KARL BACHL – optimalna toplinska izolacija za energetsku obnovu zgrada

Toplinska izolacija zgrada je dokazivo korisna! Većina topline u zgradi gubi se kroz krov, zatim zidove i pod. U vremenu stalnog rasta troškova energije toplinska zaštita je osnovna mjera njezine uštede. Kao u cijeloj Europi, tako i u Hrvatskoj pokrenut je plan energetske sanacije objekata sufinancirane od strane državnih institucija, s ciljem smanjenja potrošnje energije za grijanje u zgradama (javnim i privatnim), smanjenja proizvodnje štetnih plinova, te nadasve smanjenje ovisnosti od energenata kojima se zagađuje okoliš i preusmjeravanje dobivanja energije na obnovljive izvore. Jedna od najvažnijih mjera kod energetske obnove zgrada je kvalitetna ugradnja adekvatne toplinske izolacije.

k051-Karl-Bachl-00-200.gifTvrtka KARL BACHL GmbH & CO, jedan od vodećih proizvođača toplinske izolacije (EPS, XPS, PIR i Perlit) u Europi, na temelju dugogodišnjeg iskustva i zahtjeva na tržištu, između ostalog razvila je i široku paletu proizvoda za toplinsku izolaciju upravo za obnovu, odnosno sanaciju zgrada. Energetska obnova zgrada u Hrvatskoj je vrlo bitan i značajan čimbenik u graditeljstvu, budući da je velika većina zgrada nedovoljno ili gotovo nikako izolirana.

Toplinsku izolaciju namijenjenu sanaciji objekata možemo podijeliti na sljedeće grupe s obzirom na mjesto ugradnje:

Kosi krov  – proizvodi koji se mogu ugraditi iznad rogova, ispod rogova, između rogova te kombinacije navedenih načina ugradnje, s osnovnim zahtjevom i ciljem eliminiranja toplinskih mostova
Ravni krov – kod sanacije važan detalj je ograničena visina, tj. debljina toplinske izolacije
Stropovi, podovi, vanjski zidovi s unutarnje strane – cilj je dobijanje što većeg korisnog prostora, i u sklopu toga zahtjeva ugradnja što tanje toplinske izolacije uz što veću učinkovitost
Fasadna izolacija – ugradnja toplinske izolacije na fasadu, ograničenost s debljinom toplinske izolacije
Toplinska izolacija kosog krova

Da bi se mogli dobiti poticaji, odnosno subvencija, potrebno je ugraditi toplinsku izolaciju koja će zadovoljiti uvjet  U vrijednost < 0,20 W/m2K, za što je potrebna adekvatna ugradnja kvalitetne toplinske izolacije.
Toplinska izolacija na kosom krovu može se postaviti na nekoliko načina: iznad rogova, između rogova, ispod rogova, te kombinacija navedenih načina ugradnje, s ciljem eliminiranja toplinskih mostova.

k051-Karl-Bachl-01-500.gifToplinska izolacija iznad rogova –  sustav toplinske izolacije kosih krovova  BACHL tecta-PUR, ugrađuje se iznad rogova, te na takav način cijela krovna konstrukcija ostaje u korisnom prostoru, nema toplinskih mostova i unutarnji prostor se ne smanjuje. Naravno, takav način ugradnje podrazumijeva kompletnu sanaciju krova, odnosno kompletno podizanje pokrova i zamjenu krovne limarije. S aspekta građevinske fizike to je optimalan način ugradnje toplinske izolacije na kosi krov. Takav način ugradnje je izuzetno pogodan i za novogradnju, naročito niskoenergetskih i pasivnih objekata. Materijali koji se koriste su BACHL tecta-PUR – izolacijski elementi.
Bachl tecta-PUR 022, 120 mm sa koef. toplinskom provodljivošću 0,022 W/mK, može se postići U vrijednost 0,184 W/m2K, čime je ispunjen zahtjev za ostvarivanje poticaja.

Toplinska izolacija iznad i između rogova – kombinacija načina ugradnje i različitih materijala toplinske izolacije. Kod takvog načina ugradnje važan čimbenik je postojeća situacija, da li se toplinska izolacija već nalazi između rogova, u kakvom je stanju, koji su sve slojevi na krovu itd. Važno je napomenuti da se takva kombinacija ugradnje može napraviti u potpunosti s gornje strane, jer se pokrov mora maknuti, a osnovni cilj je eliminiranje toplinskih mostova kroz konstrukciju, gdje konstrukcija ostaje „topla“. Uz to je važno da sloj toplinske izolacije iznad rogova BACHL tecta-PUR bude paropropusan. Materijali koji se koriste su: Bachl tecta-PUR DS ili HD plus, Bachl tecta-self / neoTect EPS.

k051-Karl-Bachl-02-200.gifBachl tecta-PUR DS, 50 mm sa koef. toplinskom provodljivošću 0,026 W/mK u kombinaciji sa Bachl tecta-self, 80 mm toplinske izolacije između rogova sa koef. toplinske provodljivosti 0,025 W/mK, može se postići U vrijednost 0,196 W/m2K, čime je ispunjen zahtjev za ostvarivanje poticaja.

