Chromosov sustav za polaganje drvenih podnih obloga

Ljepila su tvari koja služe za fiksno spajanje predmeta i njihovih dijelova pomoću elastičnog filma koji čvrsto prijanja uz slijepljene površine i ne trga se pod djelovanjem sila koje te površine nastoje razdvojiti. Dobar slijepljeni spoj dobivamo odabirom pravog ljepila i pravilnim lijepljenjem. Pri odabiru pravog ljepila treba paziti na dobru prionljivost na podlogu, moguće oštećenje podloge, poroznost materijala koji se lijepi, te uvjete u kojima se radi. Pravilno lijepljenje zahtijeva pravilnu pripremu površine i primjerene uvjete rada.

Chromos nudi dva sustava lijepljenja drvenih podnih obloga.

HRKorak309_2.indd1.Sustav na osnovi vodenih polimera
CHROMODEN PR 15
CHROMODEN D 110
CHROMODEN D 111

2. Sustav na osnovi reaktivne smole/poliuretana
CHROMODEN PR 25
CHROMODEN PU 260
CROMODEN E-PU 280

Pravilna priprema upijajućih podloga osnova je za uspješno polaganje podnih obloga. Ona mora biti ravna, fino obrađena (glatka) i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Vlažnost podloge može biti maksimalno 2%. Stanje upijajućih podloga lako poboljšamo upotrebom proizvoda za impregniranje koji spriječavaju površinsko prašenje podloge, povezuju-lijepe labave čestice, smanjuju i ujednačuju upojnost podloge, zapunjuju manje pukotine i poboljšavaju prionljivost ljepila. Kao konačni rezultat smanjen je utrošak ljepila, odnosno niža je i cijena slijepljenog spoja.

Kod sustava lijepljenja drvenih podnih obloga na osnovi vodenih polimera površinu premažemo s visokokvalitetnim disperzivnim premazom – CHROMODEN PR 15. Nakon što je premaz potpuno suh (početno sušenje: 2-4 sata) možemo početi s postavljanjem parketa, te ovisno o vrsti parketa koristiti odgovarajuće disperzijsko ljepilo:
* CHROMODEN D 110 – disperzijsko ljepilo za lijepljenje klasičnog parketa na betonske, cementne, drvene i slične upijajuće podloge.
* CHROMODEN D 111- disperzijsko ljepilo za lijepljenje lamel parketa na betonske, cementne, drvene i slične upijajuće podloge.

Kod sustava lijepljenja drvenih podnih obloga na osnovi reaktivne smole površinu premažemo s visokokvalitetnim jednokomponentnim premazom na bazi izocijanata – CHROMODEN PR 25. Nakon što je premaz potpuno suh (početno sušenje: 4-8 sati) također možemo početi s postavljanjem parketa koristeći reakcijska
dvokomponentna ljepila:
* CHROMODEN PU 260 – dvokomponentno poliuretansko ljepilo za lijepljenje parketa velikih dimenzija (dužice), lamparketa i parketa malih dimenzija (lamel parketi) na upijajuće i neupijajuće podove, pločice od prirodnog kamena, keramičke pločice i metal. Omogućuje lijepljenje svih vrsta parketa, egzotičnog parketa i dimenzijski nestabilnog parketa kao što su bukva i jasen. Ljepilo je bez otapala, bez mirisa i brzo otvrdnjava, odnosno omogućuje daljnju obradu parketa već nakon nekoliko sati.
* CHROMODEN E-PU 280 – dvokomponentno epoksi-poliuretansko ljepilo za lijepljenje parketa velikih dimenzija (dužice), lamparketa i parketa malih dimenzija (lamel parketi) na upijajuće i neupijajuće podove, pločice od prirodnog kamena, keramičke pločice i metal. Također omogućuje lijepljenje svih vrsta parketa, egzotičnog parketa i dimenzijski nestabilnog parketa kao što su bukva i jasen. Ljepilo je posebno namijenjeno za lijepljenje gotovih parketa, jer je moguće jednostavno odstranjivanje osušenog filma. Chromoden E-PU 280 otvrdnjava sporije od Chromodena PU 260, odnosno daljnja obrada je moguća nakon 24 sata.

Chromos boje i lakovi d.d.