PROZORI S VIZIJOM

piše: Mladen Divković

U euforiji oko energetske efikasnosti, poticaja za energetsku obnovu i svega što uz to ide, o prozorima smo počeli govoriti kao o automobilima ili, ako se to čini pretjeranim, kao o nekim kućnim uređajima – ukratko, kao o nečemu na što, neovisno o objektu, možemo nalijepiti onu naljepnicu s dodijeljenim energetskim razredom. I zbilja, bez pretjerivanja, proizvođači stolarije i dobavljači sustava već su se suočavali s upitima kupaca tipa „koju energetsku klasu imaju vaši prozori?“ Ponekad je bilo teško objasniti da prozor sam po sebi nema „energetski razred“ u smislu u kojem je imaju potrošači tipa hladnjaka ili bojlera i da svoje energetske kvalitete pokazuju tek u sklopu ovojnice, u spoju s objektom. Da, prozor ima cijeli niz vrijednosti koje su definirane i navode se u izjavi o svojstvima, dokumentu bez kojeg ne bi smjeli ni biti na tržištu, vrijednosti kao što su koeficijent prolaska topline, zrakopropusnost, vodotijesnost i druge, ali do ugradnje to su tek brojke koje pokazuju potencijal prozora. Potencijal kojeg možemo jednostavno poništiti lošom ugradnjom.

Kad se od drveća ne vidi šuma

4Kad je, prije gotovo 15 godina, tvrtka profine Croatia organizirala svoje prve seminare za arhitekte i inženjere u graditeljstvu i postala prvi gospodarski subjekt u branši i jedan od prvih u hrvatskom gospodarstvu uopće čija su predavanja bila uvrštena u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, suočila se sa zanimljivim, mada ne i nepredvidivim fenomenom. Nije bilo čudno što su krajnji kupci sveli performanse PVC stolarije na broj komora – tako im je priča bila marketinški servirana od samih proizvođača i dobavljača sustava – čudilo je da su u istu šablonu nerijetko upadali i stručnjaci. I dok je neka analogija s realnim porastom vrijednosti toplinske izolacije prilikom prelaska s 3-komornih na 4- i 5-komorne sustave još i postojala, to izjednačavanje je daljim porastom broja komora imalo sve manje smisla. Dakako, struka je jako dobro znala o čemu se radi,  a uskoro su i krajnji korisnici naučili da su prave vrijednosti nešto drugo, ali kako to obično biva, fokusiranjem na deklarirane koeficijente toplinske prolaznosti i fizikalno mehanička svojstva elementa, ponovo se na tržištu među drvećem izgubila šuma. Tehnologija je, naravno, jako važna, bez kvalitetnih profila i ostalih sastavnica nema kvalitetnog prozora, ali ona zgodna markica „pogodno za pasivnu gradnju“ i sl. nipošto ne znači da će ugradnjom stolarije s tom oznakom vaša kuća postati pasivna. Pa čak ni u slučaju da i ostale sastavnice objekta imaju vrhunska energetska svojstva.

U skladu s razvojem tehnologije

2Vođena tom logikom i iskustvima sa svojih stručnih seminara, tvrtka profine Croatia je, još jednom pionirski, pokrenula tehnička savjetovanja za svoje partnere, proizvođače prozora i vrata sustava Trocal, Kömmerling i KBE s temom pravilne ugradnje po RAL standardima. Uostalom, obaveza praćenja razvoja i primjene novih tehnologija ugrađena je i u partnerske ugovore tvrtke, tako da se radi samo o fokusiranju na prave teme. A prave teme su, kako su u profineu već više puta osjetili, uvijek barem malo ispred svog vremena – tako je bilo kad su Kömmerling, Trocal i KBE prvi počeli koristiti isključivo ekološke greenline profile, pa kad su prvi u Hrvatskoj počeli otkupljivati proizvodni otpad od svojih partnera i slati ga na recikliranje i zbrinjavanje (u inozemstvo, jer u Hrvatskoj takvo što nije ni postojalo)… stanovita doza nerazumijevanja i otpora bila je neizbježna, ali se prava vrijednost tih koraka pokazala dosta brzo, kad su poduzete mjere postale neka vrsta standarda, pa i dio regulative EU i Hrvatske. Bilo kako bilo, tehnička savjetovanja za proizvođače PVC stolarije sustava KBE, Kömmerling i Trocal prerasli su u Profine partner Akademiju, koja se do sada već organizacijski, sadržajno, po broju sudionika, kvaliteti predavača i aktualnosti tema koje obrađuje, profilirala u red najznačajnijih stručnih događaja u zemlji kad je sektor graditeljstva i, posebno, niskoenergetska gradnja u pitanju. Ova konstatacija vrijedi tim više što se ne radi tek o još jednom godišnjem skupu stručnjaka nego o kontinuiranom procesu edukacije i praćenja europskih i globalnih tehnoloških i regulacijskih dostignuća u branši i s njom povezanim područjima. Proces uključuje sve sudionike u procesu: proizvođače i montere, voditelje pojedinih procesa, direktore i vlasnike tvrtki, a obrađuje teme u širokom rasponu od analiza tržišta i trendova, marketinga, zakonodavstva do tehnologije, te pravilne proizvodnje i ugradnje stolarije.

