POSTAVLJANJE I PRIPREMA PARKETA ZA LAKIRANJE

1) IZRAVNAVANJE POVRŠINE BETONSKE PODLOGE (ESTRIHA)

U praksi se često stvori potreba izravnavanja površine loše izvedenog estriha ili neke druge podloge. Izravnavanje estriha može se izvesti na različite načine (npr.mehaničkim brušenjem strojevima, raznim masama za niveliranje i sl.). Često se upotrebljavaju mase za niveliranje proizvedene na osnovi cementa, punila i aditiva koji pospješuju razlijevanje mase po površini estriha. Ove mase mogu se nanositi u debljini sloja od 1-5 mm. U više slojeva mogu se postizati debljine do 20 mm.

Za uspješnost izravnavanja podne površine ovim masama potrebno je pridržavati se osnovnih uvjeta primjene, a to su:

  • prije izlijevanja mase mora se estrih dobro navlažiti ali tako da na površini ne ostane voda u tekućem stanju
  • nakon stvrdnjavanja mora se masa nekoliko dana njegovati vodenom maglicom
  • sušenje mase mora trajati 28 dana
  • nanošenjem mase za niveliranje unese se u estrih dosta vode.

k02-chromos-tabPolaganje parketa moguće je kad se sadržaj vode u estrihu spusti ispod 2% (težinski). Naša tvornica proizvodi masu za niveliranje pod trgovačkim imenom NIVELIT P-F koja ima sljedeće mehaničke vrijednosti:

2) LIJEPLJENJE PARKETA

Općenito, ljepila su tvari koje služe za lijepljenje predmeta i njihovih dijelova tj. za spajanje pomoću elastičnog filma koji čvrsto prianja uz slijepljene površine i ne trga se pod djelovanjem sila koje te površine nastoje razdvojiti.

Za lijepljenje parketa najčešće se rabe ljepila proizvedena na osnovi polivinilacetatnih vodenih disperzija, punila i aditiva. Osim disperzijskih ljepila rabe se i ljepila na osnovi raznih umjetnih smola, a najčešće ljepila na osnovi epoksidnih smola bez otapala i poliuretanskih smola.

Nanošenjem disperzijskih ljepila u estrih i u parkete unese se stanovita količina vode. Radi toga se ne smije pristupiti lakiranju parketa odmah iza lijepljenja već je potrebno parket ostaviti da se suši nekoliko dana (ovisno o relativnoj vlazi zraka i temperaturi; vidi UTJECAJ VLAGE ESTRIHA NA PARKETE, Korak br.1). Disperzijska ljepila nanose se na podlogu nazubljenom lopaticom u količini koju je propisao proizvođač. Nanošenjem veće količine ljepila unosi se u sustav estrih – parket veća količina vode pa je potrebno produljiti vrijeme sušenja.

CHROMOS proizvodi dva tipa disperzijskih ljepila za parkete, a to su:

1) CHROMODEN LJEPILO ZA KLASIČAN PARKET
Utrošak ljepila iznosi 0,6-0,8 kg/m2

2) CHROMODEN LJEPILO ZA LAMEL PARKET
Utrošak ljepila iznosi 0,6-0,8 kg/m2

Navedeni utrošci ljepila odnose se na polaganje parketa na dobro iznivelirane i zaglađene podloge.

Parketi lijepljeni disperzijskim ljepilima mogu se brusiti već 24 sata nakon lijepljenja. Konačnu tvrdoću i čvrstoću spoj postiže nakon 48 sati. Važno je napomenuti da je nakon lijepljenja disperzijskim ljepilima uputno pričekati s lakiranjem 5-6 dana (ukoliko se koriste 2K poliuretanski lakovi tipa CHROMODEN).

3) BRUŠENJE PARKETA I KITANJE REŠKI IZMEĐU PARKETNIH DAŠČICA

Brušenje parketa izvodi se tračnim brusilicama uz pomoć brusnih papira. U pravilu se parketi bruse s tri granulacije brusnih papira. To su brusni papiri br.40, br.60 (80) i treće brušenje s papirom br.150. Pri brušenju valja voditi računa o smjeru brušenja i paziti da se površina parketa izjednači (izravna). Tako obrušeni parket jednolično (ujednačeno) će reflektirati svjetlo što bitno utječe na konačni izgled lakirane površine, posebno one koja je lakirana mat ili polumat lakom. Obrušenu površinu treba temeljito otprašiti usisavačem.

