PARKET DEBLJINE 14 MILIMETARA

Kao što smo već spomenuli u prethodnom broju časopisa, za ovaj tip parketa na tržištu se pojavljuju izrazi »listoncino« i »dužica«. Lam parketom smo nazvali daščice debljine 10 mm, jer se pod tim pojmom poznaje i u drugim dijelovima svijeta. Ovdje govorimo o parketu debljine 14 mm bez pera i utora.

U usporedbi s lam parketom, parket debljine 14 mm odlikuje se prije svega svojim estetskim izgledom. Većeg je formata, pa iako su mjere ovisne o pojedinim proizvođačima, obično se kreću između 300 i 600 mm po dužini te između 65 i 75 mm po širini svake pojedine parketne daščice. Kako je takav parket deblji i veći, podrazumijeva se da je i skuplji.

Druga prednost koju ima parket debljine 14 mm u usporedbi sa lam parketom je ta, da ga možemo obnavljati i više puta. S druge strane, istina je i to, da daščice debljine 14 mm bolje reagiraju na temperaturne razlike i vlažnost u prostoru nego daščice debljine 10 mm. Što je daščica deblja i veća, bit će veće i pukotine zbog prirodnog stezanja drva.

Parket debljine 14 mm je također i odgovarajuća zamjena za lam parket kod obnove starogradnji koje nemaju betonske ploče i gdje se parket polaže na drvene nosive konstrukcije, odnosno na slijepe podove. Tako će prohodna površina biti stabilnija i tvrđa.

14 milimetarski parket jednako tako lijepljenjem polažemo na podlogu, i to dvokomponentnim ili jednokomponentnim ljepilima na akrilno vinilnoj osnovi (PVC ljepila). Pri tome se trebaju strogo poštovati uputstva proizvođača u vezi podesnosti ljepila. Jer, i ovdje važi zlatno pravilo, da uvijek lijepimo čeono i nikada  sa strane, jer bi lijepljenje stranica zbog rada drveta dovelo do prevelike napetosti u drvu.

 Prednosti parketa debljine 14 mm mogli bismo opisati ovako:

  1. U usporedbi sa lam parketom, dašćice imaju približno 40 posto više drveta, zbog čega je i vrijednost tog parketa veća;
  2. Estetski izgled je zbog većih formata bogatiji i ljepši, a posebno dolazi do izražaja kod većih površina;
  3. Razne bordure, uzorci i kombinacije drveta jednako su tako moguće i kod debljine 14 mm, jer je i ovdje paleta drveta široka. Teže je pronaći neke rjeđe korištene egzotične vrste, kao primjerice kempas ili paduk, ili one vrste drveta koje u Italiji ugrađuju samo iznimno. Ovdje govorimo prije svega o svijetlim europskim vrstama, na primjer o jasenu i europskom javoru;
  4. Može se polagati i na podno grijanje, premda se ovdje o odabiru prave vrste drveta svakako moramo posavjetovati sa stručnjacima; oni će nam na temelju vlastitih iskustava predložiti drvo sa prihvatljivim tehničkim osobinama;
  5. Parket možemo obnavljati i više puta i tako produžiti njegov vijek trajanja;
  6. Kod polaganja na drvene nosive konstrukcije, u usporedbi s lam parketom, ovaj parket ima veću nosivost, iako stručnjaci kod takvih konstrukcija osim debljeg parketa preporučuju još i uporabu slijepog poda.