Pipelife – Plošno grijanje i hlađenje

ENERGETSKA UČINKOVITOST ZA SVE VRSTE ZGRADA

ENERGETSKA UČINKOVITOST ZA SVE VRSTE ZGRADA

Bez obzira planirate li izgradnju nove ili energetsku obnovu stare zgrade, naša široka paleta rješenja za plošna grijanja i hlađenja jamči pouzdanost i učinkovitost, čak i za najizazovnije instalacije.
Udobnost grijanja zračenjem topline nije izum suvremenog vremena. U početku se u ovu svrhu koristio pod, ali su se s razvitkom sustava grijanja zid i strop također pokazali adekvatnim površinama.

Energija koja se oslobađa zračenjem topline stvara osjećaj ugodne temperature. Kako bi se postigao isti osjećaj ugode kao onaj koji nastaje tradicionalnim metodama grijanja, u slučaju sustava plošnog grijanja dovoljna je 2-3 ºC niža temperatura prostorije. Kako 1ºC niža temperatura znači oko 6% uštede na troškovima grijanja, ne samo da poboljšava temperaturni osjećaj, nego i štedi novac.

Manja potrošnja energije za postizanje srednje temperature može se postići pomoću toplinskih pumpi ili kondenzacijskih uređaja (učinkovitost istih je veća uslijed niže temperature). Manja ulazna energija, nemojmo zaboraviti, znači manji utjecaj na okoliš, što je za današnje okolnosti vrlo važna činjenica. U slučaju ove vrste grijanja, grijači elementi ne zauzimaju prostor (premda planirajući i sustave plošnog grijanja treba imati na umu ormare i ostali namještaj).

GDJE I KAKO UGRADITI SUSTAVE PLOŠNOG GRIJANJA (HLAĐENJA)

Sustave plošnog grijanja i hlađenja moguće je ugraditi u pod, zid i (ili) strop svakog objekta. Mnogi potencijalni investitori nisu upućeni u mogućnosti ugradnje te nemaju konkretne spoznaje da li je plošni sustav primjenjiv za njihov objekt.

Ukratko, naši sustavi su primjenjivi za ugradnju u nove objekte (bez obzira da li je riječ o klasičnoj izgradnji ili suhomontažnim objektima) kao i kod adaptacija. Ovisno o tehničkim mogućnostima na konkretnom objektu možete birati između mokre i suhe ugradnje te osigurati besprijekornu ugradnju za dugovječnost i bezbrižnost.

Kod MOKRE UGRADNJE razvod cijevi se ugrađuje u estrih (ukoliko je riječ o podu) ili ispod žbuke (kod zidnog i stropnog razvoda). Primjenjuje se kod zgrada od opeke i betonskih ploča. Cijevi plošnih sistema u potpunosti su obavijeni estrihom ili žbukom te svojom cijelom površinom predaju temperaturu medija okolini.

Kod SUHE UGRADNJE ugrađuju se gotove ploče koje sadrže i cijevi za grijanje (hlađenje). Ploče se učvršćuju (montiraju) na građevinsku konstrukciju, strop ili bočne zidne profile u sobi pomoću vijaka. U ovom slučaju “mokre” arhitektonske tehnologije kao što su žbuka il betoniranje nisu potrebne za instalaciju. Primjena ovih sustava je kod laganih zgrada, spuštenih stropova u zgradama od opeke, tavana, …

Oba načina ugradnje, ovisno o tehničkim mogućnostima mogu se upotrijebiti kod rekonstrukcija i modernizacija zgrada.

MOKRA UGRADNJA U STROPNU PLOČU

Zgrade izgrađene s monolitnom betonskom pločom pružaju priliku da se sve mehaničke komponente koje se obično izvode na stropu postavljaju u samu ploču. Među ostalima, takvi elementi su cijevi koje pružaju grijanje i hlađenje zgrade.

Što se tiče unutrašnjosti, koristi se strop “bez barijera”, gdje nema smetnji, sve radi dobro, a danas je najpopularnija površina za korištenje u takve svrhe. Jednoliki betonski sloj ploče jednako je pogodan za grijanje i hlađenje. Cijevi se protežu 10 mm iznad donje ravnine, tako da se može stvoriti dobro prilagođeno rješenje za trenutne potrebe. 

Sa stajališta izgradnje na ravnoj, velikoj oplati:

  • rad je jednostavniji (nema potrebe za zamornom instalacijom iznad glave)
  • brža instalacija
  • nema potrebe koristiti ljestve ili skele
  • sustav grijanja izgrađen je od gotovih sklopova (modula)
  • strop ne zahtijeva žbuku, samo tanki sloj kita

PREDNOSTI PLOŠNOG GRIJANJA

Kod plošnih grijanja površina se grije pomoću cijevi koje su ugrađene unutar obloga, a koje zračenjem šire energiju u okoliš. Plošno grijanje može se primijeniti pojedinačno, a u prostorijama s hladnim podovima može se kombinirati s podnim grijanjem povećavajući time udobnost boravka u prostoriji. Ta kombinacija naziva se podno temperiranje budući da povećana zagrijanost površine uvijek za rezultat ima smanjenu zagrijanost vode i podnu temperaturu, eliminirajući vibriranje prašine koje uzrokuje pojedinačno podno grijanje. Isto se odnosi i na stropno grijanje jer kombinirana primjena sustava grijanja povećava osjećaj komfora.
Niža temperatura prostorije ima pozitivan učinak na simpatički živčani sustav, poboljšava se naše opće stanje, osjećamo se svježije, a također se povećava i psihički potencijal našeg mozga.  S medicinskog stajališta količina prašine u prostoriji značajno se smanjuje zidnim grijanjem zbog smanjenog prijelaza topline na stijenke.
Ugradnja zidnog grijanja prvenstveno se preporučuje na unutarnjoj površini vanjskih zidova prostorije, a tek onda na unutarnjim zidovima, budući da širenje hladnoće (ili ljeti topline) dolazi iz tih smjerova.

PREDNOSTI PLOŠNOG HLAĐENJA

Sustav plošnih grijanja se također može koristiti ljeti za hlađenje. Hlađenje zahtijeva veće površine od grijanja stoga će sustav koji se koristi i za hlađenje biti preveliki za grijanje. To je istovremeno i prednost jer je potrebna voda niže temperature. Kao i svako grijanje i hlađenje, zidno i stropno grijanje ima također element prijelaza topline na stijenke. Kada se radi o stropu, posebno je zahvalno kada pri radu hladni zrak prirodno ide prema tlu. Kod hlađenja površine posebna se pažnja treba posvetiti izbjegavanju kondenzacije vlage. Ako želite ne samo grijati već i hladiti, sustav regulacije mora imati mogućnost izbjegavanja kondenzacije vlage na površinama. Zato je potreban sofisticiraniji sustav regulacije nego onaj za grijanje.

PRILAGOĐENJA I INTEGRIRANA RJEŠENJA

Odlučite se za opsežnu paletu rješenja za plošno grijanje i hlađenje kako biste stvorili ugodnije, sigurnije i zdravije okruženje. Uz svestrane mogućnosti pričvršćivanja možete jednostavno i sigurno instalirati naše zidne, stropne i podne sustave u montažne kuće, nove zgrade ili adaptacije. Kompatibilan sa svim uobičajenim građevinskim materijalima kao što su toplinska izolacija, drvo, beton ili opeka.

Pipelife Hrvatska d.o.o.