Rješenja za dekorativne podove

Ultratop Loft inovativan je sustav velikog izbora boja i jedinstvenog završnog izgleda za suvremena rješenja u uređenju interijera.

2Zadnjih je godina primjetna praksa pojačane implementacije industrijskih podova u javne i privatne prostore kao što su stanovi, uredi, hoteli, škole, trgovački centri, zračne luke, sportski objekti, javne i privatne garaže i sl. Riječ je o površinama koje traže jednostavno održavanje, postojanost, funkcionalnost, ali i estetski izgled. Pri odabiru optimalnog sustava poda, s obzirom na predviđenu namjenu prostora, treba uzeti u obzir različite faktore te prema njima prilagoditi odabir odgovarajućeg sustava. Pravilan odabir odgovarajućeg sustava izvedbe gotovo je nemoguć bez dogovora između projektanta, investitora, izvođača radova i dobavljača potrebnih materijala.

Jedan od sustava – cementni sustav Ultratop Loft korišten je prilikom rekonstrukcije postojećeg prostora pivnice Zeppelin u Bjelovaru.

 

ULTRATOP LOFT NA ZIDOVIMA I STUPOVIMA

4Na početku je bilo potrebno prebrusiti postojeću podlogu te sanirati neravnine kako bi se dobila ravna i čvrsta površina spremna za nanošenje temeljnog premaza ECO PRIM GRIP, višenamjenskog, već pripremljenog premaza za unutarnje i vanjske zidove i podove. Kada se temeljni premaz ECO PRIM GRIP osušio, metalnim ravnim gleterom u debljini do 1 mm nanesen je prvi sloj ULTRATOP-a LOFT W bijele boje koji je pomiješan s ULTRATOP COLOR PASTOM u crnoj boji. Završna obrada stranica stupova trebala je biti izvedena u kontinuitetu kako bi se dobio traženi dekorativni izgled. Nakon što se prvi sloj ULTRATOP-a LOFT W osušio, u periodu od 24 sata nanesen je i drugi sloj, a nakon još 24 sata stupovi su bili spremni za nanošenje zaštitnog laka MAPEFLOOR FINISH 58 W.

 

IZVOĐENJE DEKORATIVNOG PODA

3Priprema podne obloge izvedena je tako da se postojeća podloga od prirodnog kamena prebrusila dijamantnim brusom. Tim postupkom dobivena je ravna, čvrsta i hrapava površina. Sve pukotine zapunjene su dvokomponentnom epoksidnom smolom EPORIP kako bi se spriječila daljnja eventualna pucanja podloge te kako se pukotine ne bi prenosile na završnu oblogu. Potom je nanesen temeljni epoksidni premaz bez otapala PRIMER SN. Dekorativna masa bijele boje s dodatkom ULTRATOP COLOR PASTE u crnoj boji nanošena je metalnim ravnim gleterom u debljini do 1 mm potezima koji će dati efekt tzv. riblje kosti, sukladno izboru dizajnera. Nakon 24 sata nanesen je završni sloj ULTRATOP-a LOFT F s manjim udjelom ULTRATOP COLOR PASTE u crnoj boji, na koji je potom nanesen zaštitni lak MAPEFLOOR FINISH 58 W u 3 sloja. Prije nanošenja zaštitnog laka površine su ispolirane filcom. Sušenje laka između slojeva trajalo je 8 sati, a nakon 48 sati nastavljeni su ostali radovi u prostoru te su izvedene kontrolne dilatacije kako bi se spriječile eventualne pukotine. Dilatacije su zabrtvljene MAPEFLEX-om MS45, trajnoelastičnim brtvilom na bazi polimera modificiranog silana.

ULTRATOP LOFT je zahvaljujući jednostavnosti izvedbe, svojoj univerzalnosti te odličnoj otpornosti na habanje pogodan za upotrebu u prostorima s intenzivnim pješačkim prometom kao što su trgovine, restorani, recepcije, kafići, hoteli, privatni i izložbeni prostori te općenito svi stambeni i poslovni prostori. Konzistencija proizvoda omogućuje nanošenje u manjim debljinama te ugradnju na vertikalnim površinama, dok je zahvaljujući velikom izboru boja završni izgled poseban i jedinstven.

Više informacija o rješenjima za dekoratine podove potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.

Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu Mapei Croatia TV

Mapei Croatia d.o.o.