Ekološki sustavi za polaganje elastičnih podnih obloga?

Elastične podne obloge praktično su rješenje za većinu prostora. Primjenom novih tehnologija u proizvodnji krajnjim korisnicima omogućen je širok izbor visokokvalitetnih varijacija elastičnih podloga koje svojim mehaničkim i estetskim karakteristikama mogu zadovoljiti i najzahtjevnije kriterije, od najzastupljenijeg PVC-a, preko linoleuma do gumenih podnih obloga.

S obzirom na vrstu podne obloge izrazito je bitno odabrati ispravan način ugradnje te odgovarajuće ljepilo.

Priprema podloge – ekološki i ekonomično

Kao i kod svih podnih obloga, najprije je potrebno provjeriti kvalitetu podloge na koju se elastične podne obloge ugrađuju. Kada govorimo o čvrstoći podloge na koju se ugrađuju elastične podne obloge, ovisno o namjeni prostora, tlačna čvrstoća trebala bi iznositi minimalno 25 N/mm2. Primjenom Mapei veziva za izradu podloga MAPECEM i TOPCEM, odnosno već gotovih smjesa za izradu estriha MAPECEM PRONTO i TOPCEM PRONTO, postižu se izvrsna mehanička svojstva. Osim toga, polaganje elastičnih podnih obloga moguće je izvesti već 24 sata od nanošenja glazura MAPECEM i MAPECEM PRONTO, odnosno samo 4 dana nakon izvođenja TOPCEM-a i TOPCEM-a PRONTO. Podloga je suha za polaganje elastičnih podnih obloga kada je preostala vlaga u glazuri između 2 – 3% po CM metodi izmjere. No ako je preostala vlaga u podlozi iznad 2% po CM metodi izmjere, potrebno je koristiti blokatore vlage. Za tu svrhu na raspolaganju su premazi i sustavi za zatvaranje preostale vlage kao što su ECO PRIM PU 1K, certificiran kao EC1 R, jednokomponentni temeljni poliuretanski premaz za zatvaranje vlage u glazurama i do 5% po CM metodi, te ECO PRIM T, temeljni premaz za neupojne podloge, nositelj oznake BLAU ANGEL, certificiran kao EC1 PLUS. To su ekološki proizvodi s obzirom na izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva, a ujedno su izrazito ekonomični i jednostavni za primjenu. Također, primjenom ovih rješenja nije potrebno posipavanje blokatora vlage kvarcnim pijeskom, kako je to uobičajeno kod korištenja sustava na bazi epoksidnih smola, što ovaj sustav čini ekonomičnim budući da nema potrebe za transportom velikih količina kvarcnog pijeska kada se radi o većim objektima.

m1SLIKA 1: Mapei certificirani eko proizvodi za obloge od PVC-a, dekorativne vinilne obloge (LVT), obloge od gume, obloge od linoleuma i tekstilne obloge.

„Zdrave“ mase za izravnavanje

S obzirom da se sve neravnine i nedostaci prenose na završnu oblogu, mase za izravnavanje predstavljaju iznimno važnu komponentu u pripremi podloge prije polaganja elastičnih podnih obloga. Ujedno, s obzirom na radni položaj podopolagača pri nanošenju masa za izravnavanje jako je bitno da mase za izravnavanje sadrže nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva. Kod izravnavanja podloga prije polaganja elastičnih i tekstilnih obloga u uobičajenim uvjetima, kada se traži postojanost na standardna opterećenja, preporučujemo korištenje mase za izravnavanje ULTRAPLAN ECO 20, koji je certificiran kao EC1 R. To je brzosušeća masa za izravnavanje s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva za izravnavanje novih ili postojećih podloga u debljinama 1 – 10 mm. Posebno je primjerena za površine gdje se koriste stolice s kotačima. Preporučuje se za izravnavanje podova u bolnicama, hotelima ili kinima prije polaganja elastičnih i tekstilnih podnih obloga.

m2SLIKA 2: Sustav za polaganje obloga od PVC-a.

Kod izravnavanja zahtjevnijih prostora preporučujemo brzosušeću masu za izravnavanje ULTRAPLAN ECO, s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva što je čini neškodljivom za podopolagače i krajnje korisnike prostora. Nanosi se u debljini do 10 mm po nanosu, bez skupljanja i stvaranja pukotina te razvija visoku tlačnu i savojnu čvrstoću kao i otpornost na abraziju. Preporuča se za izravnavanje podova u prostorima gdje se očekuju veća opterećenja i visoki intenzitet pješačkog prometa poput trgovačkih centara ili sportskih dvorana.

