Hidroizolacije građevina

Djelovanju vode i vlage treba pristupiti prilikom samog projekta te odabrati optimalan način hidroizolacije
Materijali koji se danas koriste u modernom graditeljstvu, kao beton, opeka, čelik, drvo, kamen, gips ploče i sl. nisu otporni na prodor i djelovanje vode i vlage. Djelovanju vode i vlage treba pristupiti već prilikom samog projekta i zahtjeva kod izgradnje građevine te odabrati optimalan način hidroizolacije. Kod toga je najvažnije odabrati odgovarajući proizvod.
Samoborka nudi stručnu pomoć oko pravilnog odabira i načina ugradnje hidroizolacije.

k47-samoborka-0-200Povijesno gledano vodi se ne smijemo suprotstavljati, već omogućiti nesmetan put u željenom smjeru. Voda je medij koji oksidacijom uzrokuje koroziju a smrzavanjem povećava volumen i uzrokuje lom građevinskog materijala. Uz razvoj civilizacije ljudi su počeli razvijati prirodne znanosti, a time je shvaćena i kemija materijala. Kao rezultati tih spoznaja počeli su se koristiti materijali koji se i danas koriste u hidroizolacijama modernog doba.
Svima je dobro poznato da je u fazi pripreme projekta, tijekom same gradnje, potrebno  uzeti u obzir parametre mikrolokacije (vrsti tla, nivo podzemnih voda, klimatske karakteristike podneblja, temperatura  i vlažnost zraka, sunčevo zračenje, količina oborina i sl. i u skladu s time se odabire optimalan način hidroziolacije.

k47-samoborka-1-400Izvedba hidroizolacije je bitna kako bi spriječila prodor vlage u zidove i podove našeg prostora i onemogućila razna oštećenja građevine i sačuvala njen estetski izgled. U modernom svijetu prilikom gradnje objekta teži se brzini izvedbe, visokoj trajnosti i niskoj cijeni proizvoda. Hidroizolacija prema takvim zahtjevima mora biti jednostavna za ugradnju, otporna na vanjske utjecaje i konkurentna za tržište.

Hidroizolacija je širok pojam te predstavlja različite tehničke postupke kojima štitimo dijelove objekta ili zgrade koji su privremeno ili stalno pod utjecajem vlage i vode, bez obzira na izvor vlage i vode. Pojam hidroizolacije predstavlja jednu od mogućih mjera zaštite od vode koja je tipična kada se radi o ukopanim dijelovima zgrade, hidroizolacijom štitimo konstrukciju i unutarnje prostore od prodora vode, odnosno vlage.

Odabir odgovarajućeg materijala (proizvoda)  i pravilna ugradnja vrlo u važni. Sanacija vlage je složena, odvija se uz visoke troškove, a često je uspješna tek nakon nekoliko pokušaja sanacije. Zahvaljujući tradiciji staroj više od 100 godina i konstantnom razvoju novih tehnoloških rješenja i proizvoda, tvrtka Samoborka razvila se u tržišnog lidera u Hrvatskoj u proizvodnji proizvoda za hidroizolaciju.
Niz kvalitetnih prednosti i karakteristika proizvoda za hidroizolaciju jamstvo su pravog odabira proizvoda za zaštitu i sanaciju od vlage.

Pristup zaštiti konstrukcije od djelovanja vode treba obuhvatiti sljedeće faktore:
vrstu podloge, izvedba odvodnje/padova, odabir hidroizolacijskog sustava/materijala odabir educiranog izvođača hidroizolacija. Hidroizolacijski materijali koji se odaberu kao zaštita konstrukcije moraju  zadovoljavati: jednostavnost izvedbe, kemijsku kompatibilnost, trajnost, ekološki povoljno rješenje. Ljuštenje završnog sloja gleta i boje, odvajanje i otpadanje žbuke, dizanje podnih drvenih obloga ukazuju na nedostatak hidroizolacije ili njenu lošu izvedbu.

Najučinkovitiji princip sprječavanja prodora vlage u slojeve zidova i podova je ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge. Kod ovog načina izolacije najčešće se koriste hidroizolacijski premazi na koje se direktno ugrađuje završna obloga.

Samoborka u svom programu nudi rješenja za zaštitu od vlage i to:

k47-samoborka-2-250HIDROPROTEKT i HIDROSTOP
Mineralna žbuka (masa) HIDROPROTEKT za zaštitu od vlage i procjednih voda, za unutarnje i vanjske radove. Koristi se za izvođenje sanacijskih radova i zaštitu spremnika za pitku vodu, cistreni, gusterni, septičkih jama i sl. Odlikuje je:visoka tlačana čvrstoća, dobra prionjivost, vodoodbojnost, parapropusnost, jednostavna primjena, zdravstveno ispitana i neškodljiva.
Potrošnja za d=4-5mm cca 6-8 kg/m2

HIDROSTOP  brzovezna mineralna žbuka (masa) za sanaciju vidljivih prodora vode kroz betonske površine. Brzo spriječavanje prodora vode u roku 5 minuta te brza i jednostavna primjena i ugradnja bez uporabe bilo kavkog alata.
Potrošnja 15-1,8 kg/dm3

k47-samoborka-3-200HIDROPROTEKT DUOELASTIK / MONOELASTIK
Hidroprotekt duoelastik (dvokomponentni ) monoelastik (jednokomponentni) polimer cementni hidroizolacijski premazi predstavljaju optimalan izbor za hidroizolaciju:
– ispod keramičkih obloga: u kupaonicama, balkonima, terasama, bazenima
– hidroizolaciju vanjskih zidova i temelja,
– hidroizolaciju betonskih spremnika za vodu, betonskih cijevi.

