u zahtijevanoj kvaliteti, nedostaci se moraju otkloniti odgovarajućom metodom.

 TEMELJNI PREMAZ I IZRAVNAVANJE PODLOGE

Pri izravnavanju podloge sa svrhom poboljšanja prionjivosti narednih slojeva, reguliranja upojnosti i protuprašne obrade podloge koristi se temeljni premaz. Akrilni premaz ECO PRIM T ne sadrži otapala te izuzetno brzo stvrdnjava imajući pritom izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (VOC). Namijenjen je za unutarnje površine te se preporučuje prije polaganja elastičnih i tekstilnih obloga na podloge s ostacima starih ljepila. Slijedi izravnavanje podloge samorazlijevnim masama. Mapei je razvio brzosušeće mase za izravnavanje po kojima se može hodati već tri sata od ugradnje. Za izravnavanje neravnina do 10 mm preporučujemo ULTRAPLAN ECO, a ULTRAPLAN MAXI za izravnavanje do 40 mm. Treba imati na umu da se izravnavanje podloge samoizravnavajućim masama ne preporučuje u slučaju podloga s previsokom zaostalom vlagom.

UPOJNOST I HRAPAVOST PODLOGE

Prije polaganja završne obloge moramo osigurati odgovarajuću glatkoću podloge koja ovisi o vrsti podne obloge koju ugrađujemo. Porozne (upijajuće) cementne podloge moraju se premazati odgovarajućim premazom, kao što je primjerice PRIMER G koji regulira upijanje prije nanošenja masa za izravnavanje. Slabo upojne podloge kao što su teraco, kamen, stare keramičke pločice ili neupojne podloge poput starih epoksidnih podova kao i podloge s ostacima starih ljepila moraju biti tretirane premazom za neupojne podloge ECO PRIM T.

ELASTIČNE PODNE OBLOGE

Najnoviji trendovi kod elastičnih podnih obloga (PVC-a, gume, linoleuma i pluta) doveli su do razvoja obloga koje imaju veliku otpornost na habanje, poboljšavaju zvučnu izolaciju prostora, vodonepropusni su te jednostavni za čišćenje i održavanje. Upravo zbog toga ovakve se obloge često koriste u vrtićima, školama, čitaonicama i sličnim prostorima.

Za lijepljenje elastičnih podnih obloga u prostorima izloženim intenzivnom pješačkom prometu i prometu kolica, poput menzi, blagovaonica, hodnika i učionica, preporučujemo  ljepilo ULTRABOND ECO V4 SP.

Obloge od PVC-a

S higijenskog gledišta, PVC podne obloge jedan su od najboljih izbora za završne obloge u vrtićima i obrazovnim ustanovama općenito. PVC je antibakterijski i antistatički te prikladan čak i za osobe sklone alergijama. Ove su obloge izuzetno otporne na habanje i nečistoće, a lako se održavaju.

Gumeni podovi

Podne obloge od gume u rolama ili pločama izrađene su od sintetičke ili prirodne gume kojoj se dodaju mineralna punila, razni dodaci i pigmenti. Mogu imati glatku ili strukturiranu površinu, elastične su i osiguravaju ugodno hodanje uz dobru zvučnu izolaciju. Najčešće se koriste u stambenim i javnim objektima poput vrtića, škola i sportsko-rekreacijskih centara.

Linoleum – prirodni materijal

Linoleum je potpuno prirodni materijal kojemu se poklanja sve veća pažnja kako raste potražnja za održivim, ekološki prihvatljivim građevinskim materijalima. Napravljen je od polimeriziranog lanenog ulja, drveta i pluta u prahu, prirodnih punila i smola te prirodnih pigmenata u boji na bazi jute. Zbog svog ekološkog sastava, dobrih higijenskih osobina te jednostavnosti čišćenja i održavanja linoleum je također vrlo često korištena podna obloga u vrtićima i školama.

DRVENE PODNE OBLOGE

Završne podne obloge od prirodnih materijala vraćaju se u učionice i predavaonice. Unatoč nešto višoj cijeni drvenih podnih obloga, njihove brojne prednosti čine prevagu u odabiru ovakvih završnih obloga. Dodatne su prednosti relativno jednostavno održavanje, dobra svojstva toplinske i zvučne izolacije kao i izgled. Treba naglasiti da se radi o podovima koji se mogu relativno jednostavno „osvježiti“ brušenjem i lakiranjem, a u slučaju uklanjanja ili zamjene sirovina se može reciklirati.

