Očaravajući efekt mat površina

Eto, sajam “EuroCucina” u Milanu je za nama, trendovi zacrtani na zadnjem “Salone Del Mobile” se i dalje nastavljaju, proizvođači i dizajneri kao da čekaju sljedeći Salone da predstave stvarne novitete. Ono što se na EuroCucina 2016. moglo uočiti je polagano vraćanje metala, uglavnom nehrđajućeg čelika i još jedan trend, a to je sve veća pojava mat površina.

Već dugo se u dizajnu interijera provlači zahtjev za različitim načinima na koje materijali odražavaju svjetlo. Možemo razlikovati dva ekstrema: sjajne i mat površine. Sjajne površine pravilno odražavaju zrake svjetla pod istim kutem pod kojim ono pada na njih, dok mat površine svjetlo odražavaju nepravilno pod više različitih kuteva. Kad gledamo sjajne uglačane površine uvijek možemo jasno uočiti izvor svjetla i odraz okoline, dok je to kod mat površina nemoguće.

Standardni materijali za industriju namještaja uvijek su se nalazili negdje između dva ekstrema, a tek u novije doba razvojem tehnologije i dizajnerskih zahtjeva počelo se približavati ekstremnim vrijednostima. Kod uglačanih površina je to “visoki sjaj” sa svojim ekstremom ploča presvučenim akrilnim slojem koji daje gotovo savršeno sjajnu i uglačanu površinu blisku idealnom ogledalu. Što se tiče mat površina pokušavalo se na različite načine obrade postići veći ili manji mat efekt, ali nikad ni približno usporediv s idealnom mat površinom koje zapravo i nema. Primjer za to su Egger strukture ST15 i ST9.

PET mat

Razvoj savršenog mat materijala upotrebljivog u industriji namještaja nije bio laka zadaća. Teško je bilo naći materijal koji bi svojim karakteristikama uspio nadvladati sve potencijalne mane svojstvene mat površinama, osjetljivost na habanje, stvaranje mrlja i ogrebotina, kao i na djelomično uglačavanje na posebno opterećenim dijelovima. Nakon dugog eksperimentiranja s različitim materijalima konačno je odabran PET, odnosno polietilentereftalat, prozirna termoplastična poliesterska smola. PET inače ima široki aspekt primjene u gotovo svim privrednim granama, od ambalaže za prehrambene artikle do visokosofisticiranih primjera upotrebe u strojarstvu pa čak i u svemirskim tehnologijama.

Osnova za PET mat je visokovrijedna folija velike žilavosti, tlačne i vlačne čvrstoće koja se u debljinama od 0.2 do 0.7 mm laminira na nosivu ploču od MDF-a ili iverice i odlično se ponaša, kako u fazama proizvodnje ploča, tako i njihovoj obradi prilikom proizvodnje namještaja i konačno u eksploataciji, kao dio gotovog namještaja. Površinska struktura odlikuje se sa 95 ili 5 gloss jedinica, što znači da isti materijal imamo u inačici  visokog sjaja i jasno, što nas ovdje posebno zanima, gotovo savršenog mata. Dakle konačno raspolažemo mat materijalom s izuzetnim mehaničkim svojstvima, packe, ogrebotine i tragovi uzrokovani efektom brusnog papira sad su stvar prošlosti. Ne manje važna je i činjenica da su ti novi materijali cijenovno povoljni i nalaze se u cjenovnom razredu najskupljih dekora iverala, što je otprilke dvostruko jeftinije od postojećih materijala sličnih karakteristika nastalih klasičnim metodama proizvodnje.

Primjena i dizajnerski pristup

Primjena materijala s mat površinama obogaćuje dizajn interijera na više načina. Sama pojava nereflektirajućih ploha već je dovoljno atraktivna jer predstavlja novost, a boje takvih materijala imaju posebnu dubinu i intenzivnost. Bijele ili crne mat površine predstavljaju savršenu podlogu za razvijanje drugačijih materijala – od strukturiranih drvnih dekora do visokog sjaja. Novi trendovi uklapanja metalnih akcenata od nehrđajućeg čelika ili nikla u obje njihove verzije, sjajne i uglačane, najbolje dolaze do izražaja upravo u suprostavljenosti s velikim mat površinama. Naglašavanje gradivnih elemenata interijera pogotovo njihovog oblika, proporcija i volumena je također područje u kojem primjena mat materijala predstavlja do sad neviđene mogućnosti. Nedostatak sjena i odraza, karakterističan za mat, daje posebni smjer razlaganja dubinskih ili istaknutih planova naročito kod geometrijski značajno strukturiranih kompozicija…

Da vidimo sve potencijale i osnovne karakteristike primjene mat materijala poslužit će nam sljedeći primjer jedne kuhinje pretočene u prostor blagovaone.

  1. Dnevno svjetlo na površini zida i slike – kao referentni primjer ponašanja svjetla na “normalnim” materijalima.
  2. Dnevno svjetlo na mat materijalu. Uočiti neposredni upad svjetla s razblaženim rubovima, a pogotovo halo odraz rasutog svjetla oko traga neposrednog upada.
  3. Disperzija odraza na mat površini stola. Odrazi prozora i špalete su još i vidljivi, ali odraz vertikalne stranice otoka je potpuno izgubljen.
  4. Potpuno zamućena sjena lijeve stolice i jedva vidljivi odsjaj površine stola.
  5. Urez/uvučena polica na prednjoj strani otoka s dematerijaliziranim unutarnjim bridovima, posude izgledaju kao da levitiranju unutar uvučenog volumena.
  6. Sive fronte ne pokazuju nikakav odraz niti na sebe primaju ikakvu sjenu
  7. Sive fronte, dublje u prostoru, dakle manje osvijetljene, pokazuju gotovo iste svjetlosne karakteristike kao i one bliže izvoru svjetla.

el1

Primjer je preuzet sa web stranice tvrtke Westag & Getalit na kojem prikazuju primjenu njihovih SETA (talijanski – svila) dekora. Primijenjeni dekori su Seta bijela i tamno siva.

