Zidno i stropno grijanje

Prednosti zidnog i stropnog grijanja

Kod zidnog grijanja površina se grije pomoću cijevi koje su ugrađene ispod žbuke, a koje zračenjem šire energiju u okoliš. Zidno grijanje se također može primijeniti i pojedinačno, a u prostorijama s hladnim podovima može se kombinirati s podnim grijanjem povećavajući time komfor boravka u prostoriji. U tom se slučaju ta kombinacija naziva podno temperiranje budući da povećana zagrijanost površine uvijek za rezultat ima smanjenu zagrijanost vode, podnu temperaturu, eliminirajući vibriranje prašine koje uzrokuje pojedinačno podno grijanje. Isto se odnosi i na stropno grijanje jer kombinirana primjena sustava grijanja nadalje povećava osjećaj komfora. k35-Pipelife-00-200.jpgNiža temperatura prostorije ima pozitivan učinak na simpatički živčani sustav, poboljšava se naše opće stanje, osjećamo se svježije, a također se povećava i psihički potencijal našeg mozga. S medicinskog stajališta zapanjujuće je kako se količina prašine u prostoriji značajno smanjuje zidnim grijanjem zbog smanjenog prijelaza topline na stjenke.
Ugradnja zidnog grijanja prvenstveno se preporuča na unutarnjoj površini vanjskih zidova prostorije, a tek onda na unutarnjim zidovima, budući da širenje hladnoće (ili ljeti topline) dolazi iz tih smjerova.

Zidno i stropno hlađenjek35-Pipelife-02-300.jpg

Sustav zidnog i stropnog grijanja se također može koristiti za hlađenje po ljeti. Hlađenje zahtijeva veće površine od grijanja, pa će stoga sustav koji se koristi i za hlađenje biti preveliki kada će biti uključeno grijanje. To je istovremeno i prednost jer je potrebna voda niže temperature. Kao i svako grijanje, zidno i stropno grijanje ima također element prijelaza topline na stjenke. Kada se radi o stropu, posebno je zahvalno kada pri radu hladni zrak prirodno ide prema tlu.
Kod hlađenja površine posebna se pažnja treba posvetiti izbjegavanju kondenzacije vlage. Ako želite ne samo grijati već također i hladiti, sustav regulacije mora imati mogućnost izbjegavanja kondenzacije vlage na površinama. Zato je potreban sofisticiraniji sustav regulacije nego onaj za grijanje.

Elementi zidnog i stropnog grijanja

Elementi sustava zidnog i stropnog grijanja i njihove montaže jednaki su u smislu da se njima jednako rukuje i primjenjivi su isti opisi.

Elementi su slijedeći:

10×1,3 mm, 5 slojeva PE-RT-EVOH (etilni-vinil-alkohol)-PE-RT cijevi za izradu registara
20×2 mm Pex-Al-Pex ili PE-RT-AL-PE-RT cijevi za liniju distribucije
Montažna šina s razmacima od 25 mm
6×60 mm vijci (za učvršćivanje montažne šine u cigle, beton ili YTONG)
Spojni elementi s TH presjekom  za povezivanje linije distribucije i 10mm cijevi
Razdjelnik s mjeračem protoka
Sustav reguliranja za opcije grijanja i hlađenja

Izvedba sustava

Cijevi koje se montiraju na zid/strop u obliku meandra zovu se polja ili registri, a cijevi kojima se spajaju razdjelnici s registrima cijevi za distribuciju. Polja ili registre izvodimo iz cijevi 10×1,3 mm. Način polaganja cijevi u obliku meandra može se primijeniti okomito ili vodoravno, ovisno o raspoloživom prostoru. Predlaže se rješenje s manje zavijanja cijevi (slika 1).

Registar se sastoji od 40 metara cijevi (dužina koluta od 120 i 240 prilagođena je montaži registara) koje su spojene u sustav Tichelman (slika 2) na distribucijsku liniju. Naravno, može se koristiti i registar drugačije dužine, no ono što je bitno da se moraju postavljati registri istih dužina. Ako je potrebno koristiti dužinu drugačiju od ostalih, razlika ne smije biti veća od 10%. Mnogi kraći registri mogu također biti spojeni u seriju, tako da se dobiju cijevi istih dužina kao i u drugim registrima.

Maksimalno se može spojiti 120 m cijevi (3 registra) na jedan krug grijaćeg razdjelnika (ili na jednu distribucijsku liniju) s maksimalno 40 metara po registru.

Najčešće korišteni razmak je onaj od 10 cm ali su cijevi i montažne šine prikladni za postavljanje drugačijih razmaka, na primjer od 7,5 cm. U slučaju da se radi o cijevi dužine 40 metara i razmaka od 10 cm površina koju možemo pokriti je 4 m², dok ako se radi o razmaku od 7,5 cm možemo pokriti 3 m². Bez obzira koliki razmak izaberete radijus zakrivljenosti cijevi ne bi smio biti manji od 5D odnosno 5 mm.

Pipelife HRVATSKA Cijevni sustavi d.o.o.