Održavanje završnih obloga

ULTRACARE – LINIJA RAZNOVRSNIH, POUZDANIH I INOVATIVNIH PROIZVODA

Trajnost završnih obloga u građevinarstvu ovisi o različitim faktorima. Prvi je korak izbor materijala koji je otporan na habanje, ogrebotine, pucanje, promjenu boje itd., no prije svega adekvatan za određenu prostoriju ili namjenu. Jednako tako, i intenzitet korištenja prostora utječe na trajnost, pa su i podloge u prostorijama s visokom frekvencijom pješačkog prometa, kao što su hodnici, kuhinje ili javni prostori, podložnije habanju i oštećenjima. Bez obzira na vrstu i kvalitetu materijala koji se ugrađuje te namjenu prostora, pravilno je izvođenje radova ključno. Zbog toga polaganje trebaju izvoditi iskusni majstori koji znaju odgovarajuće tehnike i postupke.

Održavanje također igra važnu ulogu u očuvanju završnih obloga jer samo uz redovito čišćenje, održavanje ili obnavljanje zaštitnih premaza završne obloge mogu zadržati prvobitan izgled i funkcionalnost tijekom dužeg vremena. Za tu namjenu Mapei je razvio UltraCare liniju proizvoda za čišćenje i zaštitu površina koja sadrži 21 proizvod za sve vrste završnih obloga u stambenim, komercijalnim i industrijskim okruženjima.

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PROIZVOD?

Kvalitetna sredstva za čišćenje su važna kako bi se očuvali izgled, trajnost, higijena i vrijednost završnih obloga. Neodgovarajući proizvodi ili alati mogu lako oštetiti ili promijeniti boju, teksturu ili sjaj površine, posebno ako se radi o osjetljivim materijalima, što može negativno utjecati na estetski izgled, ali i na funkciju obloga. Zato pri izboru sredstva za čišćenje treba uzeti u obzir:

  • vrstu završne obloge jer različiti materijali zahtijevaju različite metode čišćenja i specifična sredstva
  • osjetljivost površine
  • vrstu i stupanj nečistoće
  • specifične zahtjeve projekta zbog toga što objekti kao što su bolnice, škole ili tvornice hrane imaju posebne zahtjeve u pogledu higijene i sanitarnih normi
  • ekološke faktore jer se naglasak sve više stavlja na upotrebu ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje, odnosno onih koji nisu štetni za okoliš i zdravlje ljudi.

ČIŠĆENJE TIJEKOM RADOVA

Mapei UltraCare sredstva za čišćenje rješenje su za mnogobrojne izazove bez obzira na to govorimo li o dnevnom (rutinskom), periodičnom (dubinskom), generalnom čišćenju nakon završetka radova ili čišćenju tijekom izvođenja radova kojemu je cilj trenutno uklanjanje svježih ostataka ljepila ili drugih građevinskih materijala.

Ovo posljednje naročito je važno prilikom fugiranja. Naime, tijekom fugiranja keramičkih pločica, staklenog mozaika itd. od velike je važnosti na vrijeme ukloniti sve ostatke mase za fugiranje jer što duže ostaci mase ostanu na površini pločica, to će se teže ukloniti te značajno narušiti njihov estetski izgled. Osim toga, osušena i stvrdnuta masa za fugiranje zahtijeva dodatne radove i sredstva za uklanjanje, što može rezultirati i mehaničkim oštećenjem pločica.

SLIKE 1, 2, 3: ULTRACARE KERANET, sredstvo na bazi kiseline, efikasno uklanja stvrdnute ostatke cementnih masa za fugiranje, ljepila, glet mase i sl. s površina otpornih na kiseline.

ULTRACARE KERANET, koncentrirano sredstvo na bazi kiseline, efikasno i brzo uklanja ostatke cementnih masa za fugiranje s površina otpornih na kiseline kao što su gres porculanske i keramičke pločice, stakleni mozaik, kiselootporni prirodni kamen itd. Također se može koristiti za uklanjanje hrđe, kamenca i iscvjetavanja soli. Dostupan je i u razblaženom obliku pod imenom ULTRACARE KERANET EASY, a dolazi pripremljen za upotrebu u bočici s raspršivačem. Naročito je pogodan za završno čišćenje hrapavih  keramičkih pločica neposredno nakon fugiranja, čime se izbjegava „efekt okvira“.

 

 

 

SLIKE 4, 5, 6, 7: Za čišćenje svježih ostataka cementnih masa odmah nakon fugiranja preporučujemo sredstvo ULTRACARE KERANET EASY.

Za epoksidne mase, za koje se generalno može reći da se teže uklanjaju od cementnih zbog snažnijeg vezanja za površinu, veće čvrstoće i otpornosti, Mapei je osmislio ULTRACARE KERAPOXY CLEANER, sredstvo pripremljeno za upotrebu koje jednostavno uklanja ostatke epoksidnih masa za fugiranje s gres porculanskih i keramičkih pločica te staklenog mozaika neposredno nakon upotrebe.

