Osmislite prostor tapetama

k64-urednistvo-2Tapete su nekada imale status otmjenosti i modernosti, a izražavale su stilove u dizajnu i uređenju svakog doma. Kroz vrijeme su nekako zaboravljene, pojavili su se neki novi materijali u oblaganju zidova, dok danas uz pomoć novijih tehnologija tapete u svom ekspresivnom načinu grafičkog izražavanja predstavljaju genijalne nove formacije mladih genijalnih kreativaca koji od stvarnog svijeta stvaraju maštovita, nestvarna, epska okruženja puna neke nove osjetilnosti i nadahnuća. Tapete su danas toliko raznolike u svojim likovnim formama, dezenima, bojama, nijansama i specijalnim efektima da je nemoguće ne pronaći nešto što vam se ne bi svidjelo i  odgovaralo vašem jedinstvenom stilu. Svi detalji na tapetama varijaju od proizvođača do proizvođača, i od teme do teme, a mogu se i prilagoditi i tako postati savršeni izraz vašeg stila, ili vašeg omiljenog dizajnera. Umjetnici su kreiranje tapeta pretvorili u svoju današnju umjetnost, jer su slike zamijenjene tapetama, a slikarski štafelaj preselio se na zidnu plohu.

U arhitekturi interijera često se koriste bijele ili svijetle nijanse različitih boja, pa su stoga dizajneri tapeta osmislili mnoge varijante slikarskih grafika na temu svijetlih tonova. Primjerice jedan svjetski brend tapeta osmislio je potpuni futuristički ugođaj koji uz njihove tapete interijer podsjeća na unutrašnjost svemirskog broda. Obožavatelje “Ratova zvijezda”  i minimalističkog stila oduševit će, pak, bijeli zidovi u kombinaciji s bijelim namještajem i bijelim tepihom.

k64-urednistvo-3Ponekad je pitanje kako proširiti, produbiti, povisiti ili povećati prostor s tapetama? Svaki od ovih zahtjeva je moguć uz poznavanje likovnosti i percepcije prostora. Različite likovne forme i elementi u prostoru stvaraju iluzije uvećanja ili smanjivanja, pa će tako svaki unešeni predmet svojim volumenom ostaviti svoj trag u prostoru. Pri stvaranju vizije cjelokupnog dojma važno je poznavati sve elemente u prostoru koji će biti prisutni, boje, teksture, plohe, ogledala, staklene površine, rasvjetu, detalje. Ovom problemu, da bi se riješio zadovoljavajuće, potrebno se studiozno posvetiti, a ponekad i vrlo često rješenja su osrednja ili skroz promašena. Jedan od trikova pri stvaranju proširenja uskih prostora npr. hodnika je lijepljenje tapete s velikim monokromatskim uzorkom, pri čemu se naš dojam prostora automatski proširuje.

Borba protiv stilske monotonije ne mora biti uvijek veliki građevinski poduhvat poput adaptacije prostorije ili pak čitavog stana. Ponekad je dovoljna mala intervencija u prostoru a da se to itekako primijeti. Upravo je to ono što nam svima s vremena na vrijeme treba u našem životnom prostoru – jednostavno osvježenje, bez puno radova i troškova što će svakako jedan makeover tapetama biti idealan pogodak. Reljefne tapete će biti posebno dobre na mjestima gdje želimo sakriti neravnine i rupe u zidovima,  a dojam npr. stare cigle ili betona možemo ostvariti tapetama u tom uzorku.

k64-urednistvo-4Tapete koje u pozadini imaju reflektirajuću površinu pravi su izbor za male sobe. One će značajno proširiti i produbiti prostor, a prednost im je što su pogodne i uklapaju se u sve stilove dizajna, ali s umjerenim bojama i tonalitetima. Nisu pogodne za male sobe u kojima je temeljna tamna i jako svijetla boja. Tada se događa da se plohe odvraćaju od sebe, dok će soba izgledati mnogo manja od stvarnih parametara. Za spavaću sobu lijep je primjer lijepo uklopljenog dizajna, primjerice kombinacija iste nijanse zida s istom nijansom bojom uzorka na tapeti što će primjerice dočarati jednu nježnu dimamiku prostora koja je u takvim prostorima vrlo poželjna. Tapete svakako nisu poželjne u prostorima s mnogo vlage, kupaonicama ili kuhinjama jer se često odljepljuju.

k64-urednistvo-5Dizajneri se sve više osmjeljuju dizajnirati stanove, poslovne prostore ili hotele s prizorima iz svojih omiljenih serija koje mogu djelovati zanimljivo i upečatljivo te nalikujući kazališnim ili kino foajeima te domove čine dijelovima nove scene, predstave ili glume. Ako je to dio posla ili životnog poticaja koji je čovjeku u određenom trenutku potreban, zašto ne? Ionako je sve podložno brzinskim promjenama, a interijeri sve više nalikuju osobama i osobinama njezinih stanara. Tako biolozi i ljudi prirodoslovnih zanimanja preferiraju biljne, animalne i organske strukture, kako u svojim domovima tako i na svom poslu. Arhitekti više preferiraju prostore s formom bez uljepšavanja ili sadržaja, dok dizajneri vole bogate, skladne i koloritne forme sa sadržajem i stilom. Teško je pomiriti ukuse te kompromisi ne prolaze uvijek dobro. Na životne stilove potrebno je gledati s distance o svjesnosti mjenjanja kako životne sredine tako i životnih navika i prostora te znati da ni jedan prostor kao ni životni period neće trajati vječno već će se mijenjati s vremenom i njezinim stanarima kako sadašnjim tako i budućim. Tendencija novih spoznaja trebala bi ići u smjeru očuvanja samih građevina koje bi trebale biti građene od nepropadljivih materijala, a materijale u unutarnjem uređenju mijenjati prema potrebama. U današnje vrijeme često smo svjedoci propadljivosti novih tek ugrađenih materijala te se tad osjećamo prevareno, a trgovcima koji to samo i jesu, nije bitna reputacija njihovih proizvoda već samo profit što ih ne čini vjerodostojnima da takve proizvode uopće i drže na našem tržištu.

Uredništvo časopisa Korak
Petra Martinić, mag.nov.