Kuhinja kao fuzija tradicionalno-modernog i urbanog!

KUHINJA je mjesto koje je usko vezano s promjenama u životu i dat će nam odgovor na pitanja o vašim životnim potrebama i usvojenim navikama koja obuhvaćaju niz pitanja od kulturoloških, odgojnih, tradicijskih, estetskih, prehrambenih i dr. potreba. Potrebe se kroz život mijenjaju, pa tako vidimo da se razlikuju mladenački stanovi od stanova u kojima borave sredovječni stanari, samački od mnogobrojnih obitelji, otvorene od zatvorenih kuhinja, tehnološki moderne od tradicijskih klasičnih, itd. kuhinje-00-200.jpgMladenački interijeri slijede i mladenačke karaktere koji su obično ležerniji i neobavezniji, jednostavniji i fleksibilniji, dok su sredovječni također ležerni, ali sa dozom tradicije ili prestiža. Iz tih i inih razloga ako smo u mogućnosti mijenjamo kuhinju nakoliko puta u životu tj. preuređujemo je, kratimo ili dodajemo elemente već prema našim idejama, željama i mogućnostima. Stoga za početak razmišljanja predlažemo da pažljivo razmotrite svoje potrebe i vodite brigu o svakom detalju te odgovorite na nekoliko pitanja:

  • Hoće li kuhinja služiti samo za kuhanje ili će se u njoj odvijati i druge aktivnosti, primjerice primanje gostiju koji će u njoj i blagovati?
  • Koliko će osoba u kućanstvu svakodnevno koristiti kuhinju za kuhanje?
  • Da li želite da mirisi koji se otpuštaju prilikom pripreme obroka kruže vašim dnevnim prostorom ili više volite da ste u mogućnoti taj doživljaj ostaviti samo za kuhinju?
  • Volite li uz svoje lagane obroke i popodnevni čaj surfati internetom te ako da, postoji li mjesto gdje bi se to na miru moglo raditi, hoće li za to biti pogodniji šank ili kuhinjski poluotok?
  • Volite li više mali, visoki šank s barskim stolicama ili klasičan stol s udobnim stolicama koje imaju ergonomske naslone i rukohvate?
  • Da li postoji mogućnost male odvojene smočnice ili ćete namirnice morati smjestiti u neki od kuhinjskih ormara?
  • Da li ćete knjige, recepte, krpe i stolnjake držati u kuhinji?
  • Osim najosnovnijih kuhinjskih uređaja, što vam je zapravo potrebno i obavezno želite imati u svojoj kuhinji?

kuhinje-04-300.jpgNapišite sve svoje potrebe koje ćete zadovoljavati u kuhinji i koje ćete stvari odlagati po elementima npr: tanjuri, čaše, zdjele, mikseri, vaga, rezači, plastične posude za pranje, detergenti za održavanje suđa, perilice, posude za čuvanje hrane, posuđe za kuhanje, wok, čajevi, začini, namirnice, lijekovi, vrećice… itd. sjetite se svih svojih stvarčica.

Koliko ćete potrošiti električne energije za hladnjak, ledenicu, pećnicu, kuhinjsku ploču, napu, rasvjetu u kuhinji – izračunajte si to za mjesec dana !?
Je li kuhinja zapravo dovoljno velika da se u nju smjeste svi željeni elementi?
Koliko novaca možete uložiti u (pre)uređenje kuhinje?

Kojoj vrsti stila odgovara vaša osobnost? Je li volite miješati stilove? Danas se također mogu dobro ukomponirati i razni stilovi koji se dobro nadopunjuju, ali za takav izazov morate imati malo više iskustva u dizajnu jer vrlo lako može doći do pogrešaka i nezadovoljavajućeg rezultata. Greške su skupe.

Odgovori na ova pitanja zasigurno će vam poslužiti kao svojevrsni putokaz kako dalje, nakon čega ćete pomno razmotriti plan razmještaja svih potrebnih stvari po elementima, boje i stil uređenja kao i završne detalje vaše nove kuhinje.

