SPOJ VANJSKOG I UNUTARNJEG SVIJETA

Piše: Mladen Divković

Sustavi kliznih i sklopivih stijena iz Profine Grupe omogućuju vam integraciju okoliša u svoj koncept stanovanja

Postoji jedan stalni trend u arhitekturi: želja za sve većim, kontinuiranim ostakljenim površinama i što je moguće više otvorenosti prema vanjskom svijetu. Također, recentna istraživanja kakva se redovito provode na razini EU pokazuju da su i preferencije krajnjih korisnika u skladu s navedenim trendom: kad su osnovni energetski zahtjevi ispunjeni, među kriterijima kod ocjenjivanja stambenog i radnog prostora prva mjesta zauzimaju količina dnevne svjetlosti (iznimno važna i za pravilne cikluse dnevnog i noćnog odmora!), kvaliteta zraka, a tek onda dolaze veća energetska efikasnost, dovoljna površina i opće stanje objekta, pa i socijalni faktori. Međutim, moraju se ispunjavati sve stroži zahtjevi za uštedu energije. Kontradiktornost i naizgled nepomirljivost ovih zahtjeva naročito dolazi do izražaja kod kliznih stijena, u pravilu velikih i tehnološki iznimno zahtjevnih, kompliciranih elemenata.

3Ali, zahtjevno i komplicirano ne znači i nemoguće: za tehnološke lidere u branši, to je samo novi izazov, a cijela paleta sustava kliznih i sklopivih stijena iz Profine Grupe predstavlja inovativan odgovor na postavljene zahtjeve. Kombinacija energetski visokoučinkovitih profila koje odlikuju visoka stabilnost i izvrsne izolacijske vrijednosti s jedne, i iznimno „vitak“, elegantan vizualni dojam s druge strane, spajaju estetiku i štednju energije u harmoničnu cjelinu. Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde.

PremiDoor

Primjer dobre prakse su već poznate i tržišno uspješne Kömmerling, Trocal i KBE podizno/klizne stijene PremiDoor u svojim 76 i 88 mm izvedbenim varijantama, koje već u standardnoj izvedbi postižu vrijednosti potrebne za niskoenergetsku i pasivnu gradnju, ali su projektirani s vizijom prostora ispunjenih prirodnom svjetlošću, jednostavnim prozračivanjem i minimalnim zahtjevima u pogledu korištenja i održavanja. Osim toga, inteligentni dizajn komora i korištenje reciklabilnih materijala drastično smanjuju iskorištavanje prirodnih resursa i probleme oko zbrinjavanja proizvoda na kraju njihovog uporabnog vijeka.

PremiDoor predstavlja flagship profine-ove ponude podizno kliznih stijena premium segmenta, sustav kojem je stručni žiri ugledne pro-K Industrijske asocijacije za prefabricirane i potrošačke proizvode od umjetnih materijala (pro-K Industrieverband Halbzeuge und Konsumprodukte aus Kunststoff e.V.) dodijelio je svoju prestižnu pro-K nagradu koja se već više od 30 godina dodjeljuje proizvodima s najvišim kreativnim i funkcionalnim dostignućima. Inovativno rješenje ostakljivanja s vanjske strane omogućuje ugradnju ekstremno velikih elemenata i na više katove što je do sada, zbog dimenzija i velike težine modernog ostakljenja, bilo najčešće nemoguće.

4PremiDoor klizne stijene omogućavaju ostakljivanje od zida do zida i od poda do stropa za maksimalno osvijetljen i privlačan interijer kao važan aspekt idealnog životnog prostora. Štednja energije i troškova grijanja spojena sa zadovoljstvom stanovanja i vrhunskom estetikom nikad nije bila jednostavnija i dostupnija.

