Pasivna kuća (30.dio) – Svjetlost (4. dio)


Projektiranje rasvjete

O rasvjeti trebate razmišljati dovoljno rano, naravno prije nego su zidovi, stropovi i podovi Vašeg objekta u fazi kad više ne možete “provući” dodatni kabel. Jedno od zanimanja koje se kod nas često zanemaruje, stručnjak za rasvjetu, sigurno bi svojim znanjem i iskustvom pripomogao osiguranju kvalitetnog plana rasvjete. Naravno da će takav stručnjak saslušati Vaše želje i ideje, ali će tada, uvažavajući ih ili eventualno ukazavši Vam na moguće nedostatke Vaših želja, pretočiti te ideje u kvalitetan plan.

 Zašto angažirati projektanta rasvjete ?

Projektant rasvjete putem poznavanja integracije svjetla i prostora, kombiniranjem kreativnosti s kvalitetnim dizajnom i tehničkim karakteristikama te usko surađujući s arhitektima, graditeljima i inženjerima kao dio projektnog tima ili direktno s investitorima i klijentima obogaćuje prostor projektom rasvjete te izborom tipa žarulja, boje svjetiljki, izbora rasvjetnih tijela dodaje estetsku komponentu.

Kod poslovnih objekata angažiranje projektanta rasvjete je nužnost. Ali zbog čega u našim domovima? U ovom broju Koraka koncentrirali smo se i na temu kuhinja u kojoj se ambijent može upotpuniti učinkovitom rasvjetom da bi svoje raspoloženje učinili ugodnim, zdravim i osvježenim.

Nekad su se obiteljske kuće i stanovi gradili na način da je postavljen jedan izvor svjetlosti (najčešće na sredini stropa) te u najboljem slučaju dvije utičnice. Danas u eri novih tehnologija, prvo Vam dvije utičnice niti slučajno neće biti dostatne, a što se rasvjete tiče, poželjet ćete različite ambijente u svom domu, jer za pripremu hrane, ako govorimo o kuhinji, treba Vam jedan tip rasvjete, za blagovanje u blagovaonici drugi, za ugodan razgovor uz večernju kavu ili čaj dovoljno je prigušeno svjetlo, a uz gledanje televizije takođe je mudro predvidjeti diskretnu rasvjetu.

 Zahtjevi prilikom projektiranja rasvjete

Kvalitetan projektant će od arhitekta ili investitora zatražiti što više ulaznih parametara kako bi mogao izvršiti kvalitetno projektiranje rasvjete. Jakost i tip rasvjete određeni su namjenom prostora, način ugradnje određuje geometrija prostora i razmještaj namještaja, tamo gdje je potrebno osigurati će se spuštanje rasvjetnih tijela, … sve naravno uvažavajući raspoloživi budget investitora. Naime, cjenovni razredi rasvjetnih tijela nalaze se u širokom rasponu pa projektanta treba usmjeriti u tom pogledu.

 rasvjeta-01-200.jpgDok “čekate” projektanta

Naravno da svi za potrebe rasvjete svog doma neće angažirati projektanta, ali barem ćemo Vam dati prave smjernice o kojima trebate voditi računa prilikom vlastitog projektiranja ili ćete, nakon što pročitate članak, isti moći prokomentirati sa stručnjakom. Bit ćete daleko spremniji na razgovor s njim, moći ćete mu postaviti prava pitanja.

 Kuhinja naša svagdašnja

Zašto početi od kuhinje? Topli obiteljski dom kuhinju stavlja u središte zbivanja. U kuhinji se odvija priprema hrane, okupljaju se članovi obitelji. Kuhinja nije prolazni prostor kao hodnik, nego u njoj boravite značajniji dio vremena. Uz miomirise koji izlaze iz maminog lonca prepričavaju se dogodovštine iz škole, fakulteta, druži se …

Svaka kuhinja, koliko god bila velika ili mala, treba odličnu rasvjetu, a posebno kod radne ploče. To je najvažnije od svega. Morat ćete imati direktnu rasvjetu gdje se god odvija pripremanje hrane – kod radne ploče, sudopera i štednjaka – kako bi bili sigurni da se sjeckanje, guljenje, ribanje i kuhanje može obaviti sigurno bez ikakvih poteškoća. Najbolje bi bilo montirati rasvjetu tako da je uvučena jer ona izložena lakše prikuplja masnoće i nečistoću.