Vidimo dakle da nedostatak sjena i odraza  mat površine i namještaj izveden od njih čini indiferentnim i neovisnim prema ostatku interijera. Taj nedostatak interakcije s ostatkom prostora mat površine ostavlja gotovo nedefinirane u promatračevom internom koordinatnom sustavu i stvara dojam interaktivne nevidljivosti, odnosno proizvode “stealth” efekt – kako je jedan moj kolega duhovito primijetio posluživši se vojnim terminom. (U vojnoj termilogiji Stealth je osobina najnovijih ratnih brodova i aviona oblikom i obradom površina izvedenih tako da budu što manje vidljivi, odnosno nevidljivi neposrednim opažanjem i da imaju što manji radarski odjek.). Na sljedećoj fotografiji vidimo tipičan primjer – Lockheed F-117 Nighthawk, stealth lovac – bombarder, da, i on je mat…

el2Mat materijali su pogodni za kombiniranje s svim ostalim materijalima, bilo da su to drvni dekori sa sinkroporama, bilo visoki sjaj, kao kontrast, ili trendovski elementi od nehrđajućeg čelika – ručkice i profili.

Kombinacija crne mat fronte bijelog HPL-a, mat umivaonika i izražajne površine dekora F310 ST 87 Rusty ceramic. Ručkica od nehrđajućeg čelika izniče iz crne mat dubine.

Primjer kuhinje sa bijelim mat frontama u kombinaciji s H1486 ST36 Jackson bor. Bijela mat ploha “spušta” bogati drvni dekor prema promatraču, a ručkice od nehrđajućeg čelika joj pri tome pomažu.

Ovaj primjer poslužit će da se osvrnem i na financijski aspekt primjene mat dekora. Fronte gornjih korpusa koje su morale biti reprezentativne zato što se vide iz ostataka interijera izvedene su od A202 Seta i H1486 ST36 Jackson bor. Ukupna cijena materijala za mat fronte je cca 500 kn, dok bi cijena za iste fronte od premium bijelog dekora bila cca 170 kn, nadalje cijena materijala za fronte od eksluzivnog drvnog dekora bila bi cca 250 kn, a cijena za neki standardni drvni dekor bi bila cca 160 kn. Cijene su maloprodajne sa PDV-om. Dakle, slijedi da je uporaba mat i ekskluzivnog drvnog dekora skuplja za nekih 420 kn u usporedbi s primjenom uvjetno rečeno uobičajenih dekora. U odnosu na ukupnu cijenu kompozicije razlika u cijeni iznosi 2 – 3%, a moram naglasiti da se radi o materijalima koji su izuzetno otporni na habanje i ogrebotine, naročito ovdje upotrebljena Seta. U vrijeme realizacije projekta PET mat još nije bio dostupan, a njegovom upotrebom razlika u cijeni bi bila još manja.

el3GetaCore u mat obradi

Moram naglasiti da mat materijali nisu nužno vezani uz pločaste materijale – iveral i MDF. Zanimljivi i atraktivni efekti mogu se postići i obradom mineralnih kompozitnih materijala kao što je GetaCore. Slijedi primjer sive radne ploče i bijelog sudopera od GetaCorea. Mat obrada se tu pokazuje u svoj svojoj eleganciji.

Uočiti potpunu bešavnost spoja sudopera i radne ploče, fine zamagljene obline unutrašnjosti sudopera, kao i mat izvedbu slavine koja i sa svoje strane doprinosi dosljednosti primjene mat obrade. Nedostatak sjene i odraza uzrokovalo je da “stealth” fronta u potpunosti “pojede” crnu ručkicu.

Mat kao prestižan način obrade površina je do sad bio rezerviran uglavnom za primjenu u drugim proizvodnim granama kao što su IT industrija u oblikovanju prestižnih prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona, kao i u automobilskoj industriji za naglašavanje formi ekskluzivnih vozila. Međutim sad ga možemo iskoristiti i u našim interijerima. Da se razumijemo – mat u interijeru ne dolazi do izražaja odmah na prvi pogled, kao recimo visoki sjaj koji svojim blještavilom i odrazima odmah plijeni pažnju.

el4Mat površine su puno diskretnije i svojim osobinama tvore rafinirane oaze ploha i tako unose dozu nenametljive konstante razblaženih volumena i ploha prema kojima se onda s vremenom mora očitovati i dinamički mijenjati čitav interijer u kojima se nalaze. To sve predstavlja veliki iskorak u oblikovanju namještaja, nov i toliko različit od sadašnje ponude iz domaćih salona namještaja preplavljenih natur/sonoma – visoki sjaj – staklo kombinacijama, zajedno s već isfuranom primjenom LED rasvjete. Ako tome još pridodamo i povoljnu cijenu novog PET mat materijala taj iskorak nas neće previše koštati, odnosno ostajemo u istom cjenovnom razredu.

Autor:
Ante Maleš, ing.građ., dizajner

Više o Elgradovom prodajnom asortimanu potražite na web stranici:
http://www.elgrad.hr/

Ako želite primati Elgradove informacije o trendovima, proizvodima, uslugama i drugim temama prijavite se na newsletter:
http://www.elgrad.hr/newsletter/

Elgrad d.o.o.