PORFIR

Porfir pripada magmatskim vrstama kamena, i to podskupini »izljevnih« ili vulkanskom kamenju, odnosno onom koje nastaje na površini zemlje od izlivene lave. Istoj skupini pripadaju, primjerice, bazalt ili trahit.

Uporaba porfira je vrlo raznolika i proteže se od uređivanja gradskih središta do unutarnjeg opremanja stambenih prostora. Često ga susrećemo kod obnavljanja starih gradskih jezgri, a koristi se za vanjsko popločavanje, oblaganje pročelja, zidova i ukrasnih zidića, za unutarnje podne i zidne obloge, stubišta i još mnogo toga što bismo mogli nabrojiti. Vrlo je otporan na oštećenja, udarce, pucanje i tome slično pa je stoga vrlo prikladan za prometne površine. Dobra osobina neobrađenog porfira je također i to što nije klizav, pa se naročito preporučuje za vanjsko popločavanje. Važan je podatak i da je vrlo otporan na razna kemijska sredstva te da je jednostavan za održavanje.

Spektar oblika porfira nevjerojatno je šarolik: rezane ploče sa struganim ili klesanim rubovima, lomljene ploče nepravilnih oblika (mozaik), kocke različitih debljina, rubnici, pragovi, stube… Površinu možemo obraditi i brušenjem. Svijetleći ili djelomično svijetleći porfir koristimo za vanjsko popločavanje te za unutarnje podne i zidne obloge.

Obrađeni porfir je prikladan za vanjsko popločavanje i unutarnje uređenje.

REZANE PLOČE

Koriste se za vanjske i unutarnje podne i zidne obloge, a posebno su prikladne za oblaganje većih površina poput trgova, puteljaka, skladišta… Rubovi mogu biti strugani ili klesani, a u oba slučaja su im debljine različite. Međusobno se razlikuju po širini fuge, koja je kod klesanih rubova nepravilna i šira. Površina im može biti obrađena (glatka) ili prirodna (hrapava).
Rezane ploče mogu imati strugane ili klesane rubove.
Rezane ploče su naročito podesne za oblaganje većih površina.

 k02-14-01LOMLJENE PLOČE

Lomljene ploče su nepravilna oblika i imaju rustikalan izgled pa su posebno pogodne za vrtove, puteljke, dvorišta i slično. Isto tako, koriste ih i za oblaganje zidića i vanjskih zidova. Kako nisu rezane i posebno obrađene, one su najekonomičnije rješenje za popločavanje. Dijele se prema debljini i veličini.

KOCKE

Kocke se najviše koriste za popločavanje vrlo prometnih i prohodnih površina, na primjer za pločnike, parkove, šetališta i staze, stare gradske jezgre, dovozne puteve, industrijske površine i drugo. Otporne su na pucanje i koroziju te podnose visoka opterećenja. U usporedbi s ostalim vanjskim popločenjima, upravo su kocke od porfira među najučestalijim popločenjima koje su oduvijek k02-14-02koristili za vanjsko popločavanje. Obično se mogu naći u debljini 4-6, 6-8, 8-10, 10-12 ili 12-15 centimetara. Za spretne majstore i polagače polaganje kocaka predstavlja pravi izazov, jer se kombinacijom različitih tonova boje i smjerovima polaganja mogu oblikovati pravi mozaici.

Kombinacijom različitih tonova boje i smjerovima polaganja možemo stvoriti prave mozaike.

RUBNICI

k02-14-03Samo im ime govori da se koriste za završetke odnosno rubove, na primjer kod pločnika, puteljaka i cesta, a mogu poslužiti i kao  pregrade ili međe, primjerice kod kolnika, ili kao obrubi gredica, stubišta i tome sličnog.
Rubnici se koriste za izradu rubova, pregrada, međa i sličnog.

STUBIŠTA

k02-14-04Ploče većih dimenzija i različitih debljina koriste se za stube i stubišta, na primjer za ulaze, vrtove, parkove, unutarnja stubišta… Površina može biti prirodna ili obrađena, a ploče lomljene ili strugane. Površina potonjih je jednakomjernija i pruža elegantniji izgled, dok lomljene ploče djeluju više rustikalno.

Stube mogu biti izrađene od prirodnih ili obrađenih ploča.