PIPELIFE Podno grijanje

PIPELIFE Podnim grijanjem stvara se atmosfera najbliža onoj prirodnoj iz okoliša, izlazi se u susret fiziološkim potrebama čovjeka i omogućuje higijensko i zdravije stanovanje.
Prednosti podnog grijanja
Čovjek je izložen neprestanoj izmjeni topline sa svojom okolinom. U ljudskom tijelu stvara se toplina, a zračenjem i isparavanjem opet se predaje.
k33-Pipelifei-00-200.jpgU normalnim okolnostima čovjek ima tjelesnu temperaturu od oko 37°C. Predaja topline to je veća, što je veća temperaturna razlika između površine tijela (temperatura kože cca. 32°-33°C) i temperature okoline. Pritom se oko 50% tjelesne topline kod normalnog odijevanja predaje kroz stopala i noge, 45% kroz tijelo, a ostatak kroz glavu. Doživljaj TOPLINE ili HLADNOĆE čovjek osjeća tek kad je ometen odnos između predavanja topline i proizvedene količine topline.Osjećaj udobnosti ljudsko tijelo postiže tek kada se vodi računa o fiziološkim okolnostima. U stambenim prostorima bez podnog grijanja temperatura površine poda iznosi cca. 16°C; ukoliko je instalirano podno grijanje, temperatura površine iznosi cca. 26°C. Temperaturna razlika u odnosu na tjelesnu temperaturu iznosi dakle u 1. slučaju 21°C, a kod podnog grijanja, kao u navedenom 2. primjeru samo 11°C.

k33-Pipelifei-01-250.jpgBudući da su površine stopala iznimno osjetljive na temperaturu, upotrebom podnog grijanja, uz pridržavanje dozvoljenih temperatura površine, postići će se ugodan osjećaj topline. Kod podnog i površinskog grijanja zrak u prostoriji, a i okolne površine prostorije pretežno će se grijati zračenjem, a samo jednim manjim dijelom konvekcijom. To nužno vodi do daleko ravnomjernije profiliranog protoka topline temperature prostorije.

Kroz toplinu zračenja podnog grijanja nastaje daleko manja razmjena energije između čovjeka i površina koje okružuju prostoriju, nego kod grijanja grijaćim tijelima. Na taj se način temperatura prostorije može držati za 2-3°C nižom, bez narušavanja osjećaja ugode. Sniženjem temperature prostorije kod optimalne se regulacije troškovi grijanja mogu smanjiti za 15-20%. Konačno ne treba previdjeti, da upotrebom podnog grijanja, zbog nedostatka nezgrapnih grijaćih tijela, nema prepreka slobodnom uređenju prostora. Grijanje grijaćim tijelima: Topli zrak se uzdiže prema stropu. Hladni zrak struji nazad prema podu.

k33-Pipelifei-02-250.jpgTemperature površine poda
Odlučujući faktor udobnosti je temperatura površine poda. Gornja i donja granica dozvoljene temperature poda u velikoj mjeri ovise o vrsti obuće. Obje su granice to veće, što je laganija obuća. U stanovima, bolnicama, domovima itd. u pravilu se nosi laganija obuća. Provedena istraživanja pokazala su, da podovi s površinskom temperaturom do 29°C, po kojima se hoda laganijom obućom, niti kod dužeg boravka ni na koji način ne utječu na udobnost i zdravlje. Naprotiv, takvo rješenje dovodi do najvećeg mogućeg osjećaja ugode. U spavaćim sobama, kupaonicama, kupalištima itd., u kojima se hoda bosih nogu, za udobnost nije bitna samo temperatura poda, već i materijal podne obloge. Keramička ili plastična tvrda obloga primjerice ima znatno veći „koeficijent prolaza topline“ od tekstilne obloge ili drvenog poda i tako se pri istoj površinskoj temperaturi doima mnogo hladnije. Zbog fizioloških i higijenskih saznanja iz tog razloga temperature površine poda ne bi smjele prekoračiti maksimalne vrijednosti navedene u EN 1264-3.

k33-Pipelifei-03-250.jpgSustavi podnog grijanja PIPELIFE:
1) Sustav postavljanja na mokro
– postavljanje na rešetkastu konstrukciju «Easy clip»
– postavljanje na sustav TACKER
– postavljanje na ploču s čepovima
2) Sustav postavljanja na suho
– postavljanje na sustav MULTIKLEMM

Podno grijanje radi u području niske temperature te iz tog razloga štedi energiju i idealna je nadopuna toplinskih crpkama s alternativnom energijom kao npr. Pipelife površinskim, rovnim geotermalnim kolektorima te Pipelife geotermalnim sondama.

U takvoj se varijanti kod odnosa uložene i potrošene energije ostvaruju znatne uštede, a novac uložen u sustav vraća se kroz vrijeme eksploatacije.

Pipelife Hrvatska Cijevni sustavi d.o.o.