DNEVNO I PERIODIČNO ČIŠĆENJE

ULTRACARE MULTICLEANER je sredstvo za čišćenje i redovito održavanje podnih i zidnih površina u domovima ili poslovnim prostorima prilagođeno krajnjim korisnicima. Namijenjen je i tvrtkama koje se bave čišćenjem stambenih i javnih prostora, restorana, hotela i slično. Može se koristiti svakodnevno, razblaženo u mjeri koja je adekvatna stupnju nečistoće. Pogodno je za nježno, ali efikasno čišćenje keramičkih i porculanskih pločica, kamena i betonskih površina bez obzira na to jesu li prethodno tretirane nekim drugim proizvodom za zaštitu.

Za krajnje korisnike praktičnija verzija ovog proizvoda je ULTRACARE MULTICLEANER SPRAY, već pripremljen za upotrebu, pakiran u bočici s raspršivačem. Predstavlja idealno rješenje za svakodnevno čišćenje radnih ploča od prirodnog kamena, keramike, umjetnog kamena na bazi kvarca ili mramora, tuš-kabina, zidova obloženih staklenim mozaikom ili keramičkim pločicama, stakla i ogledala. ULTRACARE MULTICLEANER SPREY ne zahtijeva ispiranje jer ne ostavlja tragove i/ili mrlje na površini, a može se koristiti i u interijerima i u eksterijerima.

RJEŠENJA ZA STARE FLEKE I TVRDOKORNE NEČISTOĆE

Za efikasno uklanjanje tvrdokorne masnoće i prljavštine organskog porijekla s različitih površina preporučujemo deterdžent visokih performansi ULTRACARE HD CLEANER. Ovaj odmašćivač posebno je formuliran da omogući snažno čišćenje i dubinsko uklanjanje nečistoća s keramičkih i porculanskih pločica, nepoliranog prirodnog kamena, terakote, teraca i betona. Snažno razgrađuje masnoću i uklanja organske materijale, što ga čini idealnim za periodično dubinsko čišćenje ili za upotrebu prije polaganja „pločica na pločicu“, odnosno prije nanošenja masa za izravnavanje. Kada se nanese na površinu, ULTRACARE HD CLEANER djeluje brzo i efikasno; dovoljno je ostaviti ga 5 – 10 minuta, a nakon ispiranja vodom površina ostaje čista i sjajna.

SLIKE 8, 9, 10, 11: ULTRACARE HD CLEANER posebno je formuliran da omogući dubinsko strojno ili ručno čišćenje površina.

UKLANJANJE PLIJESNI

U asortimanu UltraCare nalazi se odgovor na još jedan čest problem – pojavu plijesni u prostorijama. Plijesan su mikroorganizmi koji se razvijaju u vlažnim i slabije ventiliranim prostorima, posebno na površinama kao što su pločice, zidovi, stropovi i podovi. Njihova prisutnost može izazvati alergijske reakcije, respiratorne probleme, iritaciju kože i očiju, a u nekim slučajevima čak i ozbiljnije zdravstvene probleme. Ovaj je problem moguće riješiti specijalnim sredstvom ULTRACARE MOULD REMOVER koje prodire duboko u podlogu i ima gotovo trenutno djelovanje. Jednom kada se površina očisti, efikasnu i trajnu zaštitu od daljnje pojave plijesni pružit će visokoefikasno sredstvo na bazi vode – ULTRACARE ANTI-MOULD PROTECTOR.

FUGE U FOKUSU

Čistoća fuga i spojeva materijala općenito igra ključnu ulogu u održavanju higijene prostorija. Nije u pitanju samo estetika, već zdravlje i sigurnost korisnika. U fugama se, naime, može nakupljati nečistoća, bakterije i drugi mikroorganizmi. Redovito čišćenje i održavanje pomaže u očuvanju njihova izgleda, doprinosi cjelokupnom estetskom doživljaju prostora te stvara ugodno i zdravo okruženje za korisnike.

U tu svrhu Mapei je razvio ULTRACARE GROUT CLEANER, namjensko sredstvo za dubinsko čišćenje cementnih i epoksidnih fuga na vanjskim i unutarnjim podovima i zidovima. Pogodan je za porculanske i keramičke pločice, terakotu, klinker, stakleni mozaik, umjetni i prirodni kamen te cementne proizvode koji nisu polirani i/ili zaštićeni voskom. U pitanju je moćan i koncentriran deterdžent koji se lako koristi zahvaljujući pakiranju u boci s raspršivačem. Prije upotrebe potrebno ga je protresti, pošpricati na spojeve i ostaviti da djeluje 5 – 10 minuta. Uklanjanje nečistoća izvodi se odgovarajućom abrazivnom spužvom. Na kraju je površine neophodno temeljito isprati čistom vodom.