POLAGANJE PARKETA

Parketarski radovi uključeni su u završne radove u graditeljstvu, što znači da zgrada mora imati već ugrađenu stolariju i toplinsku izolaciju, a zidovi prostorija u kojima se izvode radovi moraju imati završnu žbuku. Preporučuje se da se prva faza bojenja, tj. impregnacija i prvi sloj boje završi prije polaganja podnih obloga. Također je potrebno provjeriti i jesu li zidna i stropna žbuka dovoljno suhe.

Prije izvođenja radova potrebno je obaviti sve pripremne radove prema pravilima struke. Prije polaganja parketa presudno je sazrijevanje estriha i njegovo sušenje do prirodno zaostale vlage. To je često teško postići jer se objekti grade vrlo brzo na zahtjev investitora, pri čemu ugrađeni osnovni građevinski materijali uopće nemaju vremena sazreti i osušiti se do razine prirodne zaostale vlage.

LJEPILA ZA DRVENE OBLOGE

POLIURETANSKA TRAJNO ELASTIČNA LJEPILA

Zbog poteškoća koje imaju parketari pri postavljanju gotovog lakiranog parketa (problemi s čišćenjem ostataka ljepila s površine lakiranog parketa) kao i problema s prirodnim deformacijama klasičnog parketa većih dimenzija (zbog neprikladnih klimatskih uvjeta), razvijena su trajno elastična ljepila na bazi poliuretana poput ljepila ULTRABOND P990 1K koja imaju poboljšana svojstva, lakše se čiste s površine lakiranog parketa te su ekološki puno prihvatljivija. Poliuretanska, jednokomponentna, trajno elastična ljepila pogodna su za lijepljenje svih vrsta drvenih podnih obloga. Osim toga, kad reagiraju s vlagom iz zraka stvaraju trajno elastičnu vezu otpornu na sve uvjete u prostoriji. Također su mnogo praktičnija od dvokomponentnih epoksi-poliuretanskih ljepila zbog jednostavnog uklanjanja s ruku i s površine lakiranog parketa te jednostavnije pripreme. Ne treba zanemariti ni da su ekonomičnija u odnosu na epoksi-poliuretanska ljepila (potrošnja im je manja za cca 30 %).

Pri odabiru ovakvih ljepila također se moraju uzeti u obzir stupanj elastičnosti, sadržaj suhe tvari u ljepilu i čvrstoća prionjivosti s podlogom. Kvalitetna ljepila nove generacije s izuzetno niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva (VOC) udovoljavaju ekološkim zahtjevima te nose oznaku GEV EMICODE EC1 PLUS. Zbog svih ovih razloga takva ljepila sve više postaju prvi izbor za polaganje parketa.

LJEPILA NA BAZI MODIFICIRANOG SILANA

Ljepila najnovije generacije jednokomponentna su i vežu s vlagom iz zraka. Na tržištu se pojavljuju kao ljepila bez izocijanata i otapala te su ekološki prihvatljiva. Ne ugrožavaju zdravlje izvođača i ne utječu na kvalitetu života krajnjih korisnika u prostoru, a zbog niske viskoznosti izuzetno se lako nanose na podlogu. Pogodni su za lijepljenje svih vrsta parketa. Neka ljepila preporučuju se za lijepljenje višeslojnog parketa različitih završnih obloga i masivnog parketa srednjih dimenzija do širine 15 cm poput ljepila ULTRABOND ECO S948 1K, dok su druga za lijepljenje svih vrsta parketa kao što je ljepilo ULTRABOND ECO S968 1K. Razvijena su i posebna ljepila na bazi modificiranog silana koja omogućuju lijepljenje dimenzijski stabilnih vrsta drveta na vanjske površine poput ljepila ULTRABOND S965 1K.

Prednost je ovih ljepila u tome što je s njima lakše raditi te ih je puno jednostavnije nanijeti na podlogu od bilo kojeg drugog ljepila, čak i pri nižim temperaturama. Imaju izuzetno jaku prionjivost na različite vrste podloga, što im daje širinu u primjeni. Treba istaknuti i da se na površini ovih ljepila ne stvaraju mjehurići, što je karakteristično za poliuretanska ljepila kad ih primjenjujemo za ugradnju parketa koji ima lakiranu podlogu, a silanska ljepila su zbog navedenih svojstava pogodna i za lijepljenje parketa s lakiranom podlogom. Ne sadrže slobodni izocijanat, pa se stoga na ambalaži ne nalaze naljepnice sa sigurnosnim upozorenjima. Ponosni su nositelji jedne od najzahtjevnijih oznaka kada govorimo o emisiji hlapljivih organskih spojeva BLAUER ENGEL.