Ekološka ljepila čuvaju vaše zdravlje

Srce Mapei ekoloških sustava za polaganje elastičnih i tekstilnih podnih obloga je ljepilo. Iznimno je važno poznavati karakteristike podnih obloga kako bi se razvilo ljepilo koje će zadovoljiti kontrolu dimenzijske stabilnosti podnih obloga u različitim uvjetima te adekvatnu prionjivost za podlogu koje različite obloge zahtijevaju. Za lijepljenje PVC podnih obloga preporučujemo ljepilo ULTRABOND ECO 380. To je ljepilo pogodno za lijepljenje homogenih i heterogenih vinilnih podnih obloga, polufleksibilnih vinilnih ploča te tekstilnih podnih obloga s pozadinom od poliuretanske ili PVC pjene. ULTRABOND ECO 380 nije zapaljiv i ima vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva (EMICODE EC 1), neškodljiv je kako za osobe koje ga upotrebljavaju, tako i za one koji se nalaze u prostoru u kojem se nanosi.

m3SLIKA 3: Sustav za polaganje linoleuma.

Na našem se tržištu sve češće pojavljuju LVT ploče (Luxury Vinil Tiles – luksuzne vinilne ploče), najčešće s dekorom imitacije drveta. Ove podne obloge su cjenovno dostupne širem krugu korisnika, izrazito su otporne, estetski prate trendove te se lagano i praktički bilo gdje mogu ugraditi. ULTRABOND ECO 4 LVT vlaknima je ojačano ljepilo, specijalno razvijeno za ugradnju LVT ploča. Ima izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva i certificirano je oznakom EC 1 PLUS. Ima brzo vezanje te odlično utječe na dimenzijsku stabilnost LVT završne obloge. LVT ploče ugrađuju se i u poslovne i u stambene prostore kao privremeno rješenje ili gdje postoji potreba za učestalim uklanjanjem podnih obloga. Za takve ugradnje Mapei je razvio ljepilo ULTRABOND ECO TACK LVT koje se primjenjuje za lijepljenje/pričvršćivanje i protuklizno polaganje elastičnih i tekstilnih ploča s bilo kojom poleđinom na sve standardne podloge koje se koriste u graditeljstvu, postojeće obloge te na sve vrste povišenih podova. Posebno je razvijeno za ugradnju LVT ploča, s naglaskom na izvrsnoj kontroli dimenzijske stabilnosti ploča.

Za polaganje gumenih podnih obloga preporučujemo ljepilo ULTRABOND ECO V4 SP FIBER. To je ljepilo ojačano vlaknima, poboljšano i posebno razvijeno za ugradnju podnih obloga od gume u unutarnjim prostorima. Ima izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva te je neškodljivo za zdravlje podopolagača i krajnjih korisnika prostora. Certificirano

je oznakom EC 1 PLUS. Linoleum je materijal proizveden od potpuno prirodnih komponenata, stoga je ekološki najprihvatljivija podna obloga. Za takav materijal preporuča se ljepilo s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva, potpuno bezopasno za zdravlje podopolagača i krajnjih korisnika prostora – ULTRABOND ECO 530, oznake EC 1 PLUS.  S obzirom na zahtjeve podopolagača da je na ljepilo za linoleum moguća ugradnja odmah po nanošenju zbog specifične ugradnje, ULTRABOND ECO 530 idealno je ljepilo jer svojim karakteristikama, a to su iznimno visoka i brza početna snaga lijepljenja te vrijeme potrebno za odzračivanje od 10-ak minuta, praktički odmah dopušta ugradnju podnih obloga od linoleuma.

m4SLIKA 4: Sustav za brzo polaganje dekorativnih vinilnih podnih obloga.

Za ugradnju tekstilnih podnih obloga postoji lepeza proizvoda od kojih ćemo istaknuti ljepilo ULTRABOND ECO 140. Ovo je ljepilo pogodno za lijepljenje tekstilnih obloga svih tipova pozadine na sve vrste upojnih podloga koje se uobičajeno koriste u građevinskoj industriji poput taftanih tepiha, tepiha s poleđinom od lateksa, iglanog tepiha, tepiha s poleđinom od prirodne jute itd. Također, bitno je spomenuti ljepilo ULTRABOND ECO TACK koje se koristi za lijepljenje/pričvršćivanje slobodnoležećih tekstilnih ploča. Ovo ljepilo ostaje trajno ljepljivo (efekt čička) te omogućuje konstantno odlijepljivanje i ponovno lijepljenje tekstilnih ploča. Ova ljepila imaju izrazito nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva i nisu opasna za zdravlje podopolagača te krajnjih korisnika.

Čuvamo zdravlje podopolagača i korisnika prostora

Korištenjem proizvoda s izrazito niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva čuvamo svoje zdravlje i zdravlje krajnjih korisnika prostora u kojima izvodimo radove. U Mapei laboratorijima za istraživanje i razvoj svakodnevno unapređujemo naše proizvode u smjeru održivog razvoja i ekološki prihvatljivih proizvoda. Izvođenje radova ugradnje elastičnih i tekstilnih podnih obloga samo po sebi iziskuje veliku snagu i izdržljivost. Kako se ovi proizvodi najčešće ugrađuju u javne prostore poput škola, vrtića i bolnica, nužno je raditi na zaštiti zdravlja podopolagača i krajnjih korisnika prostora korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda.

Mapei Croatia d.o.o.