Slojevi: 1 pokrov; 2 letva; 3 kontra letva; 4 Bachl teca-PUR DS ili HD plus izolacijski element; 5 Bachl tecta-self ili neoTect EPS izolacijski element; 6 Bachl PU-Tec parna brana; 7 rogovi; 8 nosači za unutarnju oblogu; 9 unutarnja obloga


Toplinska izolacija ispod i između rogova –
kombinacija načina ugradnje i različitih materijala bez „otvaranja“ krova, sve se izvodi s unutarnje strane. Toplinska izolacija se postavlja između rogova (ili je već ugrađena) te se dodatno s donje strane postavlja toplinska izolacija kako bi se pojačao njezin učinak odnosno u svrhu eliminiranja toplinski mostovi. Na taj način konstrukcija ostaje „hladna“, nema toplinskih mostova, ali se smanjuje nutarnji koristan prostor. Materijali koji se koriste su: Bachl tecta-self / neoTect EPS, Bachl PIR ALU GKP, Bachl Verbundplatte.

Bachl tecta-self, 80 mm sa koef. toplinskom provodljivošću 0,025 W/mK u kombinaciji s Bachl PIR ALU GKP, 50 mm toplinske izolacije ispod rogova s koef. toplinske provodljivosti 0,022 W/mK, može se postići U vrijednost 0,183 W/m2K, čime je ispunjen zahtjev za ostvarivanje poticaja.

Slojevi: 1 pokrov; 2 letva; 3 kontra letva; 4 paropropusna folija; 5 krovna oplata – daske; 6 Bachl tecta-self ili neoTect EPS izolacijski element;             7 Bachl PU-Tec parna brana; 8 nosači za unutarnju oblogu; 9 Bachl Verbundplate ili Bachl PIR ALU GKP

Toplinska izolacija između rogova – takav način ugradnje toplinske izolacije je tipičan način postavljanja toplinske izolacije kod nas, što u kombinaciji s vrlo malom debljinom toplinske izolacije (u principu mineralne vune ili EPS) nije dovoljan i gubici su veliki, s time da uz toplinske mostove kroz konstrukciju (rogove),  dolazi do uništenja toplinske izolacije, ali i krovne konstrukcije.

Budući da se toplinska izolacija ugrađuje samo između rogova, debljina je ograničena visinom roga i relativno su veliki gubici topline kroz toplinske mostove – rogove. Na taj način vrlo je teško dobiti maksimalnu zadanu U vrijednost  od 0,20 W/m2K na kosom krovu, da se mogu ostvariti poticaji.

TOPLINSKA IZOLACIJA RAVNOG KROVA, TERASA
Kod sanacija ravnih krovova najveći problem predstavlja visina atike, odnosno dodatna debljina toplinske izolacije, i to naročito ako se postavlja na postojeće slojeve, odnosno postojeću toplinsku izolaciju. Potrebno je ugraditi što tanju, čvršću, kvalitetnu toplinsku izolaciju i za tu svrhu tvrtka KARL BACHL GmbH  ima paletu proizvoda BACHL PIR ALU i BACHL PIR MV. Osnovna značajka tih proizvoda je da se traženi zahtjev toplinske izolacije može ostvariti s vrlo malom debljinom.

k051-Karl-Bachl-04-300.gifBachl PIR ALU

  • toplinske provodljivosti 0,022 W/mK
  • obostrano kaširano alu-folijom
  • zrakonepropusno
  • dugotrajno, uz jednostavnu ugradnju

Bachl PIR MV

  • toplinske provodljivosti

k051-Karl-Bachl-05-300.gif< 80 mm    λ=0,026 W/mK
80 – 120 mm     λ=0,025 W/mK
≥120 mm     λ=0,024 W/mK

  • obostrano kaširano mineralnim flisom
  • paropropusno
  • dugotrajno, uz jednostavnu ugradnju

Osim na ravni krov, ti proizvodi mogu se ugraditi kao toplinska izolacija na terasama, balkonima odnosno tamo gdje je potrebna visoka učinkovitost toplinske izolacije, ali nema puno prostora za ugradnju.

