Odabir kamena za Vaš pod- Suptilno ili elegantno

U prošlom broju pisali smo o općenitom pristupu kod odabira kamena za Vaš pod. U ovom broju nudimo Vam neke popularne opcije:

Suptilno i spokojno: Vapnenac i travertin

Karakteriziran prilično ujednačenom površinom s obzirom na boju, vene i teksturu, vapnenac je idealan odabir za nenametljiv izgled. Pošto je formiran u prirodnim sedimentnim procesima u njemu ćete često naći karakteristične školjke i fosile. Iako dijele sličan spektar boja, u vapnencu nema šupljina i depresija karakterističnih za travertin. Mliječno bijela, zlatno žuta i pješčana bež prevladavajuće su nijanse ovih vrsta kamena.

Travertin je izuzetan materijal za podove. Varijacije njegove površine su raznovrsnije i hrapavije nego kod vapnenaca. Boje travertina najčešće se nalaze u zemljanoj paleti, počevši od blijedih nijansi bjelokosti pa do bogatih i dubokih nijansi zlatne, crvene i smeđe, a ovise o sadržaju spojeva željeza i drugih organskih sastojaka.

Dominantna značajka njegovih boja je da travertin zapravo nikad ne djeluje kao da je od jedne boje već je karakteriziran laganim tonskim i venskim varijacijama.

Travertin zapravo spada u širu obitelj kamena pod nazivom vapnenci. Formiran je otapanjem minerala u podzemnim vodama, a zatim se putem rijeka, prirodnih izvora ili gejzira taloži na površini Zemlje.

Travertin se koristi kao građevni materijal već tisućljećima, te je na primjer vrlo uspješno primijenjen u izgradnji Rimskog Koloseuma. U današnjem graditeljstvu koristi se na podovima, na fasadama i zidovima, u kupaonicama i na radnim stolovima.

HRKorak209.inddPoliran i elegantan: Mramor i Granit

Polirani do visokog sjaja, mramorni i granitni pod podsjećaju na plitki bazen s čije se nepomične vodene površine zrcali okolni svijet. Taj kamen svakom prostoru daje bogatu, elegantnu notu. Od klasičnog mramornog crno bijelog uzorka pa do intenzivnog crvenog, zelenog ili zlatnog granita, to iskričavo kamenje zajamčeno će ostaviti nezaboravan utisak.

Ukoliko se odlučujete za pod od mramora ili granita znajte da su kod nekih vrsta karakteristične vrlo izražene vene koje u određenim interijerima mogu potpuno prevladati prostor. S druge strane dostupne su mnoge vrste granita i mramora s mnogo manje varijacija u strukturi i bojama te se takvim izborom mnogo blaže utječe na okruženje.

Granit i mramor prirodne su vrste kamena različitog porijekla. Granit je eruptivna stijena te je karakteriziran iznimnim fizikalnim svojstvima. Ekstremno je postojan te je kao pod prikladan za područja u kojima se planira veliki promet ljudi. Granit također zahtijeva manje njege od mramora. S druge strane mramor je sedimentna stijena, zapravo jedna je od vrsta vapnenaca koji je pod zemljanom korom bio izložen visokim pritiscima i temperaturi. Pošto je mramor puno mekši od granita lakše se haba, ali je zbog svoje vizualno mekše strukture i boja vrlo pogodan materijal za podove u interijerima u kojima se ne očekuje veliki promet ljudi.

Također je važno znati da je svaki polirani kamen sklizak kad je mokar te je na mjestima gdje se očekuje izloženost kiši i snijegu važno osigurati protukliznost. U tim slučajevima umjesto poliranog kamena potrebno je primijeniti kamen s paljenom, brušenom ili četkanom površinom.

Bez obzira na to za koju od ponuđenih opcija se odlučite znajte da ste ugradnjom prirodnog kamena, u vaš objekt ugradili dio povijesti.

MGK klesarstvo d.o.o.