Odnos boja i prostora

Uređujemo naš novi ili osvježavamo postojeći životni prostor i nakon posjeta izložbenim salonima odabrali smo svoju omiljenu boju ili više njih. Lijepo…, sad te boje moramo samo uskladiti i rasporediti, uklopiti s postojećim i donijeti konačnu odluku. Ono što smo uglavnom imali u vidu su boje najvidljivijih elemenata, a to su fronte tj. vrata ormara, ormarića, polica i ladica, no čekaju nas stranice tih istih elemenata, leđa, podnožja, a ne smijemo zaboraviti ni boju zidova, podova, prozorskih klupčica, zavjese, sva sreća, dolaze najzadnje kad je sve gotovo. Puno je to varijabli koje moramo imati u vidu i zna se dogoditi da neke od njih previdimo, zanemarimo ili prepustimo slučaju. Kad se sve izmontira, oboji i namjesti tek onda vidimo gdje smo možda pogriješili. Neke od grešaka mogu sa kasnije lako ispraviti, ali neke i ne. Greške je najlakše spriječiti pomnim planiranjem ili angažiranjem stručnjaka, što ne znači da moramo naručiti dizajn interijera. Dovoljno je da nam stručnjak skrene pažnju na moguće probleme, a to je uostalom, namjena i ovog teksta.

k64-elgrad-2Klasična kombinacija i rijedak slučaj kad dva drvna dekora mogu djelovati zajedno najviše zbog toga jer se radi o istoj vrsti drveta
koju uravnotežuju tamnosive police. Ravnoteži dodatno doprinosi
toplina boje poda koja se nalazi negdje između svjetline drvnih
dekora. H1486 ST36 Pasadena pinija, H3430 ST22 Aland pinija,
U961 ST9 i pod EPD014 Hrast                                                                                               rustik.

U planiranju nam može pomoći činjenica da se u interijeru zapravo sve događa u tri vertikalna plana – vertikalne ravnine koje su raspoređene po dubini prostora i u tri horizontalna plana – ravnine raspoređene po njegovoj visini.

Po dubini, prvi plan, nama najbliži, predstavljaju površine vrata ormara, ladica, fronte kuhinje. Drugi plan tvore leđa, odnosno pozadina kompozicija regala, polica, obloga zida između donjih i gornjih elemenata kuhinje te uzglavlja ležajeva. Treći plan je sam zid na koji je naslonjen namještaj. Gledajući po visini prvi plan predstavljaju radne površine stolova, ugrađenih stolova u dječjim i spavaćim sobama, radne ploče i konzumni pultevi u kuhinji, umivaonik i kabinet umivaonika u kupaoni koje se obično nalaze na visini od 75 do 110 cm. Drugi plan – nivo su površine stolića, donji korpusi kompozicije regala, noćnih ormarića, uobičajeno na visini od 40 do 60 cm. Treći i najdonji plan je sam pod sa svojim prekrivačima.

Ovakav nam pristup nudi mogućnost uvida u karakter našeg raspoloživog prostora i naglašavanje njegovih prednosti, ali što je još važnije ispravljanje njegovih mana. Tako ćemo, ako nam nedostaje dubine prostora, osnovni plan napuniti tamnijim i toplijim bojama, na kraćoj stranici izduženog prostora rasporediti svjetlije boje u vodoravnim slojevima, ili u općem slučaju zauzeti temeljni stav hoćemo li imati kompoziciju svijetlih boja na tamnoj pozadini ili tamnijih na svijetloj, hoćemo li odabrati tople ili hladne boje, drvne dekore i kakav će biti njihov odnos. Ako nam se taj osnovni koncept iz ovog ili onog razloga učini monotonim, uvijek ga možemo svjesno narušiti nekim volumenom u odabranoj boji i tako našu prvotnu kompoziciju oživjeti i dodati joj dinamike.

