Ledizacija

Zamjena fluo cijevi LED rasvjetom

Usprkos činjenici da je prelazak rasvjete sa žarulja sa žarnim nitima na fluorescentnu rasvjetu sigurno bio veliki iskorak u to doba i da fluorescentna rasvjeta ima znatne prednosti u odnosu na prethodnicu, već duži niz godina preferira se najnovija tehnologija, tj. prelazak na LED rasvjetu.

U ovom članku pozabavit ćemo se temom rasvjete javnih prostora (poseban osvrt na škole i visokoškolske ustanove), kako bi Vam približili potrebu zamjene rasvjetnih tijela.

U Hrvatskoj je, kad je u pitanju cestovna rasvjeta zamijenjeno više od 65% svih rasvjetnih tijela LED rasvjetom, međutim ako pričamo o školama i visokoškolskim ustanovama, tada je taj postotak značajno manji, i iznosi oko 20%. Nije tu riječ samo o energetskoj uštedi. Kod cestovne rasvjete gdje također još ima puno prostora za poboljšanje, možemo i moramo pričati osim o energetskoj uštedi, o mogućnosti upravljanja LED rasvjetom putem pametne KNX tehnologije (s kojom ćemo se pozabaviti na jesen) i o sigurnosti u prometu koja je osjetno bolja kvalitetnim rasvjetnim rješenjima.

Rasvjeta učionica

Učionice su na svoj način također veliki izazov s aspekta projektiranja kvalitetne rasvjete. Samo učenje je zahtjevna aktivnost te će kvalitetna rasvjeta poboljšati koncentraciju svakog pojedinog učenika te mu olakšati praćenje nastave. Cilj svakog projektanta rasvjete je osiguranje jednako dobrih uvjeta osvjetljenja u čitavoj prostoriji, a što je definirano i rasporedom sjedenja. U većini učionica raspored je jednosmjeran te je orijentiran prema ploči. Što se broja redova tiče, oni ovise o dubini učionice. U ovakvom karakterističnom slučaju koriste se ugradne, nadgradne svjetiljke ili visilice u redovima, a uz samu ploču je potrebna dodatna rasvjeta.

Kod učionica s promjenjivim rasporedom sjedenja zahtijeva se neusmjereni raspored svjetiljki. Svjetiljke trebaju biti postavljene u svim smjerovima te moraju imati odgovarajuću zaštitu od bliještanja.

U velikoj većini učionica implementirana je fluo rasvjeta te se održavanje iste svodi na zamjenu fluo cijevi i prigušnica. Vrlo je vjerojatno da se u pomoćnim prostorijama tipa spremišta, sanitarni čvorovi, … mogu pronaći i žarulje sa žarnim nitima.

Ne sagledavajući cjelovito priču zamjene postojeće fluo rasvjete, LED rasvjetom, osobe koje bi trebale odlučiti o zamjeni iste odgovorit će Vam da je potrebna velika investicija te da je upitna isplativost iste. To naravno nije točno, ali hajdemo redom …

LED tehnologija i njezine prednosti

LED je u principu svjetleća dioda. Naziv dolazi od skraćenice – Light Emitting Diode. Riječ je o poluvodičkom izvoru svjetlosti koji emitira svjetlost kad kroz njega prolazi električna energija. Kako?

Na suprotnim stranama poluvodičkog elementa nalazi se s jedne strane materijal s pozitivno nabijenim česticama, a s druge strane materijal koji sadrži višak elektrona (negativnih čestica). Kad LED postavite u strujni krug negativni materijal se treba nalaziti na negativnoj strani strujnog kruga, tako da kad struja prolazi kroz strujni krug, elektroni iz n-materijala te pozitivne čestice mogu prijeći na drugu stranu. prilikom njihovog susretanja stvara se energija koju mi vidimo kao svjetlost.

