Toplinska izolacija svih građevinskih elemenata kao temelj kvalitetne energetske obnove

Kvalitetnoj toplinskoj izolaciji primarni je cilj zadržati svojstva tijekom dugog vremenskog perioda

Ovih dana svjedoci smo ekstremnih temperatura koje dosežu gotovo 40oC, a kojima možemo doskočiti jedino klima uređajima (potrošnjom el.energije), dok se u zimskim mjesecima suočavamo s niskim temperaturama koje prodiru kroz građevinske elemente naših objekata (zidove, krovove, …) te smo ponovno prinuđeni posegnuti za potrošnjom energenata, neovisno o činjenici da li se grijete na plin, drvo, pelete, el.energiju, …

Smanjenju potrošnje energenata (i u zimskim i u ljetnim mjesecima) možete doskočiti jedino sprječavanjem prodiranja hladnoće ili vrućine kroz Vaše objekte, što možete kvalitetno riješiti energetskom obnovom, poboljšanjem toplinske karakteristike uz pomoć toplinske izolacije.

Riječ je o većim investicijskim zahvatima tako da je svaka pomoć – subvencija – dobrodošla. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je prošle godine odmah nakon jesenskog Javnog poziva za subvencije energetskih obnova obiteljskih kuća najavio novi Javni poziv za ovu godinu, što je moguće očekivati na jesen i to u većem obimu nego prošle godine, a s posebno odvojenim sredstvima za objekte oštećene u potresima. Iz tog razloga mudro je skrenuti Vam pažnju na mogućnosti odabira toplinske izolacije koja je ključni element kvalitetne obnove.

Toplinsku izolaciju Vašeg objekta moguće je napraviti izvana i iznutra. Vanjskom toplinskom izolacijom ćete zaštititi i samu konstrukciju te je ona uvijek bolje rješenje, ali u situacijama kad to nije moguće napraviti izvana (recimo kod objekata pod kulturnom zaštitom kod kojih nisu dozvoljeni zahvati na fasadi) ili jednostavno  s vanjske strane to nije moguće fizički izvesti, problem možete riješiti s unutarnje strane. Prednost unutarnjeg izoliranja je  i u činjenici da to možete odraditi u bilo kom dijelu godine, neovisno o vremenskim uvjetima. No, toplinsku izolaciju s unutarnje strane ćemo detaljnije obraditi u jesenskom broju Koraka. U ovom broju posvetit ćemo se toplinskoj izolaciji kosih krovova koji su dio tradicionalne gradnje u Hrvatskoj.

KARL BACHL GmbH & Co – sinonim za kvalitetnu toplinsku izolaciju

Tvrtka KARL BACHL GmbH & CO u svojoj ponudi ima široku lepezu materijala za toplinsku izolaciju te pokriva toplinsku izolaciju za sve građevinske elemente. Bitno je dobro poznavati karakteristike pojedinih materijala iz naše ponude kako bi mogli za rješenje Vašeg problema izabrati odgovarajući toplinsko izolacijski materijal, ili nam se slobodno možete obratiti te ćete dobiti kvalitetni savjet u pogledu pravilnog izbora materijala.

U našoj ponudi su toplinske izolacije (EPS, XPS, Perlit, Vacuboard), a posebno mjesto zauzimaju materijali na bazi PIR-a. Na temelju dugogodišnjeg iskustva i zahtjeva na tržištu, stalnim unapređenjem i poboljšanjem proizvoda i procesa proizvodnje te traženjem novih rješenja u primjeni i ugradnji u suradnji s projektantima, razvili smo nove generacije toplinskih izolacija te smo tako postali idealan partner za projektante i arhitekte, ali i za građevinske tvrtke i trgovce.

PIR (poliizocijanurat) kao toplinska izolacija ima svestranu primjenu, a posebno kad je riječ o kosim krovovima.

Punoplošna toplinska izolacija kosih krovova iznad rogova

Osim prednosti nastalih zbog odsutnosti toplinskih mostova, toplinska izolacija iznad rogova omogućava konstrukciju krovova koji maksimalno udovoljavaju svim zahtjevima, dugi vijek trajanja, otpornost, sposobnost zvučne izolacije, dugotrajno očuvanje prvotnog oblika, jednostavnu montažu.

