Dominikanski samostan u Ptuju

Slovenski arhitekt g.Tomac iz studija Enota dobio je zadatak da obnovi i restaurira građevinu iz 1230 g. Samostan je sagrađen u 13. stoljeću, a barokni izgled je dobio nadogradnjom u 18. stoljeću. Nakon toga korišten je kao vojarna, a početkom 20. stoljeća postaje muzej. Samostan posjeduje Rimski lapidarij, numizmatičnu zbirku, zanimljiv križni hodnik te obilje fresaka iz 14. i 16. stoljeća.

Danas je zamišljeno da taj prostor postane kongresno-kulturni centar. U suradnji s tvrtkom Dulex d.o.o. i Next concrete iz Italije dobivena je ideja o izvedbi Microtopping Unike sustava. Arhitekt je kao polaznu ideju zamislio crnu boju s vrlo malim primjesama smeđe, prema čemu se krenulo u izradu projekta poda. Željelo se dobiti „ono nešto“ da se uklopi u netaknute zidove i stropove, a da opet bude prilagođeno prostoru. Svi okovi, stolarija i namještaj su u crnoj boji,a pod je trebao dobiti unikatni izgled.
unikatni pod Sustav Microtopping unike pruža zaista ogroman potencijal za tvorevinu unikatnih ideja i izvedbi podova koji se vrlo lako mogu uklopiti u bilo kakav interijer. Izvedeni su svi hodnici, koridori, pomoćni prostori, kaskade, tribina i pozornica.

Cijeli sustav je baziran na materijalima u kojima je sintetiziran minimalistički izgled, pa se stoga kod finalizacije poda išlo na obradu voskom koji je dao satenasto sjajan završetak.Time su dobili pod koji je dobio starinski izgled, kao da je izronio iz doba baroka, savršeno stopljen s građevinom. Uz sve ovo napravljen je i odličan backlight čime su stvorili fantastičan ugođaj interijera. Unutar prostora stvoren je osjećaj bivanja u pećini.

Tvrtka Dulex se na ovom objektu prezentirala i dokazala kao izvrstan izvođač na kulturnim objektima čime su otvorili mnoga vrata na budućim adaptacijama sličnih objekata.

Dulex d.o.o.

detalj stepenica detalj poda