OKRUGLA GODIŠNJICA S JOŠ BOLJIM REZULTATIMA

SIKA CROATIA – 20 GODINA DOBRE KEMIJE u graditeljstvu i šire

14.03.2019. upriličena je proslava jedne od naših najuspješnijih tvrtki u sektoru graditeljstva, sa svim čestitkama i pohvalama od strane uredništva časopisa Korak u prostor.

Bila je to prilika za druženje s njihovim partnerima, ali i prilika za podsjetiti se cijelog puta koji je Sika Croatia prošla od svog osnivanja 1998. godine pa sve do danas. Na početku bi odmah trebali razjasniti male nedoumice oko godine osnivanja, Sika Croatia d.o.o. je zaista osnovana krajem 1998. godine, ali su prve isporuke krenule 1999. godine i zato se slavi 20 godišnjica Sika Croatia d.o.o. ove godine. Koliko su bili uspješni u zadnjih 20 godina možda najbolje govori podatak da su krenuli s troje zaposlenika, a danas imaju 43 stalno zaposlenih. Najveći pokazatelj njihove izvrsnosti je niz brojnih izgrađenih i dovršenih referenci na koje su s razlogom izrazito ponosni. Neki od kapitalnih objekata koji su izgrađeni u Hrvatskoj i koje treba naglasiti su: Zračna luka Franjo Tuđman, Arena Zagreb, Arena Varaždin, Westgate shopping city, Studentski dom Varaždin, bazen Jelkovec, Građevinski fakultet Osijek, Belupo Koprivnica, Hotel Lone, Amarin, Alhambra, te niz drugih ne manje važnih građevina, marina, riva i vjetroelektrana.

k65-sika-1Muzej suvremene umjetnosti nikako nije odabran slučajno za proslavu te velike obljetnice. Ima jako puno znakovitosti u odabiru baš te lokacije, a jedna od važnijih je svakako i činjenica da Sika želi uvijek biti inovativna te rješavati probleme sadašnjosti na inovativne načine, a neki puta možda i na nekonvencionalne načine kao što je i npr. njihov pod koji je još prije gotovo 10 godina Sika Croatia isporučila za izradu poda u Muzeju suvremene umjetnosti. U ono vrijeme radilo se o inovativnom sustavu Sika® CorCrete koji je zapravo prvi veći mikrocementni pod u Hrvatskoj. Danas je to gotovo standard u rezidencijalnim, kulturnim i poslovnim objektima modernog arhitektonskog izričaja.
Prema riječima njihovog general managera Zorana Iljadice recept za nošenjem svih izazova pa tako i krize koja je najviše pogodila građevinski sektor je bio jednostavan, a bazirao se na tome da inovacije koje Sika ima uspješno plasiraju na tržište, a najvažnije od svega je što su pronašli i zadržali prave ljude. Rezultat svega toga je da je 2018. godina bila najuspješnija godina za Sika Croatia d.o.o. od njezina osnivanja i završili su poslovnu godinu s nešto preko 130 milijuna kuna prometa. Predstavljajući rezultate poslovanja i projekte na kojima su radili, Iljadica je otkrio da je nedavno objavljeno kako je Sika Croatia najuspješnija Sika u Istočnoj Europi – „Potukli smo konkurenciju po svim financijskim pokazateljima i to je bilo treći put u posljednjih sedam-osam godina. Čestitam kolegama i zahvaljujem partnerima jer bez vašeg doprinosa to sigurno ne bi mogli ostvariti. U Siki smo izuzetno ponosni istraživanjem i razvojem. Svaki dan oko 950 znanstvenika ‘kemija’, stremi ka novim inovacijama i rješenjima kako bi danas-sutra lakše rješavali nadolazeće izazove. U cijelom svijetu Sika kreće uglavnom od infrastrukturnih projekata na kojima je izuzetno prisutna“, rekao je Iljadica dodajući da su prisutni među ostalim, i u proizvodnji aviona, autobusa, automobila, vlakova, vjetroelektrana i kućanskih aparata. „Naši proizvodi su sve više usklađeni sa strogim standardima zelene gradnje. Ponosni smo na to da imamo trajne i dugovječne proizvode. Prije otprilike tri godine otvorili smo i naš edukativni centar u našim prostorima u Lučkom u kojem se svaki tjedan održavaju različiti seminari, prezentacije i treninzi“, rekao je Iljadica i dodao da s obzirom na to da su jako narasli, idući planovi su im da nađu lokaciju gdje bi mogli osigurati uvjete za daljnji razvoj, a među ostalim, to je i proizvodnja.