PremiSlide 76

PremiSlide 76 je idealan dodatak premium podizno / kliznim stijenama PremiDoor – robustan, kompaktan, učinkovit i svestran sustav za izradu kliznih prozora i vrata. Temelji se na 76 mm platformi u verziji dvostrukog brtvljenja, nudeći proizvođačima KBE, Kömmerling ili Trocal stolarije visoku razinu kompatibilnosti, uz brojne prednosti kao što je korištenje vrlo malo prostora prilikom otvaranja što ga čini prikladnim i za male prostorije. Otvor krila omogućava iznimno učinkovitu ventilaciju. Uf vrijednost od 1,4 W/(m²K) u standardnoj verziji i Uw vrijednost do 0,7 W/(m²K) izvrsna je za klizne sustave. Brtva, koja se komprimira sa svih strana čini sustav još savršenijim.

Funkcionalnost i „rad elemenata“ također su dovedeni do savršenstva: zahvaljujući posebnom sustavu okova „Eco Slide“, koji je specijalno za ovaj proizvod osmišljen u renomiranoj tvrtki Siegenia, rukovanje je krajnje jednostavno i praktično, a PremiSlide ‘klizi’ vrlo blago i nečujno.

Što se tiče dizajna, PremiSlide 76 nudi veliku raznolikost, budući da se sheme konstrukcije temelje na sustavima podizno / kliznih stijena PremiDoor 76. Bogat izbor boja, uz klasičnu bijelu, nudi široku paletu drvo-dekor i metalik laminata, a uključuje i AluClip verziju.

PremiFold 76

PremiFold 76, poseban klizno – zaokretni sklopivi sustav za prozore i vrata, najnovija je u Profine-ovom dugom slijedu inovacija. Sustav dolazi s vrlo posebnim načinom na koji se mogu otvoriti prozori ili vrata kako bi se maksimalno povećao otvor i dovod svježeg zraka bez ugrožavanja sigurnosti. Kömmerling, Trocal ili KBE PremiFold 76 se može koristiti za vrlo velike otvore, a dom ili poslovni prostor dobit će jedinstven individualni izgled i kroz širok raspon boja i dekora.

PremiFold je dostupan u različitim shemama od dva do pet krila, s maksimalnom širinom od 4,50 metara i visinom od 2,30 metra. S najmanje jednim zaokretnim i nekoliko kliznih krila može se izraditi potpuno otvoreni prozorski element.

2S aspekta proizvođača, posebnu prednost predstavlja utemeljenost na profilima System 76AD, pa se PremiFold može proizvesti sa standardnim okvirom i standardnim krilom ove platforme. Osim posebnog okova, proizvođaču je potrebno samo nekoliko dodatnih stavki, kao što su vodilica, posebna klizna brtva i pomoćni detalji. Dakle, novi sustav nudi visok stupanj isplativosti kroz kompatibilnost s postojećim.

PremiFold 76 klizno-zaokretni sklopivi sustav prozora i vrata može biti opremljen s dvostrukim i trostrukim ostakljenjem. PremiFold 76 će na hrvatskom tržištu, kod proizvođača sustava Trocal, Kömmerling i KBE, biti dostupan polovicom 2019. godine u klasičnoj bijeloj boji, dekorima drveta, kao i u običnim i metalik bojama.

“Potražnja za kliznim sustavima stalno raste, oni su pravi trend proizvod. S PremiFoldom 76, našom najnovijom inovacijom u području kliznih sustava, sigurni smo da ćemo moći pružiti novi poticaj u ovom segmentu.“ – kažu iz Profine Grupe.

U skladu s prirodom

Sustavi kliznih i sklopivih stijena iz Profine Grupe ne samo da vam omogućuju integraciju okoliša u svoj koncept stanovanja – Profine je na mnogim područjima i svojevrstan ekološki šampion. KBE, Kömmerling i Trocal profili su proizvedeni zaštićenom greenline tehnologijom, koja podrazumijeva odsustvo olova i drugih teških metala u svim procesima i korištenje ekoloških kalcij / cink stabilizatora. Osim toga, u skladu s trajnom orijentacijom Profine Grupe, radi se o profilima koji se mogu u potpunosti reciklirati na kraju svog životnog ciklusa. Uz značajno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 kroz poboljšanu toplinsku izolaciju, to je još jedan doprinos očuvanju resursa i zaštiti okoliša.

profine Croatia d.o.o.