Kupaonica kao životni stil

Životni stil kojim živite ili koji želite prenijeti na druge trebao bi biti u skladu s vašom filozofijom života i stilom profesije koju prezentirate, a usklađen s vremenom u kojem jesmo. Stoga kupaonice, prostori za čišćenje tijela, bazeni, spa zone, tuševi, i sl. prostori počinju nalikovati oazama iz prirode nadopunjeni najsofisticiranijom tehnologijom, rafiniranim odnosima boja i tekstura, punog i praznog, unoseći u prostore mnogo osjećaja za disanje, potičući naše tijelo na aktivnost ili smirivanje već prema potrebi.

Kako osmisliti kupaonicu da ujedno bude poticaj za novi početak dana ali i mjesto opuštanja kad taj dan završi, dvojako je pitanje. Danas dizajneri i umjetnici ovaj problem mogu riješiti s dvojakom rasvjetom u prostoriji. Možemo birati bijelu ili toplu žutu rasvjetu. Paljenjem svjetla koje emitira sunčevi snop bijelog danjeg svjetla u sebi aktiviramo receptore u hipofizi koji nas potiču na aktivnost. Ako i inače volimo biti aktivni tada ćemo u kupaonici primjeniti boje koje psihološki na nas jednako tako utječu a to su bijela, ali i jake i čiste boje, s dodatkom mnogo ogledala i zvukova.

k49-korak-01-300.jpgNavečer ćemo tijelo trebati smiriti, pripremiti za spavanje i tada nam je potreban mirniji tempo, opuštajuće nijanse boja, toplije žuto svjetlo, pastelne i nježnije nijanse koje će psihološki na nas utjecati svojom punoćom, rafiniranošću i zadovoljstvom.
Oblici i linije namještaja također mogu ovome pridonijeti, a najbitnije da u kupaonici vlada red i strogoća u rasporedu elemenata ali istodobno i nastojanje da time ne umanjimo toplinu dobrodošlice ovog intimnog prostora. Dodanim elementima u prostor poput muzike, finih mirisa, umjetničke slike, velike vaze sa cvijećem,  umjetničke skulpture ili draperije dat ćemo prostoru višu dimenziju. Svi ovi detalji vidljivi su kod prvog dojma, međutim kupaonica je danas mnogo više od toga. Razvojem tehnologije slavine mogu biti osjetljive na pokret, miješati temperaturu vode koju želimo, puštati različite mlazove, obojiti vodu led svjetlom, sušiti ili imati pomoćni sustav za pročišćavanje i filtriranje vode štiteći tako svoje zdravlje ali i samu slavinu. Danas se razmišlja i dalje tako da se otpadna voda iz slavina dodatno reciklira i vraća u ponovnu potrošnju štedeći tako materijalne resurse.
Novi današnji trendovi idu ukorak s digitalizacijom vodeći brigu o visokoj higijeni prostora, sigurnosti i ugodnosti, međutim u stvarnosti se susrećemo s problemima koji su praktičke naravi. Odvodnja u kupaonici jednako je važan problem kao i sami kupaonički elementi i njihova funkcionalnost.  Dakle, bez dobrog odvoda, ali i dobro postavljene ventilacije nema ni lijepe ni funkcionalne kupaonice.
Sve poslove koji su vezani uz odvodnju treba prepustiti vodoinstalateru koji će utvrditi kakve su vam instalacije potrebne, svojim savjetima i iskustvom će vam pomoći oko mnogih nedoumica i dati vam nove prijedloge o kojima možda niste razmišljali. Zato je vodoinstalater koji ima iskustva na zahtjevnim poslovima od velike koristi i podrška od povjerenja.
Vodoinstalater je dužan sve radove izvoditi u skladu s važećim propisima i zakonima koji se odnose na postavljanje kućnih instalacija te o svemu izvijestiti vlasnike objekta te im objasniti eventualne nejasnoće.
Zbog eventualnih začepljenja treba osigurati jednostavan pristup sifonima. Naime, često su u kupaonicama vodovodne cijevi, tj. odvodne i dovodne cijevi nezgodno ugrađene u zidove ili podove gdje je pristup sifonima gotovo nemoguć. Kanalizacijski sustav teško je instalirati u malim i uskim kupaonicama pa majstori tome također trebaju posvetiti veliku pažnju kako bi se naknadno izbjegli svi nepotrebni problemi.

