Terase i balkoni su prostori koji vašu nekretninu ističu pred konkurencijom

k61-frischeis-3U tvrtki J.u.A. Frischeis dobit ćete stručnu podršku i mogućnost iz raznovrsnosti ponude podnica za terase te time biti sigurni da ćete sebi osigurati dobar izbor kojim ćete povećati vizualni identitet vašeg vanjskog prostora te omogućiti sebi ili vašim gostima udobnost i prirodan meditativni osjećaj. Za Vas smo pripremili najbolje vrste podnica iz Europe i prekomorskih zemalja. Ponudu smo usmjerili na drva koja pod utjecajem vremena zadržavaju dimenzijsku stabilnost, otpornost prema truljenju, ljepotu i jednostavno održavanje. Vaša oaza za opuštanje može u realizaciju kad smo sve pripremne radnje napravili, tj. pripremili podlogu na koju će se postavljati potkonstrukcija kako bi voda nesmetano mogla otjecati, stavili ispod drenirajuću sintetičku tkaninu koja onemogućava rast bilja.

k61-frischeis-2Prije postavljanja podnica potrebno je odrediti vlagu pomoću vlago-mjerača jer stupanj vlage ovisi o godišnjem dobu (ljeto, zima) a razlikuje se od 10 do 25%. Razmak između podnica ovisan je prvenstveno o stupnju vlage podnica, vrsti drva i širini podnice. Razmak između podnica kod stupnja vlage od 16% trebao bi iznositi min. 6% ukupne širine podnice.  Prije postavljanja podnica potrebno je primjereno pripremiti podlogu na koju će se postavljati potkonstrukcija (betonska ploča, i sl.) kako bi voda nesmetano otjecala i to nagibom podloge od 2% ili pomoću regulirajućih nosača podloge. Na podlogu preporučljivo je staviti drenirajuću sintetičku tkaninu na tlo koja će ujedno onemogućiti rast bilja.

k61-frischeis-4Potkonstrukcija se postavlja minimalno na visinu od 70 mm kako bi se osigurala pozadinska ventilacija terase. Ona mora biti dovoljno čvrsta, jer tijekom godina može doći do uvijanja podnica te do njihova bubrenja. Međusobni razmaci potkonstukcije trebali bi iznositi maksimalno 20 x debljine podnice, a taj iznos kod čela podnica udvostručiti. Istodobno se preporučava da dodirni spoj potkonstrukcije i podnica bude što manji radi bržeg sušenja. Za vidljivo pričvršćivanje jedne podnice za potkonstrukciju potrebno je upotrijebiti min. dva vijka. Dužina vijka trebala bi biti 2,5 puta dulja od debljine podnice te se preporuča korištenje vijaka od nehrđajućeg čelika. Za izbjegavanje pojave pucanja podnica potrebno je izvršitit predhodno bušenje iste i upuštanje vijka, tako da ostane u razini površine podnice. Također je potrebno ostavitit dovoljno prostora do samog ruba podnice.

k61-frischeis-5Nezaštićene podnice koje su izložene klimatskim utjecajima, podložne su i promjenama površine te nakon nekoliko mjeseci dolazi do pojave pukotina i sivila zbog stalnih promjena vlage u zraku. Primjenom zaštitnih uljnih premaza spriječava se i usporava pojava gore navedenog te pruža mogućnost individulanog bojanja podnica. Isto tako se uporabom zaštitnih uljnih premaza podnica štiti od UV zračenja, apsorpcije vlage iz zraka i pojave pukotina u drvu. Kako bi se podnica zaštitila od nepoželjnih utjecaja potrebno je najmanje jednom godišnje istu očistiti mlazom vode i metlom, premazati uljem te tako produljiti vijek trajanja. Ukoliko je podnica jače onečišćena preporuča se korištenje proizvoda za održavanje iz J.u.A. Frischeis asortimana.

J.u.A. Frischeis d.o.o.