KUHINJSKE RADNE PLOČE

Kuhinjske radne ploče danas daju bitan vizualni identitet kuhinji, a koji je ujedno najopterećeniji u svakoj kuhinji. Kuhinjske radne ploče moraju biti otporne na toplinu kao i na razne agresivne kemikalije, po mogućnosti i na bakterije. Još bi bilo bolje da su otporne na udarce, pa tako danas možemo vidjeti i kuhinje vrlo masivnih drvenih radnih ploča koje su spremne i na žešće baratanje kuhinjskog pribora što svakako otvara put k većoj slobodi u kuhanju, u pripremi i tretmanu namirnica.

kuhinje-01-300.jpgMODERNE KUHINJE

Moderne kuhinje odlikuje dizajn ravnih i jednostavnih linija, asimetričnih oblika, minimalizam bez suvišnih dekoracija, ali zato inovativnih detalja. Koriste se (uglavnom) sjajni materijali poput lakiranog medijapana ili akrila. U modernim kuhinjama često se koriste i Compact ili Corian materijali za radne ploče kao i inox. LED rasvjeta je već uobičajena u ugradnji u kuhinjske elemente. Boja je prva stvar koju ćete primjetiti u kuhinji. Pritom ne mislimo samo na boje kuhinjskih elemenata, nego i na boje zidova i podova koje je važno pravilno uskladiti s ostatkom prostora. Bojom možemo vizualno potaknuti kreativnost ili raspoloženja koja želimo da dominiraju i šire se prostorom. Boja je za nas ljude od velike važnosti i zato k njoj moramo pristupiti vrlo osobno.

Kuhinjski otok je postao neizostavan dio modernih i luksuznih kuhinja. Po posebno osmišljenim dizajnerskim rješenjima, otok je danas višenamjenski prostor u kuhinji. Gornja ploča otoka može se istaknuti posebnim dijelom, koji će služiti kao mjesto za druženje s prijateljima ili obitelji, a ujedno može po potrebi biti i kao dio radnog prostora. U bočne stranice otoka mogu se ugraditi zatvorene praktične police ili vrlo atraktivne, moderno dizajnirane vinske vitrine. Blistavi kontrasti boja, funkcionalni oblici, linije koje razdvajaju površine postižu da dobijete osjećaj prirodnosti i savršene usklađenosti u kuhinji. Ovakve kuhinje su spoj velikog iskustva u dizajniranju, traženju optimalnih rješenja i vrhunske majstorske izrade.

kuhinje-06-300.jpgElegancije forme istaknutih dijelova, zanimljivo odabranim ritmom tamnih i svijetlih tonova, potpuno iskorišten prostor kuhinje, koja se proteže od poda do stropa, pruža određeni komfor, ali prije svega funkcionalnost. Kako bi iz prostora potpuno uklonili paru i mirise, u gornji kuhinjski element iznad obično, indukcijske ploče za kuhanje, možete ugraditi vrlo učinkovitu napu, kod koje ćete zahvaljujući ugradnji izbjeći orošavanje i povećati usisnu efikasnost. Za potpunu udobnost i pokretljivost u kuhinji, ugradit ćete vrlo kvalitetnu modernu pećnicu i/ili mikrovalnu pećnicu u visini ruku, a  koje će se vizualno potpuno uklapati u cjelinu kuhinje. Indukcijska ploča za kuhanje, integrirana u površinu radne plohe, zagrijava se izuzetno brzo i skraćuje vrijeme kuhanja. Ploča se pri kuhanju grije samo povratnom toplinom vaših posuda i više ne postoji opasnost da ćete se opeći ili da će na ploči nešto zagorjeti i ostaviti tvrdokorne mrlje, sve se čisti jednostavnim brisanjem. Zbog načina zagrijavanja nema izgubljene energije a “touch control” funkcija omogućuje precizan nadzor površina za kuhanje. Uglavnom sve je jednostavno i funkcionalno.

Otvaranje, odnosno zatvaranje ladica možete riješiti na različite načine, ali vrlo moderan, inovativan i praktičan način je s tihim otvaranjem uz lagani dodir tzv. push sistem, a koji podrazumijeva nečujno lagano klizanje kod zatvaranja. Kod dizajniranja vodi se briga i o ekološkoj prilagodljivosti, pa je potrebno predvidjeti i opremiti poseban prostor za odvajanje i recikliranje.

Prostrane radne površine protežu se kroz cijelu kuhinju što će omogućiti neometan rad, ugodno druženje s ukućanima i svi ukućani će se s uživanjem nalaziti u tom jedinstvenom prostoru, jer je i kretanje kroz kuhinju višestrano i bez prepreka.

