Stalno rastuća svjetska populacija suočava se s resursom koji je sve rjeđi: higijenski čista pitka voda. Ovaj rijedak resurs može uskoro postati luksuz. Međutim, postoji veliki raspon postupaka za dezinfekciju i proizvodnju pitke vode. ProMinent i 3M d.o.o. su kompetentni za gotovo sve dostupne tehnologije pripreme pitke vode.
Često, sirova voda sadrži bakteriološke nečistoće, npr. površinska voda koja se koristi za dobivanje pitke vode. Dezinfekcija je ovdje apsolutno nužna. Izbor prikladne metode za dezinfekciju pitke vode mora se prilagoditi lokalnim uvjetima, kako bi se dobila najviša mikrobiološka sigurnost i najmanji rizik od nepoželjnih nusproizvoda dezinfekcije. Osim toga, moraju se poštivati lokalni propisi koji dopuštaju za upotrebu u pitkoj vodi samo određena dezinfekcijska sredstva.
Pregled dezinfekcijskih sredstava za pitke vode
Kloriranje
Za kloriranje, u vodu se dodaje klor, natrijev ili kalcijev hipoklorit. Potrebna količina ovisi o potrošnji klora u vodi i zahtjevima dezinfekcije. Za pitku vodu mora postojati minimum preostalog rezidualnog klora u koncentraciji od 0,1% mg/l. Također je potrebno i reakcijsko vrijeme od najmanje 20 minuta za učinkovitu dezinfekciju. Učinkovitost kloriranja u mnogome ovisi o pH vrijednosti vode. Posebno kod organski onečišćenih voda, miris i okus vode može postati neugodan zbog nepoželjnih nusprodukata, uz to mogu nastati i klorirani ugljikovodici. Često se precjenjuje sposobnost spriječavanje rasta bakterije dodavanjem suviška klora, jer se koncentracija klora u vodovodnoj mreži brzo potroši.
Sustavi elektrolize za ekonomičnu dezinfekciju pitke vode
Membranski sustav elektrolize CHLORINSITU® III je posebno ekonomičan način dezinfekcije koji se može koristiti za sigurnu dezinfekciju vode na ekološki prihvatljiv način.
Korisnike impresionira kako su prednosti moderne dezinfekcije spojene u jednu cjelinu.
Početni proizvod za sustav elektrolize je jeftina i bezopasna kuhinjska sol. Zasićena otopina se elektrolizira u membranskoj čeliji.
Plinoviti klor i preostala razrijeđena slana otopina nastaju u području anode koje je odvojeno membranom. Natrijeva lužina i vodik se proizvode u području katode. Plinoviti klor se veže s nastalom natrijevom lužinom i skuplja se u spremnik kao natrijev hipoklorit te se iz spremnika dozira prema potrebama pomoću dozirnih pumpi.
Zbog umjerene pH vrijednosti od cca. 9, utječe znatno manje na pH tretirane vode nego konvencionalni natrijev hipoklorit čiji je pH u rasponu od 12 do 13.5.
Učinkovitost elektrolize prati se sustavom mjerenja i kontrole. Iz tog razloga moguće je uštedjeti energiju i poboljšati kvalitetu proizvoda, kao i produljiti životni vijek membranske ćelije.
Integrirani sustav za omekšavanje sprječava nastanak kamenca i osigurava dugi vijek trajanja ćelije za elektrolizu.
Pomoću opskrbe vode neovisne o tlaku, praćenja tijeka slane otopine i optimizirane regeneracije anode, izlazna kvaliteta dezinficijensa je konstantna. U isto vrijeme također je ostvareno i smanjenje potrošnje soli i energije te duži radni vijek membrane.
Druga odlučujuća prednost: niže koncentracije klorata koje su znatno ispod 5,4% od svježe pripremljenog sadržaja klora zahtijevane normom DIN EN 901.
Sustav se kontrolira pomoću modernog PLC-a s velikim zaslonom i integriranim modemom za daljinsko dijagnosticiranje i podešavanje.
Visoka kvaliteta elektrolizne stanice, niske cijene sirovina (kuhinjske soli) i jako smanjena količina kemikalija za podešavanje pH pružaju korisniku vrlo ekonomično postrojenje za dezinfekciju pitke vode.
3M d.o.o.