PROBLEM VLAŽNOSTI

Vlaga u prostorima, a naročito u novogradnjama ili gradnjama koje su zatvorene i duže vremena neprozračene, čest je uzrok dilatacija i deformacija drvenih podnih obloga.

 KONKAVNOST

k02-26-01Iskrivljene daščice ili koritastost. Po cijeloj širini čitave drvene daščice rubovi se izdižu, a sredina daščice ostaje udubljena. Obično se ovaj problem pojavljuje postupno.

UZROK

Jedini uzrok je neravnomjerna vlažnost po čitavoj debljini daščice. Drvo je bilo ravno kada je bilo proizvedeno, a bilo je ravno i u trenutku polaganja. U prostoru ima vlage tik iznad tla, i to znatno više negoli što ima vlage pod stropom. Ona se treba izmjeriti higrometrom, treba pronaći uzrok nastajanja vlage i poduzeti odgovarajuće mjere da bi se ona uklonila. Općenito bi uzroci vlage mogli biti sljedeći:

  • prekratko vrijeme mirovanja estriha u odnosu na klimatske uvjete i na njegovu debljinu
  • pretjerana količina vode korištena je prilikom pripreme cementne mase, a i zbog uporabe nepranog ili po svojoj granulaciji neodgovarajućeg agregata
  • prisutnost inertnih materijala (ekspandirana glina, vermikulit i slično)
  • nazočnost higroskopnih materijala (neoprani sitan pijesak ili dodaci)
  • prodiranje vode izvana – prevelika vlaga iz vrta (hidroizolacija temelja), mjere protiv vlage od padalina (uredite odvodni žlijeb koji kišu odvodi od kuće, odvodne cijevi, nadstrešicu, ili popravite vrata)
  • relativna vlažnost zraka – smanjite vlažnost zraka u prostoru ili između dviju sezona grijanja povećajte relativnu vlažnost zraka navlaživačem.
  • nedostaje parna zaštita, što znači da je cementni estrih u izravnom kontaktu s vlažnom građevinskom strukturom i nalazi se na zemlji u prizemlju i bez podruma
  • gradilišta – namjestite pročistač (filter) od šljunka
  • ne polijevajte i ne vlažite unutarnje dvorište radi održavanja
  • u kuhinji mogu ponekad perilica posuđa i ledomat prouzročiti pojavu vlage

Vlagu može izazvati i rastezanje, tako da je drveni pod potisnut prema okomitim površinama. Ako je tako, uklonite parket duž zida kako biste smanjili pritisak.

RJEŠENJE

Dopustite da vrijeme učini svoje, dopustite parketu da se namjesti sam. Nedostaci se mogu umanjiti i sami, ili čak i u cijelosti nestati. Kad se parket jednom stabilizira, izravnajte ga i obavite završne radove.

KONVEKSNOST

Daščice su nabrekle ili su se izbočile. Gledano po širini, daščica je u sredini podignuta, a rubovi su niži.

k02-26-02UZROK

Uzrok može biti nestabilna vlažnost (prevelika vlažnost koju je parket upio iz zidova, primjerice, zbog propuštanja vodovodne cijevi u dovodnom sustavu, prekomjernog zalijevanja ili potrebe za održavanjem); međutim, vjerojatnije je da je pod, koji je imao konkavni ili izbočeni oblik, bio u pogrešno vrijeme brušen ili izravnavan, to jest – prije no što su bili izvršeni popravci i prije no što se pod stabilizirao odnosno izravnao sam od sebe.

RJEŠENJE

Kad se pod stabilizira prebrusite ga, izravnajte i izvedite završne radove.

Napomena: Neke manje izbočine i / ili udubine na parketu moramo i dopustiti. To je kod drvenih podnih obloga uobičajeno, naročito kad se radi o širim daščicama. U velikom se broju slučajeva radi o pojavi koja je očita za određenu sezonu i tome se može pomoći čak i drukčijim rasporedom namještaja i raspoređivanjem svjetlosti, uporabom proizvoda za čišćenje koji ne daju sjaj.

Na kraju svake reklamacije i pronađenog rješenja javlja se problem troškova. O tome tko je u cijelosti ili djelomično odgovoran za nastalu situaciju u konkretnom primjeru govorit ćemo u sljedećem broju.

IZVOR
National Wood Flooring Association: Problems… the cause and how to correct, svibanj 1991.