 Prednosti izolacije iznad rogova:

  • Za cijelu krovnu konstrukciju svojstvena je odsutnost toplinskih mostova – manji troškovi grijanja
  • Debljina toplinske izolacije neovisna o visini roga, tako da se može montirati izolacija debljine koja će odgovarati konkretnim potrebama
  • Tanji rogovi – manja količina drva
  • Jednostavno se može riješiti problem zračnoga otvora za provjetravanje – zaštita od ljetnih vrućina

BACHL tecta-PUR sustav toplinske izolacije kosih krova, postavlja se punoplošno iznad rogova, i predstavlja optimalno rješenje toplinske izolacije kosih krova. Tako se potpuno eliminiraju toplinski mostovi, nema gubitaka i cijela krovna konstrukcija je zaštićena. Taj sustav može se ugrađivati u novogradnji, ali i kod sanacije krovova. Također, ovi proizvodi imaju vrlo velike prednosti kod gradnje niskoenergetskih i pasivnih objekta. Postoji nekoliko vrsta proizvoda u tom sistemu, koji se primjenjuju u ovisnosti od preferencija arhitekata, tehničkih karakteristika krova i želje investitora. Bitno je napomenuti da svi proizvodi unutar BACHL tecta-PUR sustava imaju dodatno kaširanu kišnu branu (paropropusnu-vodonepropusnu foliju) s gornje strane i ploče se spajaju tehnikom pero-utor. Taj sustav može biti glavna toplinska izolacije na kosom krovu, ali se može koristiti i kao dodatna toplinska izolacije iznad rogova u svrhu eliminacije toplinskih mostova i sprječavanju gubitaka topline kroz rogove.

Toplinska izolacija kosih krovova iznutra: između i/ili ispod rogova

Pogodan način ugradnje kod kojeg možemo primijeniti različite materijale za toplinsku izolaciju bez „otvaranja“ krova s obzirom na to da se svi radovi izvode s unutarnje strane (grafički prikaz na početku članka).

Ugradnja toplinske izolacije između rogova je tipičan način postavljanja toplinske izolacije kod nas. U principu je riječ o mineralnoj vuni ili EPS-u koji imaju znatno lošije toplinske karakteristike od PIR-a, a dodatno smo limitirani i debljinom toplinske izolacije, visinom rogova. Uz činjenicu da kroz konstrukciju krova (rogove) imamo toplinske mostove, a postoje evidentni gubici i na spoju toplinske izolacije i rogova („povlačenje“ toplinske izolacije tijekom vremena) dolazi do uništenja toplinske izolacije kao i krovne konstrukcije, nameće se konstatacija da na ovakav način nije moguće dobiti optimalni nivo toplinske zaštite te da rješenje dugoročno gledano nije kvalitetno.

Za one investitore koji bi se, usprkos navedenom, odlučili za toplinsku izolaciju samo između rogova, sugeriramo naš materijal Bachl tecta-self.

Riječ je o PIR ploči (λ=0,025 W/mK) s prorezima na obje strane ploče – tako de se dobije efekt „harmonike“ i kod postavljanja ploča između rogova, ploča se stisne, ugura između rogova te se zatim raširi i sama sebe „drži“ između rogova. Ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te nema otpada. U odnosu na Bachl neoTect izolacijsku ploču (koja se također nalazi u našoj ponudi – ploča iz grafitnog EPS-a), potrebno je ugraditi 24% tanju ploču, odnosno uz ugradnju iste debljine ploča, dobije je 24%-tna bolja toplinska izolacija.

Ugradnjom dodatne toplinske izolacije ispod rogova pojačavamo ukupni učinak toplinske izolacije (ako se između rogova već nalazi toplinska izolacija). Tako ćemo eliminirati toplinske mostove (konstrukcija će ostati „hladna“) i postići ćemo osjetno kvalitetniju toplinsku izolaciju. Kako dodatnom toplinskom izolacijom smanjujemo unutarnji koristan prostor, bitno je upotrijebiti materijale sa što boljim koeficijentom toplinske vodljivosti.

Bachl PIR ALU GKP je materijal koji preporučujemo za postavljanje ispod rogova. PIR ploča je obostrano kaširana alu-folijom, i s unutarnje strane dodatno kaširana gips-kartonskom pločom. Postavlja se direktno na rogove, pričvršćivanjem turbo vijcima u rogove, bez potkonstrukcije. Postavljanje se završava armiranjem spojeva ploča i gletanjem kao i sve ostale gips kartonske ploče.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta i brzina ugradnje.

Karl Bachl d.o.o.