Megatrend zelene energije u kontekstu tehnologije rasvjete!

Megatrend zelene energije, onoga što stručnjaci sada već zovu Zelenom revolucijom, znači njenu dominaciju na svim bitnim segmentima tržišta. Jedno od tih tržišta je industrija rasvjete gdje su tendencije razvoja usmjerene ka energetski što učinkovitijim izvorima svjetlosti uz istovremeno potenciranje njihovog funkcionalnog aspekta. Na vrhu popisa potencijalno dominatne tehnologije budućnosti u tom smislu nalazi se light emitting diode LED tehnologija. Tradicionalni izvori svjetlosti; fluorescetne žarulje kao i one sa žarnom niti razvojem tehnologije ubrzano gube bitku s LED rasvjetom, a evo i zašto.
Slika 1. Naglašavanje vanjskih kontura primjenom Led linearne rasvjete (gore)

k53-prggin-01-200.jpgSlika 2. Arhitektonsko rješenje vanjskog podnog osvjetljenja LED linearnom rasvjetom

  • Pored vrlo dobro poznatog dugovječnog trajanja samog LED izvora svjetlosti, njihov izvorni intenzitet mjeren u lumenima polako se smanjuje, no i dalje održava više od 70% početnih vrijednosti i nakon njihovog nominalnog roka trajanja. Dugi prosječni vijek trajanja LED izvora svjetlosti rezultira znatno smanjenim troškovima proizvodnje i održavanja izvora svjetlosti u smislu eliminiranja potrebe za konstantnom zamjenom dotrajalih žarulja.
  • LED izvori svjetlosti kao solid state tehnologija ne sadrže staklene dijelove, žarne niti ili druge komponente osjetljive na vibracije ili trganja poput običnih žarulja. Komponente instalacija poput aluminijskih profila i PMMA difuzora, također pridonose trajnosti i kvaliteti LED rasvjetnih tijela.
  • U području odabira temperature boje LED diode imaju značajne prednosti u odnosu na tradicionalne izvore svjetlosti jer omogućuju raspon u spektru koje čine različite vrste bijele svjetlosti od 2700K to 8000K. Nadalje, boja svjetlosti ostaje konstantna u vrijednosti prilikom dimanja za razliku od žarulja sa žarnom niti i fluorescentnih koje prilikom dimanja imaju osjetne oscilacije u temperaturi boje.
  • Male veličine i niski profili LED izvora svjetlosti dopuštaju korištenje u mnogo širem rasponu radnih mjesta od tradicionalnih žarulja zahvaljujući malim dimenzijama pojedinačne LED diode u rasponu od 3 do 8mm te činjenici da su uporabive i samostalno i kao dio veće cjeline. Neuporedivo su prikladniji za ugradnju i primjenu u prostorima koji su premali za druge žarulje, u situacijama kada izvor svjetlosti treba biti skriven te u arhitektonskim rješenjima minimalističkog pristupa prisutnosti rasvjetnih tijela u samom prostoru.

k53-prggin-02-300.jpg

Slika 3. Primjer instalacije LED linearne rasvjete
Iz svega gore navedenog izvjesno je da su ovom tehnologijom prednosti energetske učinkovitosti, dugovječnosti i pouzdanosti dosegnule novu razinu, dok su istovremeno mogućnosti primjene gotovo nebrojive.

Prggin d.o.o.