LAVA® infracrveno grijanje – Više od toplog zraka

Kad pomislimo na toplinu, u mislima odmah vidimo Sunce kako izlazi pred nama. To je razumljivo jer nam je i zimi na vanjskim temperaturama ispod nule ugodno toplo čim Sunce sja. Posebno ako primjerice sjedimo uza zid kućice u blizini skijališta. Ali jeste li se ikad pitali zašto je tako? Tajna se zove: infracrveno zračenje. U fizici je infracrveno zračenje elektromagnetski val koji se nalazi ispod crvenog svjetla i zbog toga nije vidljiv, ali se jasno može osjetiti. To se na prvi pogled čini komplicirano, ali se zapravo može sasvim jednostavno objasniti. Umjesto da zagrijavaju zrak, čvrsta tijela kao što su zidovi, namještaj i ljudi izravno apsorbiraju toplinsko zračenje. Koža upija zračenje i odmah nastaje ugodan osjećaj. Zidovi i namještaj dodatno služe kao mediji za pohranu i malo-pomalo predaju toplinu u prostor. Tu vrlo učinkovitu infracrvenu tehnologiju mi u ETHERMI koristimo na jedinstven način za zagrijavanje vaša četiri zida, zimskih vrtova i terasa.

Zdrava toplina

Previše UV zračenja može biti nezdravo, ali to se ne odnosi na infracrveno. Sasvim suprotno. Statistike i istraživanja dokazuju: Ne postoji prirodniji i nadasve zdraviji oblik proizvodnje topline. Infracrveno zračenje desetljećima se koristi za promicanje zdravlja: bilo da se radi o crvenom svjetlu za liječenje bolesti ili infracrvenim kabinama za opuštanje i regeneraciju. Infracrvene grijalice ETHERMA rade upravo po ovom principu. Za razliku od konvencionalnih konvekcijskih grijača, koje samo zagrijavaju zrak, u prostoriji se ne dižu čestice prašine, što je očita prednost, posebno za alergičare. Infracrvena grijalica ETHERMA LAVA® design ne diže prašinu ili bakterije, a također sprječava stvaranje vlage i plijesni u prostorijama. U vanjskim prostorima kratkovalni infracrveni radijatori rade brzo i izravno te, za razliku od npr. plinskih radijatora, pružaju ugodnu toplinu čak i u vjetrovitim uvjetima.

Infracrveno zračenje

Općenito razlikujemo kratko, srednje i dugovalno infracrveno zračenje. Kako bi najbolje iskoristili tehnologiju i različite valne duljine, ETHERMA je razvila genijalno rješenje grijanja za svaki raspon valnih duljina. Dok se kratkovalni grijači koriste za kratkotrajno i selektivno stvaranje topline u vanjskim prostorima, srednje i dugovalni grijači koriste se u zatvorenim prostorima.

Dizajn

Infracrvena grijalica LAVA® očarava svojim plemenitim dizajnom. Različite površine izvedbe naših proizvoda LAVA® raznolike su kao i vaši stambeni prostori. Primjerice sami ukrasite svoju infracrvenu grijalicu motivom po želji – LAVA® DYL 2.0 to omogućuje. No sve izvedbe imaju nešto zajedničko: one nemaju okvir i savršeno su obrađene.

Kvaliteta

Za kvalitetu su presudna svojstva površine infracrvene grijalice. Upotrebljavamo najkvalitetnije materijale za površinu kao što su staklo ili keramika te kućištem od čelika. Tako možemo jamčiti optimalno djelovanje zračenja i učinkovito zračenje u prostoriji. Unatoč brzoj fazi zagrijavanja, dva ograničivača temperature sprječavaju pregrijavanje i opasnost od opeklina pri dodirivanju panela. Materijal površine debljine 6 mm i dipolni vodič za grijanje izoliran teflonom i otporan na visoke temperature jamče maksimalnu sigurnost.

Infracrveni paneli predviđeni su da služe jednom paralelnom ciklusu fotonaponskog opskrbljivača električnom energijom te se kao sustav smatra dostatnim i kompatibilnom opcijom od oko 30 godina.

ETHERMA Elektrowärme GmbH