Edukativni centar

Sika edukativni centar sastoji se od dva dijela, prezentacijske dvorane i prostora za pauzu između predavanja te „zgrade unutar zgrade“ u kojoj je na vrlo pristupačan način prikazan presjek brojnih Sika sustava i rješenja. Unutar nje nalaze se razni sustavi podova, primjerice Sika ComfortFloor®, Sika EmotionFloor® i Sika DecoFloor®,  presjek SikaCeram® sustava za polaganje keramike – mase za niveliranje, ljepila, mase za fugiranje, nekoliko rješenja hidroizolacije krovova, različiti sustavi hidroizolacije temelja i mnogi drugi proizvodi i rješenja. Kroz cijelu Sika zgradu moguće je prošetati, ući u svaku sobu, razgledati sve podne i krovne sustave i, što je najvažnije, svaki dio zgrade u potpunosti je opipljiv te pruža vrlo izravan način upoznavanja s upotrijebljenim materijalima.

k65-sika-3Matična tvrtka Sika je švicarska kompanija specijalizirana za tržište građevinske kemije, lider u razvoju i proizvodnji sustava za lijepljenje, brtvljenje, hidroizolaciju, ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i automobilskoj industriji. Danas Sika u cijelom svijetu ima 20.060 zaposlenika, Sika podružnice nalaze se u 101 zemlji diljem svijeta, a proizvodnja se odvija u više od 200 tvornica. U prošloj poslovnoj godini Sika je imala neto promet od preko sedam milijardi švicarskih franaka te operativnu dobit od 946 milijuna švicarskih franaka. Sika kotira na švicarskoj burzi u Zürichu već više od 50 godina s dnevnim prometom od oko 65 do 70 milijuna švicarskih franaka.

Sika od temelja do krova prati sve segmente gradnje, ali i u detaljima koji su bitni nude cjelovita rješenja. Izdvojiti ćemo primjer koliko se vodi računa o svim detaljima. Uz pomoć Sika-e staklene stijene i ograde moguće je postaviti bez primjene mehaničkih učvršćenja ili mortova, čime se dobiva na estetici, kao i lakšoj i tanjoj konstrukciji.

U spomenutu svrhu, Sika nudi dva samoizravnavajuća 2-komponentna materijala (SikaGlaze® GG-735 i Icosit® KC-340/7) kojima je moguće sigurno učvrstiti staklo u metalne U-vodilice izrađene od eloksiranog aluminija, galvaniziranog čelika, inox-a ili pak direktno u odgovarajući utor u betonu.

Na braniku energetske učinkovitosti

k65-sika-4Zbog sve strožih ekoloških zakona, kao i stalno rastućih cijena energenata, izolacija građevine postaje sve više ključni element održivog građenja. Bolja toplinska izolacija i poboljšanja u dizajnu prozora, doprinose značajnijem smanjenju utroška energije i troškova u cjelini. Što se tiče samih prozora, aktualne tehnologije proizvodnje izo-stakla kao trostruko izo-staklo, staklo punjeno plinom ili Low-E premazi na staklu, omogućuju postizanje visokih standarda u pogledu toplinske izolacije.
Sve zajedno dovodi do činjenice da i prozori moraju biti pravilno instalirani, jer je besmisleno imati fasadu i prozore s iznimnom toplinskom izolacijom, ako brtvljenje prozora nije riješeno na adekvatan način i dolazi do nepredviđenih gubitaka energije!
Stoga, samo pravilno ugrađen prozor može biti važan čimbenik u cjelokupnoj izolaciji građevine! Sika je danas u mogućnosti ponuditi kompletan asortiman proizvoda za pravilnu ugradnju prozora što podrazumijeva dugotrajno brtvljenje, adekvatna svojstva propuštanja kondenzirane vlage i hidroizolaciju, te zaštitu od buke.

Današnja moderna arhitektura je lagana, prozračna i održiva. Zahtijeva filigranski obrađene okvire od lagane aluminijske konstrukcije s velikim ostakljenjima što omogućava više svjetla u unutrašnjosti i veći doprinos u akumuliranju sunčeve energije.
Ujedno, jedinice izolacijskog stakla punjene argonom moraju biti postojane preko 30 godina što podrazumijeva da je gubitak plina 0,5% godišnje, te da nakon spomenutog perioda vremena, unutar stakla ima još 80% argona. Iz tog razloga, Sika je razvila dva inovativna proizvoda u svom asortimanu visokoučinkovitih inženjerskih silikona koji se koriste na području staklenih fasada, a čija mehanička čvrstoća nadilazi sve postojeće 2-komponentne silikone za strukturalno lijepljena stakla na metalne okvire, kao i 2-komponentne silikone za proizvodnju izolacijskog stakla.
Sukladno najnovijem ETA odobrenju od studenog 2011. godine, Sikasil® IG-25 HM Plus (silikon za izo-stakla) testiran je s 0,19 N/mm2, dok je Sikasil® SG-550 (strukturalno ljepilo) postigao čak 0,20 N/mm2 što je dosada bilo neostvarivo, dok je istodobno istezanje do puknuća, gotovo 90%.

Sve ovo je pokazatelj koliko se u Hrvatskoj prate novi doprinosi u gradnji , ali i koliko se novih proizvoda sve više implementira u nove građevine i proizvode u cilju dugotrajnosti i održivosti.

Sika Croatia d.o.o.