KUHINJE I BLAGOVAONICE VRLO SU VAŽAN DIO SVAKOG STAMBENOG, POSLOVNOG I JAVNOG OBJEKTA. OSIM ODGOVARAJUĆE OPREME OD IZUZETNE JE VAŽNOSTI KORISTITI I PROVJERENE MATERIJALE ZA ZAVRŠNU OBRADU
Piše: Nenad Karalija, voditelj Odjela tehnike
Zdravstveno ispravna hrana i pravilna prehrana jedan su od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Stoga su kuhinje i prostori za blagovanje vrlo važni, kako u privatnim, tako i u javnim prostorima, a kvalitetni obroci lakše se pripremaju kada su za to ispunjeni traženi uvjeti – kvalitetna hrana, ali i odgovarajuća oprema i prostori u kojima se hrana priprema i poslužuje.
Priprema hrane u javnim i poslovnim prostorima, kao i u hotelima, bolnicama, zdravstvenim i školskim ustanovama, zahtjevan je postupak jer je potrebno pripremiti i podijeliti mnoštvo obroka u kratkom vremenu. Stoga je važno posebnu pozornost posvetiti planiranju kuhinje još u fazi pripreme projekta. S tehnološkog gledišta, ti se prostori mogu definirati kao zahtjevan dio objekata jer su obično jako opterećeni, što se mora uzeti u obzir prilikom projektiranja. Stoga površine, posebno podne, moraju imati visoku mehaničku čvrstoću i otpornost. Osim toga, moraju imati visoku kemijsku otpornost, a također je potrebna i otpornost na visoka temperaturna opterećenja, ali i izlijevanja ulja. Nadalje, moraju osigurati odgovarajuću protukliznost i kad su mokre ili čak masne, a također trebaju biti što jednostavnije za čišćenje i održavanje. Mapei ima široku paletu proizvoda i sistemskih rješenja za prehrambenu industriju, uključujući i kuhinje, koji udovoljavaju najstrožim kriterijima i standardima.
VAŽNOST HACCP SUSTAVA
HACCP sustav je preventivan pristup kontroli kvalitete, dok je osiguranje zdravstvene ispravnosti namirnica danas jedan od najvažnijih čimbenika očuvanja zdravlja koje je
Sustavi na bazi reakcijskih smola pogodni su za završnu obradu podnih i zidnih površina. Naravno, ovi sustavi na podnim površinama imaju nekoliko slojeva i u većim su debljinama zbog znatno viših opterećenja kojima su izloženi. Podne površine moraju biti
SUSTAVI ZA POLAGANJE ZAVRŠNIH OBLOGA OD KERAMIČKIH PLOČICA
Keramičke pločice čest su izbor kao završna obloga u kuhinjama. Ovaj odabir opravdan je iz nekoliko razloga. Naime, keramičke pločice otporne su na mehanička opterećenja, primjerice na kolica s hranom, imaju izvrsnu kemijsku otpornost te se proizvode s različito hrapavim površinama ovisno o traženim zahtjevima. Površina im je zatvorene strukture, što omogućuje bolje i učinkovitije čišćenje. No, sama obloga, naravno, nije dovoljna.
Više informacija potražite na www.mapei.hr i www.mapei.com ili nazovite Odjel tehnike Mapei Croatia na besplatni broj 0800 0208.
Sve novosti pratite na našem YouTube kanalu i društvenim mrežama.