k49-korak-03-300.jpgKad se govori o instalacijama WC-školjki, posebice onih visećih te umivaonika i vodokotlića, njihova je ugradnja danas puno jednostavnija zahvaljujući razvoju novih tehnologija i samog procesa ugradnje elemenata.
Ventilacija u kupaonici također mora biti dobro postavljena. Nepravilno postavljena ventilacija uzrokuje pretjeranu vlažnost prostora što se u kupaonicama svakako želi izbjeći.
Najbolje rješenje je kad je ventilator postavljen u prostoru između WC-a i kade (ili tuš kabine), a nasuprot vratima. Na taj se način postiže dobro strujanje zraka što je za ugođaj u kupaonici itekako bitno. U slučaju da u kupaonici postoji prirodni dovod zraka, tj. prozor, dobro ga je kombinirati s adekvatno postavljenim ventilatorom i vratima.
Želite li u kupaonici imati ugodnu atmosferu, svakako vodite računa da ventilacija bude dobro izvedena i postavljena. Vlažnost u kupaonici predstavlja velik problem i česta je pojava u prostorima bez dobre ventilacije ili onima koji uopće nemaju ventilaciju.
Pojava plijesni na zidovima manji je problem od eventualnih zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti zbog prekomjerne vlažnosti pa je i to jedan od razloga zašto ventilaciji treba posvetiti više pažnje. Dobru kvalitetu zraka moguće je ostvariti ukoliko potrošeni zrak ”redovito” zamijenimo svježim. Mogli bismo dva puta dnevno otvoriti prozore u kupaonici no to ne bi bilo dovoljno. Prozračivanje funkcionira pravilno samo ako potrošeni zrak redovito biva uklonjen iz kupaonice ili toaleta kao i drugih prostorija. Istovremeno s druge strane svježi i nepotrošeni zrak izvana struji u prostor. Redovita, provjerena i dostatna prozračenost i kvalitetna izmjena zračne mase u prostorima moguća je uz pomoć ciljanog i komfornog ventilacijskog sustava – to vrijedi i za sasvim obične objekte koje danas susrećemo u novogradnji. Većina ljudi ne može u svakom trenutku znati niti izmjeriti kakva je uistinu kvaliteta zraka u njihovim stambenim prostorijama, a ne mogu niti točno ocijeniti kolika je količina zraka strujanjem pristigla u unutrašnjost kroz otvorene prozore, stoga je čak i za stručnjake teško izvedivo postići ”kvalitetno i dostatno prozračivanje” samo otvaranjem prozora. Ako se prostori premalo prozračuju kvaliteta zraka u unutrašnjosti bit će nezadovoljavajuća i pojavit će se opasnost od pojave kondenzirane vode; ako se pak prečesto prozračuje zrak će u unutrašnjosti postati izrazito suh a troškovi za zagrijavanje brzo će narasti. Visoka vlaga nerijetko može izazvati oštećenja objekta stoga je vlaga problem kojim se bave stručne osobe.

k49-korak-05-300.jpgNajistaknutiji detalji koji podižu cjeloukupni dojam u kupaonicama pojava je novih i trendi kupaonskih rješenja – odvodne kanalice tzv. ShowerDrain i nadglavni tuševi tzv. RainShower. RainShower je glava tuša raznolikog dizajna koja je pričvršćena na strop (ili zid) i koja imitira osjećaj padanja kiše. Rješenje može biti vrlo moderno, elegantno i lijepo, te ništa skuplje od „običnih“ tuševa na koje smo navikli. Brojne moderne inačice RainShowera imaju ugrađene svjetlosne efekte. Za ugradnju nadglavnih tuševa nema posebnih prepreka. Po vrsti ugradnje nadglavni se tuševi dijele na podžbukne i nadžbukne. Po smještenosti u prostoru tuš kabine na stropne ili zidne, a po obliku na okrugle, pravokutne ili četvrtaste. Međutim, od svega je ipak važnije njihova funkcija – ispuštanje mlaza vode! Nadglavni tuš može imati više vrsta mlazova. Uz spomenuti tuš obično se montira i ručni tuš za brzo tuširanje kada ne želimo močiti kosu. Vrsta vodenog mlaza može biti nježna poput kiše, što omogućuje tehnologija RainAir koja miješa vodu sa zrakom. Osim toga, možete izabrati nadglavni tuš s masažnim mlaznicama za bolje buđenje ili bržu cirkulaciju. Treća vrsta mlaza je imitacija vodopada: široki mlaz koji se spušta niz ramena i ostavlja dojam tuširanja u prirodi. Uz glavu tuša trebat ćete odabrati još i ventile za otvaranje i prebacivanje funkcija što ovisi o tome koliko potrošača imate – ručni tuš, punjenje kade ili možda i bočne mlaznice.

k49-korak-07-300.jpgShowerDrain je element odvodnje, istovremeno elegantan i funkcionalan koji je svojim izgledom i izvedbom jedan važan segment kupaonice, poput odvodnje, doveo u prvi plan. Poseban naglasak ShowerDrain odvodnje stavlja se na dizajn kako bi se tuš kanali stopili sa prostorom za tuširanje i postali nevidljivi. Ili pak osobito naglašeni, ali potpuno funkcionalni. Bilo da je riječ o skupocjenom prostoru individualne kupaonice s kabinom od kristalnog stakla i opločenjem od prirodnog kamena ili o kupaonicama za javnu primjenu, u kojima je nepostojanje arhitektonske barijere važan kriterij – u prostoru kupaonice je ShowerDrain istovremeno i odvodno tijelo i dekorativni elemenat. Kod planiranja odvodnje u kupaonici ShowerDrain omogućava malu dubinu ugradnje, kutni profil uz zidove, protupožarnu zaštitu i zaštitu od prijenosa buke. Prilikom ugradnje proizvođači isporučuju tijelo kanalice već spremno za ugradnju. Ono se jednostavno prilagođava po visini, a prirubnica je obrađena za bolju adheziju. Možda razmišljate da će neminovno doći do poplava u vašoj kupaonici ako nešto ne bude u redu s tim kanalicama. Te su probleme proizvođači sveli na minimum jer ShowerDrain dijelovi kanala su čvrsto zavareni što sprječava curenje vode. Imaju fleksibilan dizajn rešetki, elektropoliranu površinu većih dimenzija koja omogućava lakše čišćenje. Dodatak uz kanalicu je sito za sakupljanje kose. Kod individualnih rješenja opcije su mnogobrojne, poput opločenja prirodnim kamenom, vertikalnog spoja na kanalizaciju i većeg kapaciteta odvodnje. Najveća prednost ShowerDraina je prilagodba svakom željenom dizajnu. Kanalice za odvodnju mogu se ugrađivati u nekoliko oblika. Kao ravne, zatim polukružne, u kutnoj izvedbi, u S-liniji, kao Walk-in, Lightline – sa svjetlima unutar kanalice, E-Ilumination – kao traka svjetlosti ili po vanjskim linijama tuš kabine.

Uredništvo stručnog časopisa Korak