ZAŠTITA I DUGOTRAJNOST FUGA

Pouzdanu i dugotrajnu zaštitu cementnih fuga od daljnjeg prljanja pružit će ULTRACARE GROUT PROTECTOR, sredstvo koje sprečava prodiranje nečistoća i tekućina koje mogu uzrokovati pojavu mrlja i promjenu boje. Uz ULTRACARE GROUT PROTECTOR fuge ostaju otporne na prljanje te se tako održava njihov estetski izgled. Ovim se sredstvom mogu tretirati i površine koje dolaze u kontakt s hranom.

Cementne fuge s vremenom mogu izgubiti originalnu boju zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti, prljavštine ili habanja. Osvježavanjem fuga vraća se njihov prvobitan izgled, što utječe i na sam izgled prostora. ULTRACARE FUGA FRESCA je specijalna boja za brzo i jednostavno osvježavanje izgleda cementnih fuga na unutarnjim podovima i zidovima. Otporna je na habanje, mrlje i blagu kemijsku izloženost. Proizvodi se u 40 različitih nijansi, tako da se može obnoviti boja svake od cementnih masa za fugiranje iz Mapei palete.

SLIKE 12, 13: ULTRACARE FUGA FRESCA omogućuje brzo i jednostavno osvježavanje izgleda cementnih fuga.

OČUVANJE PRIRODNOG IZGLEDA

Zaštitna sredstva i premazi neizostavni su saveznici u održavanju završnih obloga. Specijalno formulirani proizvodi iz linije UltraCare osiguravaju impregnaciju, daju dubinsku zaštitu, olakšavaju čišćenje i održavanje površina. Također, osim što čuvaju naglašavaju ljepotu materijala kao što su prirodni nepolirani kamen, teraco, umjetni kamen, terakota, opeka i općenito porozni, upojni materijali koji se lako prljaju i osjetljivi su na vlagu, vodu, atmosferske utjecaje i sl.

Smanjenje upojnosti površina na vodu, ulja, masnoće i tekućine općenito može se postići sredstvima ULTRACARE STAIN PROTECTOR S na bazi otapala ili ULTRACARE STAIN PROTECTOR W i ULTRACARE STAIN PROTECTOR W PLUS na bazi vode koji su pogodni za polirani kamen. ULTRACARE STAIN PROTECTOR W i ULTRACARE STAIN PROTECTOR W PLUS spadaju u kategoriju proizvoda koji su sigurni za korisnike jer imaju vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (VOC) te se mogu sigurno koristiti na površinama na kojima se priprema ili konzumira hrana. Ovi se proizvodi lako nanose i brzo suše. Budući da ne stvaraju film na površini, smanjena upojnost i veća odbojnost na vodu i ulja postiže se bez utjecaja na boju, teksturu ili paropropusnost. Imaju i dobru UV stabilnost, što znači da tijekom vremena pod utjecajem sunčeva zračenja neće doći do promjene boje površine.

SLIKE 14, 15, 16, 17: Površine tretirane sredstvima za impregnaciju ULTRACARE STAIN PROTECTOR S i W te ULTRACARE STAIN PROTECTOR W PLUS imaju manju upojnost na vodu, ulja, masnoće i tekućine općenito (test s uljem poslije 1 sata).

Sredstva ULTRACARE INTENSIFIER S i ULTRACARE INTENSIFIER W koriste se za naglašavanje prirodnog izgleda materijala, čime se postiže življi i atraktivniji izgled površine. To može biti posebno korisno kada se žele istaknuti određeni elementi ili obogatiti estetski izgled prostora. ULTRACARE INTENSIFIER S, visokoefikasno sredstvo na bazi otapala, koristi se za očuvanje i poboljšanje boje prirodnog kamena, terakote, teraca, teraco pločica, mramornog mozaika, cementnih pločica i umjetnog kamena u interijerima i eksterijerima.

SLIKE 18, 19: Sredstvima ULTRACARE INTENSIFIER S i ULTRACARE INTENSIFIER W u nekoliko se jednostavnih koraka intenzivira boja površina u interijerima i eksterijerima.

ULTRACARE INTENSIFIER W, sredstvo na bazi vode, intenzivira boju nepoliranog prirodnog kamena srednje do visoke upojnosti. Pogodan je za zaštitu terakote, opeke, kamena, mramora i granita, cementnih pločica i arhitektonskog kamena dajući površinama sjajnu završnu obradu.

Kada se koriste pravilno, zaštitna sredstva i premazi mogu produžiti vijek trajanja završnih obloga, očuvati njihov izgled i olakšati održavanje. Redovito održavanje i poduzimanje preventivnih mjera pomoći će u očuvanju njihove ljepote i integriteta tijekom dugog vremenskog perioda.

Važno je napomenuti i da je svaki UltraCare proizvod specifično formuliran za određenu vrstu površine i ima svoje preporučene načine primjene. S obzirom na širok izbor dostupnih proizvoda, preporuka je da se prethodno izvede na dio površine kako biste dobili najbolje rezultate te osigurali sigurno i efikasno korištenje.

Više informacija potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.

Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu i društvenim mrežama.

Mapei Croatia d.o.o.