Zašto koristiti ekološke proizvode i sustave u hotelima

Proizvodi s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva za siguran boravak

Nenad Karalija, voditelj Odjela tehnike Mapei Croatia, Green Building Specialist

Hoteli su objekti koji dominiraju prostorom te su svojim zadivljujućimlinijama prepoznatljivi u mnoštvudrugih zgrada bilo da se nalaze u urbanim prostorima ili turističkim mjestima.Vanjske konture hotela imaju za cilj impresionirati goste i dati im do znanja da će se u tom prostoru osjećati posebno, a to je ono što svi gosti hotela žele. Osim smještaja, u hotelima pronalazimo nešto čega nema u svakodnevici, a što upotpunjuje osjećaj odmora ili nas pripremaza poslovne izazove ako smo na poslovnom putu.

EKOLOŠKI HOTELI

PROIZVODI ZA PRIPREMU PODLOGE

U Mapei asortimanu proizvoda koje možemo ponuditi za hotele s naglaskom na sobe i unutarnje prostore nalaze se brojni proizvodi niske emisije hlapljivih organskih spojeva. Ako govorimo o estrihu, onda su tu veziva i gotove smjese za izradu estriha TOPCEM i MAPECEM (to jest, TOPCEM PRONTO/MAPECEM PRONTO) koji su certificirani kao EC1 PLUS, odnosno proizvodi svrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva. Oznake EC1 i EC1 PLUS izdaje GEV (GemeinschaftEmissionskontrollierteVerlegewerkstoffe, KlebstoffeundBauproduktee.V.), udruženje za kontrolu emisija hlapljivih organskih spojeva proizvoda za polaganje podnih obloga, ljepila i materijala za građevinarstvo.

2NENADMAŠNA HIDROIZOLACIJA

Prije ugradnje pločica u mokrim prostorima na balkonima, terasama i bazenima potrebno je ugraditi polimer-cementnu hidroizolaciju MAPELASTIC. Zanimljiva je činjenica da je MAPELASTIC-om, jednim od najprodavanijih polimer-cementnih hidroizolacija na svijetu, u posljednjih 30-ak godina hidroizolirano više od 350 milijuna m2 najrazličitijih površina, a klasificiran je kao EC1 R PLUS – proizvod s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva,što ga činineškodljivim za zdravlje izvođača i krajnjih korisnika prostora.

POLAGANJE KERAMIČKIH PLOČICA

Polaganje završnih obloga, bilo da se radi o keramičkim pločicama ili parketu, odnosno tepihu, također se preporuča izvesti proizvodima s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva. Tako se, na primjer, polaganje keramičkih pločica može izvesti ljepilom KERAFLEX MAXI S1 ZERO kojim se može ugraditi većina pločica, a certificirano je oznakom EC1 PLUS. Ujedno, ovo ljepilo nosi oznaku LowDust, što znači da je tijekom njegova miješanja smanjen intenzitet prašenja, čime je posljedično izbjegnuto udisanje praha izvođača prilikom pripreme.

3POLAGANJE PARKETA I ELASTIČNIH PODNIH OBLOGA

Kada govorimo o parketima, gotovo svi Mapei proizvodi imaju niske emisije hlapljivih organskih spojeva.Međutim,možemoizdvojiti ljepilo ULTRABOND P990 1K, oznake EC1 PLUS koje smo koristili pri ugradnji parketa na svim značajnijim hotelima u Hrvatskoj.

Prilikom ugradnje tepiha ili elastičnih podnih obloga najprije je potrebno izravnati podlogu masom za izravnavanje. U tu svrhu najčešće primjenjujemo sustav koji uključuje temeljni premaz ECO PRIM T, koji je certificiran oznakom DER BLAUER ENGEL,i masu za izravnavanje ULTRAPLAN ECO, također nositeljicu iste oznake koja garantira iznimno nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva. Ova oznaka „plavog anđela“ od drugih se sustava ocjenjivanja razlikuje po tome što ima različite razrede razvrstavanja proizvoda, ali samo jedan certifikat – proizvod jest ili nije u skladu sa zahtjevima oznake. Certifikat potvrđuje da proizvod ima vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva i ne sadrži opasne tvari.

Pri ugradnji tepiha i elastičnih podnih obloga koristimo ljepila iz linije ULTRABOND ECO koja su redom niske emisije hlapljivih organskih spojeva, čime se čuvazdravljepodopolagačaikrajnjih korisnika prostora.

DEKORATIVNE, ZAŠTITNE I ZAVRŠNE POVRŠINE

U navedenom kontekstu ne smijemo zaboraviti spomenuti i završne dekorativne sustave. Jedan od najatraktivnijih sustava – ULTRATOP LOFT koji se često koristi u interijerima hotela, klasificiran je kao proizvod s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva prema strogim standardima njemačkog instituta za graditeljstvo –DIBt (Deutsches Institut fürBautechnik). Osim toga, i sustavi unutarnjih završnih boja iz linija COLORITE i DURSILITE također imaju niske emisije hlapljivih organskih spojeva,čime doprinose kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru.

 PREMA ODGOVORNOJ I ODRŽIVOJ TURISTIČKOJ BUDUĆNOSTI

U današnjem svijetu turizma, ali i svijetu općenito, jako je važno imati dobar imidž. Gosti i klijenti sve se detaljnije informiraju o smještaju te analiziraju mnoštvo informacija koje su im danas dostupnije nego ikad. Stoga hoteli koji koriste ekološki prihvatljive materijalepostaju konkurentniji na tržištu i imaju komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju.

Pri pravilnom odabiru materijala za gradnju i sanaciju hotela investitorima, projektantima i izvođačima na raspolaganju je Odjel tehnike Mapei Croatia. U opisu našeg posla je i izlazak na teren i izrada optimalnog tehnološkog rješenja koje će uključiti ekološke komponente materijala i pomoći u realizaciji ciljeva. Imati partnera koji može ponuditi lepezu ekoloških rješenja za hotele od temelja do krova definitivno je naša prednost i naša svakodnevna misija.

Više informacija o potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.

Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu Mapei Croatia TV

Mapei Croatia d.o.o.