Koncept pametnog grada

Ukoliko ispred pojašnjene imenice „mobilnost“ dodamo „e-“ dobijemo „kovanicu“ e-Mobilnost koja također ima široko značenje, ali je novijeg datuma … Prvo što će Vam pasti na pamet sigurno su električni automobili, jer je to sve aktualnije posljednjih godina, iako ćemo se kroz ovaj serijal baviti raznim temama vezanim uz mobilnu telefoniju, upravljanjem raznih procesa „pametnim“ mobilnim telefonima, što nas dovodi i do teme „pametnih gradova“ u kojima stanovnici koji u njima žive, a i posjetitelji, dobivaju sve više informacija pomoću kojih mogu bolje planirati svoj život.

smart-city-2Pričamo o prometnim zagušenjima, vremenu dolaska sljedećeg tramvaja ili autobusa, dolazimo do SMARTPHONE-a, kao neizbježne karike u lancu novije komunikacije. Sigurno će Vam biti ugodnije u Vašem domu ukoliko putem Vašeg „pametnog“ telefona pošaljete poruku kad se vraćate s posla da se grijanje u vašem stanu pojača (zimi) ili da klima rashladi Vaš prostor (ljeti) kako bi ugodno mogli provesti ostatak dana. I Vaši kućanski aparati sve su više povezani s mobitelima (putem njih možete uključiti pećnicu kako bi vaš ručak bio gotov neposredno pred Vaš dolazak, provjeriti u kojoj fazi je pranje vašeg rublja ili do kuda je došao vaš robotski usisavač), …

smart-city-1Koncept pametnog grada spaja informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i razne fizičke uređaje povezane s mrežom kako bi se optimizirala učinkovitost gradskih usluga. Također sustav pametnog grada omogućuje gradskim vlastima da vide kako se grad razvija te moguće preinake sustava u budućnosti.

Mnogi gradovi u svijetu već se mogu nazvati “pametnima”. Od 128 gradova u Hrvatskoj, njih više od 40 razvija određena pametna rješenja koja će omogućiti kvalitetniji život i upravljanje samim gradom.

Uredništvo stručnog časopisa Korak