POLAGANJE PARKETA NA GLATKE PODLOGE

Polaganje drvenih podova na površine kao što su keramičke pločice, mramor ili granit zahtijeva i odgovarajuću obradu podloge te prikladno ljepilo, ukoliko želimo da prianjanje veznog sloja bude besprijekorno.

Slika 1: Za posebne površine koristimo dijamantne brusove (gore)

Podlogu je prvo potrebno očistiti kako bismo odstranili sve tvari koje bi mogle ugroziti dobro prianjanje ljepila (voskove, lakove, ulja, boje…). Za čišćenje možemo koristiti solnu kiselinu, terpentin, etilni alkohol i druge proizvode za odmašćivanje. Kod uporabe solne kiseline moramo paziti da površinu nakon čišćenja više puta isperemo vodom, jer solna kiselina ostavlja za sobom određene tragove koji nisu kompatibilni sa dvokomponentnim ljepilom. Čišćenje površine najtemeljitije izvodimo brusilicom sa brusnim papirom veličine 24. Na taj način ćemo odstraniti i očima nevidljive nečistoće, a i površina više neće biti onako glatka, što će poboljšati prianjanje ljepila. Stručnjaci mole da se kod pripreme podloge koriste brusilice.

Kod iznimno glatkih i ulaštenih površina, kao što su na primjer izglađeni mramor, porculanske čestice itd., obično parketarski stroj za brušenje nije učinkovit. Želimo li da površina postane hrapava i tako omogući dobro vezivanje s ljepilom, tada je treba obraditi dijamantnim brusom. Za to koristimo običnu kutnu brusilicu i njome po površini radimo ureze. Ovakva je obrada prije svega značajna kada se radi o velikim površinama i velikoj frekventnosti prostora.

Nakon čišćenja ili brušenja, na podlogu pomoću navlažene krpe nanosimo poseban vezni premaz. Za način uporabe i vrijeme sušenja (a ono je obično vrlo kratko), treba se strogo pridržavati uputstava proizvođača.

k02-11-01Slika 2: Nanošenje veznog premaza

Sad nastavljamo sa nanošenjem ljepila. Rabimo isključivo dvokomponentna ljepila, koja su jedina odgovarajuća za polaganje parketa na neupijajuće podloge. Naime, kod vinilnih ljepila postotak vode iznosi između 35 i 40 postotaka, jer se smole u ljepilu, koje omogućuju prianjanje, pokreću upravo uz njenu pomoć. Kod polaganja na upijajuće podloge visoki postotak vode nije problem, budući da nju upija i podloga jednako kao i parket. Kad se radi o neupijajućim podlogama poput keramike i kamena, vodu iz ljepila upija jedino parket, a to onda gotovo sigurno dovodi do podizanja parketa. Odgovarajući odabir je dvokomponentno ljepilo koje ne sadrži vodu i brzo kristalizira.

IZVORI

Revija Professional Parquet, siječanj / veljača 2000., str. 52-60 Tehnički popisi raznih proizvođača Mišljenja domaćih i stranih stručnjaka