Tehnologija datira još iz 30-tih godina prošlog stoljeća, međutim trebalo je proći mnogo godina prije nego se to otkriće počelo koristiti (u kasnim šezdesetim godinama – prije nešto više od 50 godina, od kada počinje proizvodnja koja je iz dana u dan sve efikasnija i jeftinija.

Prednosti LED tehnologije ima vrlo mnogo, ali možemo nabrojati one najvažnije. U prvom redu je to smanjenje potrošnje električne energije, zatim dugi životni vijek od 50.000 pa čak do 100.000 radnih sati, nema IR i UV zračenja, minimalna je disipacija topline. Nadalje, karakteristika LED-a je visoka svjetlosna učinkovitost, svjetlosni tok od 50 do 130 lm/W te trenutno paljenje.

LED svjetiljke u odnosu na prethodne tehnologije imaju izuzetno niske troškove održavanja (do 90% manji troškovi u odnosu na žarulje sa žarnim nitima).

Isplativost zamjene fluo rasvjete LED rasvjetom u školama

Navest ćemo okvirni primjer s obzirom na činjenicu da je svaki projekt jedinstven, te da je potrebno napraviti kvalitetni izračun kako bi se dobili egzaktni podaci. Međutim, odstupanja nisu značajnija u pogledu postotka uštede električne energije. Kvalitetan projektant će u prvom redu zatražiti energetski pregled škole u okviru kojeg će dobiti sliku o broju rasvjetnih tijela te njihovoj snazi.

Nadalje, uzet će u obzir faktore koji su definirani normom HRN EN 15193-1:2017, a to su:

  • faktor konstante osvjetljenja
  • faktor ovisnosti umjetne rasvjete o dnevnom osvjetljenju
  • faktor okupiranosti prostora
  • radno vrijeme rasvjete za razdoblje dana
  • radno vrijeme rasvjete za razdoblje noći
  • broj sati u godini

te će temeljem dobivenih podataka, paralelno izračunati potrebnu ukupnu električnu energiju postojeće rasvjete i nove (LED) rasvjete. Iskustveni podaci govore da je ušteda 55-60% potrebne ukupne električne energije.

Iz troškovnika nove rasvjete, nabave materijala i instalacije, te prateći troškove u narednih 10 godina predviđajući godišnji rast cijene električne energije od 5%, investicija se isplati nakon cca 10 godina. Iza tog perioda ostvarujete godišnju uštedu.

GT Gigavat – Vaš pouzdan partner

Promjenu Vaše rasvjete trebate povjeriti tvrtki s iskustvom, koja će cijeli posao odraditi brzo i profesionalno jer je riječ o projektu čiju realizaciju ćete uživati kroz dugi niz godina.

GT Gigavat je tvrtka koja datira još od 1994. godine. Djelatnost im je izvođenje svih vrsta elektroinstalacija jake i slabe struje, adaptacija, fina montaža te održavanje postojećih objekata. Bave se izvođenjem radova u posebnim zonama opasnosti PEX, protueksplozivnom zaštitom, poput benzinskih postaja, plinovoda… Odlično surađuju s HEP-om, izrađuju sve vrste suglasnosti i potrebnih dozvola. Njihov “Elektro” tim čini 17 stalno zaposlenih, stručnih i visokomotiviranih djelatnika. S obzirom na to da često izvode radove na većim stambenim i poslovnim objektima, njihovoj stalnoj ekipi se pridodaje još desetak odabranih vanjskih suradnika.

Adut s kojim GT Gigavat gradi svoju tržišnu poziciju je know-how koji je rezultat zajedničkog rada, iskustva i znanja našeg djelatnog tima. GT Gigavat je radom na raznovrsnim projektima, te praćenjem i primjenom novih dostignuća struke izrastao u kvalitetnu radnu cjelinu, vrijednu povjerenja poslovnih partnera. Tome u prilog govori i podatak da su u gotovo trideset godina postojanja svoj trag ostavili na preko 1250 000 m2 elektroinstalacijama opremljenog prostora.

GT Gigavat d.o.o.
Uredništvo časopisa Korak