I tako, korak po korak, ili plan po plan, dobit ćemo rješenje osnovnog karaktera našeg interijera. Ostaje nam još odabrati namještaj koji slobodno stoji u prostoru – stol, stolice, naslonjače i dvosjede i trosjede, ali to je već lako kad su nam već poznate sve odrednice koje trebamo poštivati. Odluka o tome je kao kad imamo svježe ispečeni kruh, ili al dente skuhane špagete i naribani parmezan i mislimo se hoćemo li u sendvič staviti pršut, parmsku ili prašku šunku, odnosno hoćemo li špagete preliti bolognese, amatriciana ili skromnim Alfredo umakom. Izbor vrste maslina, majoneze i salate odgovarao bi onda izboru ručkica (ako ih ima), zavjesa i tepiha, a onda dolazimo do izbora vina, odnosno rasvjete. Hoćemo li sami odabrati, konsultirati enologa ili somelliera ovisi o nama i zahtjevima prostora… No uvijek možemo popiti i pivo…

k64-elgrad-3Puno svjetlosti u prostoru bi se dodatno odbijalo od bijele površine zida. Zato je on u sivom
tonu, a umjesto bojanja možemo ga i obložiti sivim iveralom, cijelog ili samo dijelove koji
korespondiraju s položajem i dimenzijama namještaja. Žuta boja na visini radnih površina
naglašava da se radi o radnom prostoru, ali još uvijek ima u rezervi dozu ležernosti. Dekori U107 ST9 Baršunasto žuta i U732 Prašnjavo siva.

k64-elgrad-4Obrnuta kombinacija od prijašnje – crna boja na “radnom” planu sugerira
da se u ovoj prostoriji bavi “ozbiljnim” poslom. Ozbiljnost je
dijelom olakšana visećim policama. Primijetiti korpus u korpusu, crna
boja “zauzdava” žutu, ili žuta koja se suprotstavlja crnoj. Ovisi kako
tko to doživljava. Malo višeznačnosti, zašto ne? Dekori U107 ST9 Baršunasto žuta i U961 ST2 Grafitno siva.

Još nekoliko naputaka u vezi s osnovnim planom interijera. Do sad je bilo uobičajeno da se površine zidova toniraju, a površina između donjih i gornjih dijelova kuhinje oblaže keramičkim pločicama. Regali, police, ležajevi i ostalo dolazili bi sa svojim leđima i priljubljivali bi se ili fiksirali na zid. Moderna industrija materijala nudi efektna i učinkovita rješenja da ta dva sloja ujedinimo u jedinstvenu kompoziciju. Umjesto da zidove toniramo možemo ih obložiti i tako izbjeći kasnije troškove održavanja zidova i imati potpunu kontrolu nad osnovnim planom naše prostorije jer ćemo boju i ostale karakteristike obloga odabrati u skladu s konceptom namještaja. Materijal za oblogu može biti iveral ili

neki od skupljih materijala kao što je Laminam – keramičke ploče velikih dimenzija koje omogućavaju oblogu većih površina bez fuga, posebno pogodno u kuhinjama i kupaonama. Ako se odlučimo na oblogu iveralom to nam donosi još dodatne prednosti. Tako možemo biti sigurni da će boja zida odgovarati boji namještaja, troškovi održavanja su minimalni, a možemo si čak priuštiti osvježavanje dizajna promjenom obloge uz neznatan trošak od par stotina kuna – značajno brže, lakše i jeftinije od ponovnog bojanja čitave prostorije.

Na prikazananim primjerima pokušao sam dočarati kako se primjenom različith boja u različitim planovima ista prostorija može potpuno promijeniti i odavati sasvim drugačiji dojam. Ili, drugim riječima, kako uporabom boja možemo svjesno i ciljano kontrolirati sve aspekte i karakter našeg namještaja te do kraja uskladiti s našim potrebama i konceptom uređenja.

Boje i dekori su iz Eggerove kolekcije materijala za proizvodnju namještaja i možete ih provjeriti na interaktivnom servisu VDS on line, putem poveznicei http://vds.egger.com/?country=hr. Prikazani primjeri kombinacija boja i dekora namještaja napravljeni su uz korištenje VDS aplikacije.

Elgrad d.o.o.