Ravni krovovi

Izvedbe s (naprednim) bitumenskim trakama

Ravni krovovi imaju istu osnovnu funkciju kao i kosi, štite građevinu od vanjskih vremenskih utjecaja. Uz manja financijska ulaganja omogućavaju dodatne funkcionalnosti: korištenje krova za prohodnu terasu ili čak parkiralište, ozelenjavanje krova ili ugradnju strojarske opreme.

Napredak tehnike doveo je do mnogih rješenja i varijanti izvedbe. S naglašenom vodoravnom i okomitom linijom ravnog krova dobivamo kompaktan oblik koji omogućava optimalnu iskoristivost prostora s konstantnom visinom stropa. Uobičajen je izbor ponajviše u gradnji višestambenih zgrada, obrazovnih i medicinskih ustanova, upravnih i industrijskih zgrada te hotela, a u posljednje vrijeme sve češće ga nalazimo i kod manjih jednostambenih objekata.

Fragmat je vodeći ponuđač objedinjenih hidroizolacijskih i toplinsko izolacijskih materijala, a tradicija i tehnologija iz Okipor-a i Tim-a Laško, seže još u 1964., odnosno 1937. godinu.  S obzirom na to da je na području zapadne i srednje Europe u zadnjim godinama ponovno prepoznata prednost hidroizolacije ravnih krovova s bitumenskim trakama, nastavno ćemo Vam predstaviti nekoliko primjenjivih rješenja izoliranja ravnih krovova s proizvodima Fragmat.

FRAGMAT TOP REFLEX

Riječ je o klasičnom toplinsko izoliranom neprohodnom ravnom krovu bez sloja težinskog opterećenja, sa završnim slojem od bitumenske trake, površinski zaštićenom s posipom kamena škriljevca, otpornom na UV zrake i temperaturne razlike. Sustav je veoma kompaktan, a slojevi se mogu neposredno polagati na nosivu konstrukciju u nagibu, najčešće na krovni trapezni lim ili AB montažne elemente. U slučajevima kada za osnovnu nosivu konstrukciju imamo AB ploču, uobičajeno izvodimo toplinsku izolaciju u nagibu 2%. Rješenje je praktično primjenjivo za sve tipove objekata, od velikih industrijskih postrojenja do manjih obiteljskih kuća.

Karakterizira ga mala težina, potreba mehaničkog pričvršćivanja samoljepljivih bitumenskih traka na preklopima ili lijepljenje cjelokupnog sustava.

 

FRAGMAT INVERT

Ravni krov s hidroizolacijom ispod XPS ploča te sloja težinskog opterećenja

FRAGMAT INVERT je sustav obrnutog kosog krova gdje se hidroizolacija nalazi ispod sloja XPS toplinske izolacije i sloja težinskog opterećenja. Prednost ovog rješenja je, osim jednostavne izvedbe, izvrsna zaštita hidroizolacije od mehaničkih utjecaja (hodanje, vozila, udarci) i vremenskih uvjeta (tuča, vjetar, temperaturne razlike i UV zrake). Sustav je prikladan za prohodne i provozne površine kod kojih ne postoje visoki zahtjevi za toplinsku zaštitu: trgovi i parkirališta iznad podzemnih garaža, ukopani objekti i terase iznad negrijanih prostora.

Više informacija možete pogledati na www.fragmat.hr

Fragmat H d.o.o.