Hidroprotekt duoelastik (dvokomponentni) / monoelastik (jednokomponentni) premaz odlikuje: vodonepropusnost, visoka fleksibilnost, visoka prionjivost, premošćivanje pukotina, pogodan je za sanaciju spojeva različitih građevinskih materijala. Prianja na sve vrste materijala koji se koriste u gradnji.
Potrošnja: za d~3mm cca 3-4,5 kg/m2

Podloge na koje se nanose polimer cementne hidroizolacije moraju biti očišćene od svih ostataka prašine, ulja, masnoća i drugih materijala koji mogu ugroziti prionjivost hidorizolacije. Po potrebi za poboljšanje prionjivosti polimer cemenata koristi se odgovarajuća impregnacija – preimer.
Paletom proizvoda za hidroizolaciju iz Samoborke d.d. izoliramo  horizontalne i vertikalne površine.

k47-samoborka-6-200BETONPROTEKT DUOELASTIK / MONOELASTIK
Betonprotekt duoelastik (dvokomponentna) / monoelastik (jednokomponentna)  hidroizolacijska visoko fleksibilna masa za zaštitu betonskih i armirano betonskih konstrukcija, razredba prema HRN EN 1504-2 i TPBK. Odlikuje ga: vodonepropusnost, visoka fleksibilnost, štiti od atmosferskih utjecaja (CO2, kloridi), dobra prionjivost, premošćivanje pukotina, pogodan je za sanaciju spojeva različitih građevinskih materijala. Odgađa karbonizaciju i može se koristiti kao antikorozivni sloj za zaštitu betona i armiranog betona od atmosferskih utjecaja.
Prianja na sve vrste materijala koji se koriste u gradnji. Potrošnja: za d~3mm cca 3-5 kg/m2

Prednost polimer cementne hidroizolacije je što se može koristiti na svim spojevima konstrukcijskih armiranobetonskih elemenata, odnosno na mjestima na kojima bi upotreba ostalih tipova (membranskih hidroizolacija) u takvim spojevima prouzročila nedovoljnu vodonepropusnost. Zbog povećanja elastičnosti polimer cementnih hidroizolacijskih masa u njih se često utiskuje mrežica od alkalno otpornih staklenih vlakana.

k47-samoborka-4-200HIDROELASTIK 2K
Dvokomponentna fleksibilna hidroizolacijska masa na osnovi cementa: za zaštitu betonskih i armiranobetonskih konstrukcija, za izoliranje vanjskih i unutarnjih  podrumskih zidova i temelja, ukopanih zidova, za zaštitu betonskih stupova, betonskih cijevi, za zaštitu cementnih estriha i betona u kupaonicama, balkonima, terasama prije postavljanja završnih obloga
Odlikuje ga fleksibilnost i vodonepropusnost, odolijeva negativnom pritisku vode, za zaštitu betona i armiranog betona od atmosferskih utjecaja. Pogodan je za sanaciju spojeva različitih građevinskih materijala. Pogodan za vanjsku i unutarnju primjenu, za horizontalne i vertikalne površine.
Potrošnja: za premazivanje četkom ili valjkom –  1,4-1,6 kg/m2/mm (razrijeđen s 10% vode) za gletanje i armiranje – 1,7-1,8 kg/m2/mm

k47-samoborka-5-200TERATEKT FLEKS C2TES1 – fleksibilno ljepilo za keramiku
Cementno (C), poboljšano (2), protuklizno (T), fleksibilno (S1) ljepilo s produženim otvorenim vremenom (E), za unutarnje i vanjsko lijepljenje zidnih i podnih obloga (keramičkih pločica, gres pločica, klinkera, kamena, mramora, granita, mozaika, porculana, betonskih i teraco ploča, itd.), lijepljenje pločice na pločicu, lijepljenje keramičkih pločica iznad podnog grijanja, industrijskim prostorima, terasama, balkonima, u prostorima izloženim vodi i temperaturnim kolebanjima. Pogodan je za sanacijske radove.
Potrošnja: 3-4 kg/m2

Primjenjuje se na podlogama: beton, produžne žbuke VC 40, VC 50, gipsane žbuke GV 10, GV 10 G, VG 10 F, gipscelulozne ploče, gipskartonske ploče, cementni estrih CE 12, CE 20, CE 30
Neravne podloge obraditi REPARATURNIM MORTOM. Prije ljepljenja obloga odrediti dilatacijske razdjelnice i ispuniti ih trajno elastičnim kitom.

Podlogu od keramičkih pločica (lijepljenje pločice na pločicu) impregnirati MINERALKVARC

GRUNDOM ili KONTAKT GRUNDOM. Ljepilo nanašati na osušen grund.
Ostale podloge dobro navlažiti vodom prije nanošenja TERATEKTA FLEKS .

Na osnovu pravilnog izbora sustava hidroizolacije i uz uvažavanje geomehaničkih i hidroloških podataka, propisa i uvjeta izvođenja radova, projektant propisuje odgovarajući sistem hidroizolacije dijelova konstrukcije. Investiranje u planiranu hidorizolaciju, koja je stručno i pravilno izvedena, unatoč visokim troškovima je najjeftinija, uz pretpostavku da se time ostvaruje trajna izolacija i zaštita konstrukcije. Rješavanjem problema vlage u konstrukcijama kompleksan je zadatak u kojem je potrebno sudjelovanje stručnjaka različitih specijalnosti. Niz čimbenika utječe na odabir odgovarajućeg rješenja, a kako je svaki objekat jedinstven, nema jedinstvenog rješenja. Za podrobnije informacije kontaktirajte naš tehnološki odjel.

Samoborka d.d.