STAKLENE KONSTRUKCIJE BY STAKLOREZ-BURIĆ

Pod staklenom konstrukcijom smatramo proizvod u kojoj nosive dijelove čine staklene grede. Konstrukcije od stakla mogu biti: nadstrešnice na staklenim gredama, stubišta sa staklenim tetivama, mostovi slobodnih raspona gdje opterećenje preuzima staklo, fasade sa staklenim stupovima…

Mogućnosti obrade stakla su izuzetno velike pa se termičkom obradom (kaljenjem) i laminiranjem stakla većih debljina mogu postići izuzetne nosivosti i sigurnosti staklenih greda koje su po nekim ispitivanjima neusporedivo veće od čelika.

Dimenzija staklenih jumbo ploča je 6000×3210 mm pa samim time konačni proizvod može biti jako velikih dimenzija, a po potrebi stakla mogu biti i većih duljina. Sama proizvodnja dijelova vrši se načelno od transparentnog stakla i transparentne folije za laminiranje kako bi konstrukcija bila prozirna te tako dobila na svojoj impresivnosti. Grede i tetive su okrenute okomito na smjer opterećenja te se konstruiraju od najmanje 3 sloja stakla većih debljina od 10 mm. Općenito se kod stakala konstrukcije izrađuju s većim koeficijentom sigurnosti zbog svoje krtosti pa možemo reći da su naše konstrukcije izuzetno čvrste.

Staklorez-Burić d.o.o. ima višedesetljetno iskustvo u consultingu, proizvodnji i montaži staklenih konstrukcija. Prve zahtjevne staklene konstrukcije napravili smo na stubištima u kojoj su od višeslojnih stakala i gazišta i tetive koje ujedno služe kao ograde. Također u sljedećim projektima ujedinili smo na stubištima drvene i metalne stepenice, no funkciju nosivosti i dalje preuzima staklena tetiva. Nakon prvog stubišta u našem sjedištu Pregradi, slijedili su projekti u Zagrebu, na Krku, Velikoj Gorici, Kostreni itd.  Svaki projekt imao je specifična i različita rješenja te ostao jedinstven i unikatan.

Projekt konzolnih staklenih greda na Hotelu Dubrovnik u Zagrebu bio je izuzetno zahtjevan. Radi se o staklenim „mačevima“ duljine 5 metara koji su bili prihvaćeni na unutarnjem rubu te oslonjeni samo 2 metra točkasto, što nam je dalo staklene konzole od 3 metra. Tako smo dobili dojam transparentnih mačeva koje smo opteretili sa staklenim pokrovom te smo dobili staklenu konstrukciju nadstrešnice. Da projekt bude još upečatljiviji unutar grede nalazi se sitotisak s nazivom hotela koji navečer svijetli u mraku pomoću led rasvjete. Nosivost greda ispitivali smo u laboratoriju na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

 

Sljedeći izazov bila je izrada staklenog mosta u privatnom stanu u centru Zagreba. Trebalo je spojiti dva stana s mostom u svrhu povezivanja prostora. Staklene grede duljine raspona 420 cm bile su izrađene od 45 mm debelog stakla s prefabriciranim rupama za ugradnju staklene ograde i staklenog poda, tako da smo dobili potpuno transparentnu konstrukciju koja se sjajno uklopila u moderan dizajn stana.

Željni otkrivanja mogućnosti stakla, mnoge stvari uz minimalnu tehnološku opremljenost i nedostatak propisa, poput Rimljana gradili smo prve staklene konstrukcije na bazi iskustva i poznavanja materijala koje smo imali uvijek pazeći na maksimalnu sigurnost korisnika te uz fizička ispitivanja nosivosti. Staklo kao materijal ne stari, potpuno je otporan na atmosferilije te kao takav staklene konstrukcije više desetljeća izgledaju kao nove čemu i danas svjedočimo gledajući s ponosom na projekte koje smo ostvarili prije više od 10 godina.

Razvojem tehnologije obrade te nabavkom software-a specijaliziranog za izračun statike stakla na bazi dobivenih progiba i naprezanja, danas je Staklorez-Burić d.o.o. spreman uhvatiti se u koštac s izradom najzahtjevnijih konstrukcija od stakla. Naših 75 djelatnika napravit će sve od consultinga i pripreme radioničkih nacrta, proizvodnje te konačne montaže staklenih konstrukcija, samo je potrebno napraviti dobar i izazovan projekt koji će oduševiti potencijalne investitore spremne napraviti nešto posebno.

Staklorez Burić d.o.o.