S posebnom pažnjom treba brusiti stare parkete koji su održavani voštanim pastama. Brušenjem se mora u potpunosti odstraniti površinski sloj zagađen pastama tj.parket treba brusiti dok se ne postigne potpuno čista površina. Ne postupi li se tako biti će problema s prianjanjem laka.

Kitanje reški treba izvesti iza drugog brušenja (papir br.80) kitom koji se može pripraviti na više načina. Prvi je način da se zamiješa drvna prašina s pripremljenim CHROMODEN TEMELJNIM LAKOM ZA PARKETE. Kit se osuši za 4-6 sati (ovisno o relativnoj vlazi zraka i temperaturi). Drugi je način da se drvna prašina zamiješa s CHROMODEN IMPREGNACIJOM. Ovaj kit se osuši za 1-2 sata, ovisno o vremenskim uvjetima. U slučaju kad parketar nema pri ruci ni CHROMODEN TEMELJNI LAK ZA PARKETE ni CHROMODEN IMPREGNACIJU pripraviti će kit tako da drvnu prašinu zamiješa s CHROMODEN LAKOM ZA PARKETE. Nažalost ovako pripravljen kit moći će se brusiti tek 24 sata nakon nanošenja.

4) BOJA PARKETA

k02-chromos-01Već smo u uvodu rekli da podna obloga izrađena od parketnih daščica bez diskoloracije nema premca po ljepoti. Ono što parketiranu površinu posebno krasi jest njezina boja tj.prirodna boja drva. Nažalost drvo kao prirodni organski materijal podložno je promjeni boje zbog raznih procesa (kemijskih i fizikalnih) što ih uzrokuje Sunčevo zračenje pa tijekom vremena površina drva tamni. Te se promjene događaju i na lakiranim parketima. Što više, sloj laka također pridonosi promjeni boje parketa. Tako npr. hrastovi parketi nakon lakiranja požute a bukovi dobiju crvenosmeđi ton. Promjena boje najočitija je na svijetlim jasenovim parketima. Promjenu boje moguće je spriječiti (ublažiti) tako da se prije lakiranja površina impregnira CHROMODEN IMPREGNACIJOM. Impregnaciju je najbolje nanijeti metalnom gladilicom, iako se može nanijeti i pomoću valjka s kratkim tekstilnim dlačicama. Impregnacija je veoma izdašna. S jednom litrom impregnacije može se impregnirati 8-15 m2. Impregnirana površina ne smije se brusiti.

CHROMODEN IMPREGNACIJOM obvezno treba impregnirati površinu starih obrušenih parketa kako bi se otklonila svaka mogućnost negativnog utjecaja eventualno zaostale voštane paste na prianjanje laka.

U praksi se često susrećemo sa zahtjevom da se boja parketirane površine izmijeni. Željenu boju moguće je polučiti uporabom dvokomponentne temeljne boje CHROMODEN TRANSPARENT. Ova se boja nanosi na obrušenu površinu parketa pomoću kista, a višak boje se odmah obriše pamučnim krpama koje ne puštaju dlačice. Boja se osuši za 4-6 sati (ovisno o vremenskim uvjetima). Obojena površina ne smije se brusiti. Tako obojena površina lakira se CHROMODEN LAKOM ZA PARKETE. Uporabom CHROMODEN TRASPARENT boje (12 prekrasnih nijansa) mogu se polučiti vrlo zanimljivi i efektni tonovi koji prostoriji daju nov do tada neviđen ugođaj. Osim ugođaja CHROMODEN TRASPARENT bojama mogu se polučiti i određene uštede. Naime, parketi lošije kvalitete (s diskoloriranim daščicama) premazani CHROMODEN TRANSPARENT bojom dobiju ujednačenu boju površine pa se doimaju kao parketi više klase. CHROMODEN TRANSPARENT bojom može se vratiti “živost” starim parketima koji se nakon nekoliko desetljeća bruse i lakiraju. Ne treba zanemariti ni to da se CHROMODEN TRASPARENT bojom mogu imitirati tonovi nekih egzotičnih vrsta drva čime se uveliko štedi. Ovdje treba posebno naglasiti da se za bojenje parketa ne smiju rabiti klasične lazurne boje (lazure) nitrotemeljne boje, nitrotemeljni lakovi, uretanizirane temeljne boje i lakovi,  kao niti druge boje koje sadrže alkidne smole, firnis i sl.

Izbjeljivanje parketa vodikovim peroksidom i drugim oksidansima strogo je zabranjeno, jer izbjeljivane površine nakon lakiranja naglo mijenjaju boju tako da je sav trud upropašten.

Chromos boje i lakovi d.d.