Poliurea: revolucionarno high-tech rješenje za Sladoranu d.o.o. u Županji

Sikalastic®-8440 je vrhunski novi materijal s iznimnim svojstvima – saznajte zašto je odabrano upravo Sika rješenje te na koji način ga je ugradio naš dugogodišnji partner, Alfagradnja, obrt za završne radove i jedan od vodećih izvođača podova, hidroizolacija i špricanih membrana u Hrvatskoj.

U Županji proizvodnja šećera postoji od 15.08.1947. godine, kada je tvornica za njegovu preradu Sladorana d.o.o. započela s radom. Nastala je kao rezultat bogatstva plodnim tlom i različitim poljoprivrednim kulturama, posebice šećernom repicom. Unatoč svim izazovima, Sladorana i danas proizvodi šećer izuzetno visoke kvalitete, omiljen u kućanstvima diljem lijepe naše.

U sklopu Sladorane nalazi se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od prerade šećerne repice, a dio tog sustava je i biološki bazen. Sredinom 2021. godine, krenula je sanacija bazena zbog nedostatne vodonepropusnosti. Biološki bazen se sastoji od dva armirano-betonska bazena promjera 16.6 m i 25.5 m, visine 8.9 m. Oplošje vanjske betonske stijenke je cca 1400 m², a unutarnje cca 900 m².

Proces obnove obuhvatio je izvedbu novog hidroizolacijskog sloja vrućim prskanjem membrane na bazi poliuree. Radove je izveo obrt za završne radove Alfagradnja iz Slavonskog Broda, izvođač s izuzetnim iskustvom i višegodišnjim kompetencijama u područjima ugradnje podova, hidroizolacije i strojnog nanošenja poliuree i jedan od dugogodišnjih partnera Sika Croatia d.o.o.

Nakon mehaničke pripreme armirano-betonske konstrukcije, izveden je temeljni sloj pomoću SikaFloor®-150 epoksidnog temeljnog premaza, u koji je dodano i punilo kako bi se ispunile rupice na površini betona. Ovaj sloj služi za brtvljenje površine i povezivanje špricane membrane za betonsku konstrukciju. Na njega je postupkom vrućeg prskanja, s predgrijavanjem na cca 70°C, špricanjem ugrađena membrana na bazi poliuree – Sikalastic®-8440.

Sikalastic®-8440 je high-tech rješenje koje krase iznimna svojstva. Radi se o dvokomponentnoj i elastičnoj hidroizolacijskoj membrani na bazi čiste poliuree, koju karakterizira izuzetno brzo otvrdnjavanje. Stvara monolitnu zaštitu, kemijski otpornu te otpornu na habanje i abraziju. Ovaj zaštitni premaz pogodan je za industrijske proizvodne pogone, kao obloga spremnika, rezervoara i postrojenja za pročišćavanje vode, područja gdje je prisutna biogena sumporna kiselina te kao unutarnja obloga spremnika s bio masom.

Ovo rješenje omogućilo je potpunu obnovu spremnika koji će se dugi niz godina moći koristiti za sve daljnje postupke pročišćavanja vode, bez otjecanja. Ukupno je na projektu ugrađeno 2300 kg hidroizolacijske membrane. Za primjenu i ugradnju ovakvih membrana, potreban je specijalizirani izvođač radova koji posjeduje potrebnu opremu za vruće prskanje i edukaciju u rukovanju strojem te ima bogato iskustvo u pripremi podloge, baš kao Alfagradnja.

Informacije o projektu:
Investitor: Hrvatska industrija šećera d.d., Zagreb
Izvođač radova: Alfagradnja, obrt za završne radove, Slavonski Brod
Rješenje: SikaFloor®-150, Sikalastic®-8440

Sika Croatia d.o.o.
Alfa gradnja