Pametni zeleni krovovi iz Nizozemske, od sada i u Hrvatskoj

Ozelenjavanje krovnih površina rastući je trend u arhitekturi i graditeljstvu diljem svijeta, a velikim koracima dolazi i kod nas te u budućnosti možemo očekivati sve više zelenih krovova u našim gradovima. Poticaji od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, unutar mjera energetske obnove višestambenih zgrada, ali i programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. – 2030. godine, koji će uskoro biti predstavljen široj javnosti, svakako su ohrabrujuće mjere koje će zasigurno dati dodatni vjetar u leđa izgradnji zelenih krovova diljem Hrvatske.

Iako već ponešto prisutni, pogotovo zadnjih godina, stručno znanje u izgradnji i projektiranju zelenih krovova kod nas još uvijek nije dovoljno rašireno i dostupno.

Poznato je da se zeleni krovovi dijele na ekstenzivne i intenzivne, ovisno o njihovoj funkciji i tipu vegetacije, odnosno zahtjevnosti održavanja, ali u praksi su stvari puno kompleksnije. Naime, ne postoji univerzalno rješenje za svaku situaciju, jer osim funkcije i vrste vegetacije, puno drugih čimbenika utječe na izgradnju zelenog krova. Nagib krova, vrsta konstrukcije (klasični, obrnuti, ventilirajući krov), tip hidroizolacije, ekspozicija, predviđeno opterećenje, lokalna klima, samo su neki od faktora koji određuju kompoziciju i potrebne karakteristike slojeva zelenoga krova.

Klimatski uvjeti na krovu često su ekstremni (ograničena dubina supstrata, izloženost snijegu, suncu, suši, itd.) i zato je izuzetno bitna temeljita analiza i priprema kako bi se postavili slojevi s točno određenim karakteristikama koji će osigurati uspjeh i dugovječnost zelenoga krova.

Kao specijalist za zelene krovove s dugogodišnjim iskustvom u razvijanju i proizvodnji cjelovitih krovnih sustava, nizozemska tvrtka Nophadrain ima rješenje za svaku situaciju. Nophadrainovi drenažni sustavi integriraju zaštitni, drenažno akumulacijski i filterski sloj u jedan proizvod koji se vrlo lako i efikasno polaže na ravne, ali i kose krovove do čak 45° nagiba. Nophadrain nudi razne drenažne sustave koji svojim karakteristikama, prije svega iznimnom tlačnom čvrstoćom i drenažnim kapacitetom, zadovoljavaju uvjete i najzahtjevnijih projekata.  

Osim drenažnih sustava koji čine osnovu zelenoga krova, Nophadrain nudi i sve druge elemente potrebne za izradu zelenog krova. Uz to, Nophadrain nudi i inovativne proizvode poput mineralne vune koje mogu u određenim uvjetima u potpunosti ili djelomično zamijeniti supstrat, ili pak vrlo praktične završne slojeve vegetacije poput zakorijenjenih tepiha seduma za ekstenzivne zelene krovove koji sprječavaju rast neželjene vegetacije, i uz koje nije potrebno čekati godinu ili dvije kako bi zeleni krov bio stvarno zelen.

Zeleni krovovi ne moraju biti komplicirani i kompleksni, ali postoji jako puno elemenata koji se moraju uzeti u obzir kako biste bili sigurni da će zeleni krov i nakon niza godina biti funkcionalan i zelen.

U Nophadrainu smo svjesni kompleksnosti zelenih krovova, ali i potencijalnih grešaka koje mogu nepovratno ugroziti opstanak vegetacije ili oštetiti hidroizolaciju prilikom ugradnje. Naši stručnjaci sudjeluju u projektima od samog početka, gdje nakon temeljite analize projekta arhitektima savjetuju ispravne slojeve i materijale, pa sve do izvedbe gdje izvođačima specijaliziranim za ugradnju Nophadrainovih sustava asistiraju u pravilnom izvođenju.

Mi imamo pravo rješenje za vaš zeleni krov i zato nam se obratite s povjerenjem!

Nophadrain BV