SKUPLJANJE DRVENOG PODA

Među pojedinim daščicama parketa pojavile su se pukotine ili razmaci, koji su ravnomjerno raspoređeni po cijeloj površini drvenoga poda

UZROK

k01-40-01Majka Priroda. Pomanjkanje vlažnosti. Prevelika vlažnost uzrokuje probleme – pojavu izbočenih ili udubljenih daščica. Pomanjkanje vlažnosti je najčešći uzrok skupljanja pojedinih daščica parketa i nastajanja pukotina. Ako je drveni pod bio izložen prevelikoj vlažnosti i potom isušen, pojavit će se pukotine. U slučaju da je bio izložen iznimno velikom stupnju vlažnosti, rubovi drveta (biljka, građena od stanica) će se izlomiti i daljnje sušenje i skupljanje će prouzročiti još šire pukotine nego što se obično pojavljuju. Na podu na kojem su daščice parketa položene pravokutno (simetrično ili asimetrično brodsko polaganje), pukotine će doći više do izražaja nego kod poda gdje su daščice položene koso (riblja kost).  Također, bijelo, svijetlo ili pastelno obrađen pod pokazat će više pukotina nego tamno obrađen pod.

Većina je pukotina sezonska – pokazuju se u suhim mjesecima ili po zimi, kad je prostor grijan, te se u vlažnim razdobljima povlače.  Takvo  sezonsko otvaranje i zatvaranje drvenoga poda držimo za uobičajeno i prirodno djelovanje drveta. Kod širih daščica pukotine će biti veće, a kod užih manje.

Drvo se u pojedinim smjerovima presjeka različito skuplja. Najveće skupljanje, do 10 posto je u smjeru čeonog presjeka, odnosno na tangencijalnom rezu. Manje, do 5 postotno skupljanje javlja se u radijalnom smjeru, a samo 0,3 posto u uzdužnom smjeru.  Uzdužno je skupljanje tako malo, da ga lako možemo zanemariti. Navedeni postoci djelovanja drveta dani su za skupljanje pri sušenju od točke zasićenosti drvenih vlakana do potpuno suhog drveta.

  1. Slika: Prikaz skupljanja drveta
  2. Slika: Pregled skupljanja drveta na čeonom presjeku drveta

RJEŠENJE

U suhoj sezoni dodajte prostoru vlažnost. Pedesetpostotna relativna vlažnost prostora odlično se podudara sa stupnjem vlažnosti koju preporučuje proizvođač za garantiranje stabilnosti parketa. Ipak, živjeti s uobičajenim pukotinama ili dovlaživati prostor je odluka stranke. Lakši načini kako u prostoru povećati stupanj vlažnosti su sljedeći: na štednjak postavite posudu s vodom i pustite da vrije, u kupaonici isključite prozračni ventilator, po završenom pranju rublja odmah otvorite stroj za pranje, da para uđe u prostor, postavite posudu s vodom na ložionik, rublje neka se suši u prizemlju. Najbolji je način, razumije se, da u prostor postavite ovlaživač i programirate ga na 50 postotnu relativnu vlažnost. U suhim i toplim krajevima namjestite ovlaživač na viši stupanj vlažnosti, a klima uređaj tako da djeluje samo ventilator.

IZVOR
National Wood Flooring Association: Problems… then cause and how to correct, svibanj 1991