k051-Karl-Bachl-06-300.gifToplinska izolacija stropova, tavana, stropova podruma, podova, grijanog od negrijanog prostora
Vrlo važan segment u sanaciji objekata je postavljanje toplinske izolacije iznutra;  na zidove, stropove, podove, tavane i sl., odnosno kad se treba ugraditi toplinska izolacija, a to se ne može napraviti s vanjske strane zida ili krova. Takav način ugradnje prisutan je kod privatnih kuća i stanova pa sve do javnih objekata, gdje je uz osnovi zahtjev ugradnje toplinske izolacije odnosno smanjenje gubitka topline, vrlo važan zahtjev minimalno smanjenje unutarnjeg prostora. To znači da toplinska izolacija mora biti što tanja, a da učinak bude što veći. Da bi se zadovoljiti ti zahtjevi, tvrtka KARL BACHL GmbH razvila je paletu proizvoda na bazi PIR izolacijskih ploča koji se koriste u te svrhe.

BACHL PIR ALUGKP – izolacija vanjskih zidova iznutra, ispod rogova

To je PIR ploča obostrano kaširano alu-folijom, i s unutarnje strane je dodatno kaširana gips-kartonskom pločom. Taj proizvod se jednostavno lijepi na zid PU ljepilom , čime se istovremeno dobije i parna brana, te ugrađene PIR ploče debljine od 50 mm zamjenjuje klasičnu toplinsku izolaciju od cca. 100 mm.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta i brzina ugradnje.

k051-Karl-Bachl-08-300.gifIZOLACIJA PODA TAVANA
Ukoliko je tavan nekoristan prostor, toplinska izolacija postavlja se na pod tavana. U pravilu, debljina toplinske izolacije nije toliko važna, već je potrebna čvrstoća i dugotrajnost. Mada, ako se žele ostvariti poticajna sredstva, potrebno je ugraditi min. 120 mm Bachl PIR ALU OSB izolacijske ploče, da bi se ostvarila U vrijednost max. 0,20 W/mK. S drugim materijalima toplinske izolacije, to je debljina od ca. 200 mm.

BACHL PIR ALU OSB  – PIR ploča obostrano kaširana alu-folijom i s gornje strane kaširana OSB pločom ili ivericom. Na taj način dobije se podloga po kojoj se može hodati ili odlagati stvari uz vrlo kvalitetnu toplinsku izolaciju.
Umjesto PIR ploča može se koristiti i EPS, ali uz kraći vijek trajanja.
Takvi proizvodi mogu se koristiti i kao suhi podovi, odnosno na to se može direktno postaviti laminat, parket, topli pod ili tepisom.

k051-Karl-Bachl-09-300.gifIZOLACIJA STROPA
Kad je potrebna izolacija stropa, a mogućnost ugradnje je samo iznutra, uz zahtjev minimalnog gubitka prostora (visine) te maksimalne učinkovitosti toplinske izolacije, mogu se ugraditi slijedeći proizvodi:
Bachl neoCeil – grafitni stiropor (λ=0,031 W/mK) kaširan s HDF pločom od 3 mm. Postavlja se na strop, ploče se spajaju tehnikom pero-utor, spojevi ploča ukrašavaju se lajsnom, tako da je izgled kao kod spuštenog stropa. Ugrađuje se pomoću pričvrsnica.
Bachl PIR MV DD – PIR ploča (λ=0,024 W/mK) kaširana s mineralnim flisom. Postavlja se pomoću pričvrsnica na strop, ploče se spajaju tehnikom pero-utor. Nakon postavljanja jednostavno se mogu obojati.
Opisani su samo neki od proizvoda iz proizvodnog asortimana, s time da se gotovo svakodnevno razvijaju novi proizvodi na temelju zahtjeva kupaca, investitora i projektanata.

FASADNA IZOLACIJA
Korak 51-2015.inddZa ostvarenja poticaja potrebno je ugraditi toplinsku izolaciju koja zajedno s ostalim slojevima zida ostvaruje U vrijednost < 0,25 W/m2K.  U tabeli, su navedeni artikli i dimenzije, s kojima se može ostvariti tražene vrijednost (samo toplinska izolacija).

Uz te proizvode vrlo su važni proizvodi za toplinsku izolaciju podnožja fasade i špaleta oko prozora i vrata, jer se na tim mjestima pojavljuju toplinski mostovi, te je potrebno posebno obratiti pažnju koja vrsta proizvoda sa kojim karakteristikama toplinske izolacije se može odnosno mora ugraditi na tim mjestima.

Karl Bachl GmbH