Projekt CROSKILLS – izobrazba građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti

Republika Hrvatska krenula je u energetsku obnovu zgrada javne namjene, zbog toga što zgrade troše veliku količinu energije, a većina zgrada nažalost ima vrlo niski stupanj energetske učinkovitosti (E, F ili G). Cilj energetske obnove zgrada je smanjiti potrošnju energenata, smanjiti troškove režija i povećati udobnost stanovanja, zbog čega je primjena energetske učinkovitosti vrlo važna.

Energetski učinkovita obnova te izgradnja novih zgrada visoke energetske učinkovitosti trenutačno predstavlja veliki izazov za građevinski sektor. Također, u Hrvatskoj nedostaje kvalificirana radna snaga, te je izuzetno bitno provoditi cjeloživotno obrazovanje građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, a koje je trenutačno potpuno neregulirano. Kako bi pomogli u rješavanju tih problema nastao je europski projekt CROSKILLS.

Projekt CROSKILLS, kao dio inicijative Build Up Skills, usmjeren je na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, nakon početnog, osnovnog obrazovanja ili nakon što su već započeli s radom. Također se odnosi na obuku i kvalificiranje trenutno nezaposlenih radnika.

Prvi dio projekta koji se održao od 2012. do 2013. godina okupio je relevantne hrvatske institucije i strukovne organizacije u sektorima građevinarstva, energetike i obrazovanja kroz Nacionalnu kvalifikacijsku platformu, te rezultirao formulacijom potreba, mjera i prioriteta u obliku Nacionalnih smjernica s akcijskim planom, koje su prihvatile 23 sektorske organizacije.

Krajem ožujka 2017. počet će i provedba izobrazbe građevinskih radnika u prvim ovlaštenim trening centrima diljem Hrvatske. Programe će moći pohađati kvalificirani i nekvalificirani, zaposleni i nezaposleni radnici, te tako stalno unaprjeđivati svoja znanja i vještine u energetskoj učinkovitosti.

Projekt CROSKILLS zajednički provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska (REC), Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS), Graditeljska škola Čakovec i Hrvatski zavod za zapošljavanje.