Energetska kriza kao prilika

Dugo su ekološka i energetska rješenja u arhitekturi imala podređenu ulogu. Danas, situacija se drastično promijenila. S porastom cijena energije i pomanjkanjem fosilnih goriva energetski učinkovito projektiranje objekata postalo je sve važnije. Naposljetku, upravo je energetska bilanca objekta presudna za određivanje njegovih troškova poslovanja, a samim time i gospodarstvenosti svakog objekta. Stoga je energetska kriza i motor i prilika za gospodarski rast.

k31-AluKönigStahl-00-200.gifEnergija
Porastom značaja energetskog pitanja i uvođenjem energetske iskaznice, slika objekata će se prilično promijeniti. Mnogo odličnih arhitektonskih primjera današnjice dokaz su da klimatska zaštita ne smanjuju samo troškove energije i poslovanja objekata, već se također može na odgovarajući način i oblikovno izraziti. Prozorski profili i sustavi za zaštitu od sunca kao filigranski građevni elementi uključuju se u transparentnu arhitekturu ili se svjesno koriste kao sredstvo oblikovanja.

k31-AluKönigStahl-01-200.gifSigurnost
Osim svoje prvotne funkcije – zaštite od hladnoće ili topline – objekti imaju također i zaštitnu funkciju koja nadilazi samu zaštitu građevnih elemenata. Objekti svojim stanarima prije svega moraju pružiti sigurnost i zaštitu. Pritom nije riječ samo o realnim opasnostima, već i o osjećaju ugroženosti. Arhitektura se pritom nalazi u suprotnosti s takvom namjenom. Kod sigurnosnih potreba postavlja se također zahtjev za transparentnošću. Kako kod ljudi ne bi nastajali osjećaji tjeskobe i strepnje, elementi sigurnosti se u objekt trebaju nezamjetno integrirati, kao što je slučaj biometričkih kontrola pristupa kod »nevidljivo« integriranih RWA uređaja.

Automatizacija
Automatizacija objekata nudi nam nove, neslućene mogućnosti. Već duže vrijeme ne ograničava se samo na klimatske uređaje, tehnike grijanja i opskrbe vodom. Pomoću digitalne tehnike upravljanja moguće su individualne prilagodbe zaštite od sunca, upravljanja svjetlom i klimom. To ne omogućuje samo optimalnu zaštitu od vanjskih vremenskih utjecaja, već također i optimalnu i ugodnu klimu unutar prostora. Pouzdanost, sigurnost i funkcionalnost tehnike unutar objekta treba se osigurati i kod većih opterećenja.

Dizaj
Dizajn predstavlja daleko više od same veza između oblika i stila: dobar dizajn je složeni postupak koji treba obuhvaćati različite, a vrlo često i proturječne zahtjeve – ergonomija, oblik, površinska obrada, trajnost, funkcionalnost, ekologija, udobnost. Svođenje na bitno u ovom slučaju ne znači manje, već više: veću usredotočenost na funkciju i oblikovnu dovršenost; veću usredotočenost na tehniku i jačanje komunikacije između arhitekata i projektanata.

k31-AluKönigStahl-02-300.gifSchüco prozori AWS nude svestrane mogućnosti oblikovanja

Schüco prozori AWS 70.HI
Prozorski sustav veće kakvoće s 70 mm građevne
dubine i visokim stupnjem izolacije HI.

Odlike i prednosti
– Odlična toplinska izolacija kod 75 mm građevne dubine – Uf-vrijednosti 1,4 W/m2 (vidljiva širina 117 mm), što je usporedivo s drvenim prozorima i prozorima od umjetne mase.
– Proširena zona izolacije s izolacijskim ulošcima od pjenaste mase
– Optimizirana srednja brtva s pjenastom jezgrom
– Toplinska izolacija utora za staklo izvedena je pjenastim klinom
– Sustav je u cijelosti kompatibilan sa Schüco programima za vrata

AluKönigStahl d.o.o.