No, vratimo se ugradnji. Možete imati najbolji sustav prozora, izvrsnu vanjsku izolaciju i fasadu, a opet na kraju dobiti loše energetske rezultate. Kad je u pitanju vanjska stolarija, najkritičnije točke su spojevi prozora s ovojnicom zgrade.

Pravilna ugradnja prozora i vrata, neophodna za očuvanje energetske efikasnosti oplošja zgrade, definirana je nizom uputa koja se često nazivaju RAL ugradnja. Zapravo, radi se o nizu smjernica kako ih je definirala njemačka Udruga za osiguranje kvalitete prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V.) u suradnji s Institutom za prozorsku tehnologiju (IFT) iz Rosenheima – zahtjevi spojeva prozora i vrata sa strukturom objekta nisu materijalno, već funkcionalno orijentirani. Te smjernice postale su referenca za cijeli sektor i stalno se ažuriraju, uvijek vodeći računa o čvrstoj povezanosti s aktualnim normama i stanjem tehnologije.

Prepoznavanje problema

3Dakle, ukupna kvaliteta prozora i vrata kao zasebnog elementa  ovisi o kvaliteti dijelova od kojeg je prozor ili vrata izrađen (okviri, staklo i okov) i kvalitetnoj proizvodnji samog elementa. Ali, ono što može biti još važnije je način i kvaliteta njihove povezanosti u cjelinu, te ugradnje u ovojnicu zgrade. Ohrabruje činjenica da su to prepoznala i nadležna tijela: sukladno preporukama komisije (EU) 2016/1318 od 29. srpnja 2016. o smjernicama za promicanje zgrada gotovo nulte energije (nZEB) i s njom usklađenim nacionalnim zakonodavstvom Republike Hrvatske potrebno je osigurati da sve nove zgrade budu približno nulte energije od 31. prosinca 2020., odnosno zgrade u kojima su tijela javne vlasti ili koje su u njihovom vlasništvu od 31. prosinca 2018. Nearly Zero Energy Building podrazumijeva upravo ovo o čemu govorimo: koordinaciju struka i aktivnosti čija rješenja utječu na realizaciju kriterija nZEB-a i to u svim fazama, od projektiranja do specifičnih dijelova građenja među kojima su prozori i vrata, kao i njihova pravilna ugradnja, izuzetno važna sastavnica.

Na tragu ovih razmišljanja utemeljen je Klaster nZEB.hr i već za nešto više od godinu dana postojanja postao najsnažnije uporište povezivanja znanosti, inovacija i gospodarstva u području graditeljstva u Hrvatskoj. Već u sklopu međunarodne konferencije “Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra” u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, 26. i 27. rujna 2018. g. u Zagrebu održan je i “Prvi otvoreni dijalog partnera” na kojem je potpisana “Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine”. Povelju su potpisali predstavnici prve grupe partnera: Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Klastera nZEB čiji je jedan od članova osnivača profine Croatia.

Letvica je podignuta visoko, pa se u tom duhu i nastavilo – već 21. veljače 2019. godine održan je  skup „Zgrade 2020+, Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020.“ kojeg su organizirali Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ, a predavanja kojima je prisustvovalo više 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske održalo je 20 predavača koji su predstavili teme iz širokog spektra aktivnosti, od propisa i regulative do projektiranja i izvedbe energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada, predstavljanja materijala, proizvoda i sustava za nZEB gradnju te iskustva i izvedeni primjeri energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada.

Na skupu je upriličeno i svečano pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH Klasteru nZEB.hr kojeg je uz predsjednika Klastera nZEB.hr potpisao Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Klaster nZEB.hr bio je pokrovitelj konferencije: „nZEB i BIM – Nova stvarnost!“ koja se održala 19. ožujka i na kojoj je glavni govornik bio Matt Grocoff, jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša, zelene i održive gradnje, renomirani pisac, govornik i osnivač THRIVE Collaborative. Tema njegove inspirativne prezentacije bila je: Redesigning Civilization: How Nature Can Inspire a Better Built Environment, zatim je Klaster sa čak tri predavanja sudjelovao na 14. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva u u Opatiji – da spomenemo samo neka od događanja.

Moć tržišta

Tržišta su u početku bila konverzacija i komunikacija. Danas su to ponovo, zahvaljujući globalnom umrežavanju možda i više nego ikada. Iskonska mudrost koja kaže da je najvažnije tko nam prodaje proizvod ili uslugu dignuta je na višu razinu – jedan od osnovnih zakona umrežavanja je da mudrost mreže raste neusporedivo brže od broja umreženih sudionika. Drugim riječima, sve informiraniji krajnji kupci dobro znaju da je kvalitetan prozor tek pola posla, ako i toliko. Izbor proizvođača i izvođača radova često je još važniji. Ozbiljniji dobavljači sustava to su prepoznali i sa svojim partnerima provode stalnu edukaciju i stručno usavršavanje. Proizvođači prozora i vrata koji rade s profilima KBE, Kömmerling i Trocal mogu vam to potvrditi i dokazati na vašem objektu.

profine Croatia d.o.o.