EKOLOŠKI KRITERIJI IZUZETNO SU VAŽNI

Tvari koje najviše štete zdravlju parketara su hlapljivi organski spojevi (VOC) koji isparavaju iz materijala s kojima su izvođači u svakodnevnom kontaktu. Zbog činjenice da isparavaju još dugi niz godina nakon ugradnje, ovi spojevi također su opasni i za korisnike prostora. Zbog toga je za izvođače i krajnje korisnike izuzetno važno da materijali koji se ugrađuju budu ekološki prihvatljivi i da ne sadrže organske spojeve koji mogu ugroziti zdravlje. Upravo zato Mapei nudi najkvalitetnije proizvode koji udovoljavaju svim standardima definiranim kriterijima za zaštitu zdravlja ljudi i okoliša, a svojom kvalitetom zadovoljavaju i najstrože zahtjeve projektanata, investitora i krajnjih korisnika.

SUSTAVI ZA SPORTSKE PODOVE

MAPECOAT TNS SUSTAVI

Igrališta i sportske površine sastavni su dio svakog vrtića i škole. Dinamična i kreativna igra ključna je za učenje mladih jer im pruža mogućnost da budu tjelesno aktivni, a istovremeno pridonosi njihovu osobnom razvoju. Zadatak je svih koji sudjeluju u projektiranju igrališta i sportskih površina osigurati najbolje moguće uvjete, uključujući sigurnost i zaštitu zdravlja korisnika.

Sustavi Mapecoat TNS Multisport Comfort i Mapecoat TNS Comfort pružaju vrhunsku udobnost pri igranju te imaju izvrsne tehničke karakteristike poput visokog stupnja sigurnosti, mogućnosti naglih promjena smjera trčanja i dobrog odbijanja lopte, to jest idealan balans između stabilnosti i klizanja.

MAPECOAT TNS MULTISPORT COMFORT

Vanjske podne površine moraju biti dizajnirane tako da pružaju višu razinu sigurnosti prilikom igranja i izvođenja različitih sportskih aktivnosti. Prikladan izbor za ovakve zahtjevne podne obloge je sustav Mapecoat TNS Multisport Comfort namijenjen vanjskim ili unutarnjim višenamjenskim sportskim površinama. Sustav ima visoku otpornost na habanje, UV zrake i razne vremenske uvjete. Ovaj višeslojni visokoelastični sustav na bazi je akrilnih smola u vodenoj disperziji.

MAPECOAT TNS COMFORT

Mapecoat TNS Comfort je sportski sustav na bazi poliuretanskih smola koji karakterizira iznimna udobnost pri korištenju uz istovremeno smanjenje buke. Dostupan je u širokom rasponu boja, brzo se i jednostavno ugrađuje, a može se koristiti pri izvedbi podova u postojećim i novim objektima. Karakterizira ga niska emisija hlapljivih organskih spojeva, što je iznimno važno kada govorimo o odgojno-obrazovnim ustanovama. Daje površinama idealan stupanj elastičnosti, čak i u prostorima intenzivnog korištenja kao što su škole, vrtići ili igraonice. Pod apsorbira pritisak svakog koraka, čime se štite donji ekstremiteti, što pomaže u sprečavanju ozljeda za vrijeme igre ili tijekom vježbanja.

ŠIROK SPEKTAR KVALITETNIH RJEŠENJA

Mapei ima širok izbor zdravstveno prihvatljivih proizvoda koji omogućuju izvođenje kvalitetnih podnih obloga. Posebno je važno da djeca i mladi u prostorima u kojima uče svoje prve lekcije i provode dobar dio dana budu sigurni i zaštićeni. Briga o zdravom i sigurnom okolišu na prvom je mjestu, a vrsta završne podne obloge može se odabrati prema namjeni prostora te željama investitora i krajnjih korisnika prostora. Elastične PVC i gumene podne obloge vrlo su otporne na trošenje, vodootporne su i jednostavne za čišćenje i održavanje. S druge strane, u prostorima gdje uvjeti i upotreba omogućuju izbor podova od prirodnih materijala, izbor mogu biti linoleum ili drveni podovi.

Bez obzira koju vrstu podova odabrali, Mapei nudi široku paletu vrhunskih rješenja koja vode računa o zdravlju izvođača i krajnjih korisnika prostora.

Više informacija potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.

Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu i društvenim mrežama.

Mapei Croatia d.o.o.