Ako želimo ponekad istaći vizualni efekt naše kuhinje upalit ćemo LED svjetlo koje ćemo ugraditi pod liniju dna visećih elemenata ili na dno donjih elemanata te time naglasiti funkcionalnost i estetsku zavodljivost našeg projekta. Gornje i donje elemente kuhinje spojit ćemo nekad keramičkim pločicama, a sada imamo u ponudi niz materijala koja možemo koristiti. Jedan od primjera je jednostavna ili ukrašena ploča od vrlo kvalitetnog stakla u boji, ili porculancke pločice velikih dimenzija koje će dati kuhinji još jedan prepoznatljiv dašak luksuza i praktičnosti.

URBANE KUHINJE

Sve više odlike urbanih interijera sele se i u interijere ruralnih područja i obrnuto. Interijer seoskih kuhinja možemo doživjeti i u gradskim okruženjima, a to ćemo najčešće doživjeti u restoranima koji će biti povezani s gastronomijom koju nude. Ako smo tip osobe koji se nadahnjuje tradicijom, volimo prirodne materijale: drvo, ciglu, kamen, kaminske peći, porculan, draperije domaćeg karaktera svoje okruženje podrediti ćemo tome. Danas se ti isti materijali koriste i prilikom izrađivanja modernih urbanih kuhinja i interijera.

kuhinje-05-300.jpgPostizanje urbanog dojma u domu bazira se na slijeđenju nekoliko osnovnih pravila; prije svega, uređenje u urbanom stilu temelji se na fokusu na prostor, a ne na stvari.

Postojeće mišljenje da su moderni, urbani interijeri hladni i minimalistički zamijenila je činjenica oni mogu biti ugodno i dobrodošlo uređenje koje je prikladno za urede, dućane i domove. Ako volite biti u trendu sa stilovima uređenja interijera, vjerojatno ste ljubitelji urbanog stila. Fokusiranje na boju, oblik i prostor čini urbane interijere svježima, jednostavnima i uglađenima, neformalnijima i ležernijima.
Crna, bijela i neutralne nijanse glavne su boje u urbanim interijerima. Crna boja koristi se za uzemljeni dojam i definiranje stila u prostorijama, dok su zidovi u neutralnim nijansama. Ovu paletu najčešće oplemenjuju svjetliji detalji i oni odvažnijih boja. Tendencija je na kombiniranju i ravnoteži tamnog i neutralnog (bijelog ili pastelnog), te smionijih varijanti jarkih detalja, slike, skulpture, draperije ili dr.
Najuočljiviji element urbanog uređenja su linije koje se upotrebljavaju u arhitektonskim detaljima – visoki stropovi, prozori bez zastora te geometrijski oblici na umjetninama na zidu i skulpturama. U takve prostore se uklapaju vrlo prostrane kuhinje bez gornjih elemenata koje zamjenjuju police ili veliki ormari. Prazan prostor na zidovima, između komada namještaja te na višim područjima u prostoru jednako je važan kao i prostor ispunjen objektima. Pravilo ovog uređenja glasi – manje je više.

Sjajni metal, polirano drvo i zanimljive keramičke pločice prisutne su u urbanim kuhinjama. Podovi su najčešće od drveta ili keramičkih pločica, a tekstilnim detaljima unosi se toplina i boja u prostor. Moderni izgled postiže se korištenjem stakla te kromiranom ili galvaniziranom obradom detalja namještaja i učvršćenja u kuhinji.
Prostor u takvim kuhinjama i interijerima se maksimalno racionalizira te podređuje ubrzanom tempu svakodnevice. U takvom domu najveća pozornost posvećena je maksimalnoj racionalizaciji čovjekovog vremena i prostora te težnji ka okruženju sa što više bogatih pojednostavljenih, ugodnih i funkcionalnih sadržaja. Iako se čini doista teško spojiti racionalnost i udobnost, urbani interijeri u tome uspijevaju. U urbanom uređenju svaki objekt ima svoje mjesto i svaka stvar svoju funkciju, a prostrani, prazan prostor je nužnost ovog stila ostavljajući nam na izbor da li ćemo ga ispuniti možda jednom ili će tako jednostavno zjapiti podsjećajujući nas da još nešto moramo napraviti i potaknuti nas na akciju.

Uredništvo stručnog časopisa Korak