Postoji najnoviji trend rasvjete „easy to use“ koji je vrlo jednostavan za korištenje. Iznimno su praktični – prilikom pripremanja hrane ne morate svaki put oprati ruke kako biste dodirnuli prekidač, nego jednostavno mahnite rukom ispred senzora. Rasvjeta kod ladica i kućišta također može biti na senzor, tako da čim otvorite vrata, upali se. Ne samo da izgledaju sjajno, već vam pomažu prilikom traženja vadičepa koji se nikad ne nalazi tamo gdje ga tražite.

rasvjeta-02-300.jpgOtvorene kuhinje u sklopu kojih se nalazi i blagovaonica i one koje imaju poseban šank za doručke, trebaju odgovarajuće osvijetljene kod jela, s malo blažom rasvjetom za razgovor poslije večere. Iznad stola i otoka najbolje je imati viseća rasvjetna tijela koja se mogu prilagođavati i pomicati gore dolje po potrebi. A lampe i zidne svjetiljke će sobi dodati topao sjaj. Većinom se preporučuju tople bijele led diode koje ambijent čine opuštenim. Kod otvorenih kuhinja je dosta bitna mogućnost regulacije rasvjete jer ne možete biti dobrog raspoloženja dok sjedite u blagovaonici, a iz kuhinje vam dopire jarko svjetlo. Dio rješenja leži u kontroli rasvjete – sustava koji nam dopušta prebacivanje i podešavanje rasvjete po želji kod različitih situacija, ovisno o tome čistimo li, večeramo ili nam dolaze gosti.

Ako je kuhinja višenamjenski prostor s mnogo elemenata, važno je da zrači pravom atmosferom, ovisno o dobu dana ili o tome tko je kod kuće. Ako je vaša kuhinja velika, razmislite kakvu želite interakciju u pojedinim zonama.

Ugodna rasvjeta može promijeniti ambijent u kuhinji iz praktičnog u zabavni prostor. Svjetla koja su ugrađena u otok ili bar za doručak ostavljaju poseban osjećaj noću i vaši gosti će im se naprosto diviti. Ako postoji neki dio koji želite posebno istaknuti, onda je najbolje ugraditi rasvjetu koja će biti usredotočena isključivo na to područje ili određeni element. Dobro osvjetljenje poboljšava funkcionalnost, izgled i energetsku učinkovitost vaše kuhinje, a također utječe na vaše zdravlje.

Možete imati rasvjetu u više boja koje se mijenjaju s daljinskim upravljačem, također možete prilagođavati pozadinsko osvjetljene stakla na radnoj ploči. Za koju god se rasvjetu odlučili, imajte na umu da bude kvalitetna jer tamo ipak provodimo najviše vremena.

Savjeti za kreiranje rasvjetnog plana kuhinje

Ugradne ili nadgradne stropne lampe tzv. downlightere koristite samo tamo gdje su one uistinu nužne.

Radne površine moraju biti dobro osvjetljenje i za njihovo osvjetljavanje ih možete koristiti. Ali nemojte raditi klasičnu grešku i montirati čitavu mrežu takvih lampi na plafon te stvoriti monotoni ambijent. Rađe visilicama ili kuhinjskim lusterima iznad otoka ili šanka kreirajte vizualnu barijeru između kuhinjskog radnog dijela i blagovaonice. Ugradne ili nadgradne lampe obavezno koristite u tamnim dijelovima kuhinje gdje ne dopire druga svjetlost. Nastojte kombinirati downlightere širokokutne i one s uskim kutom osvjetljenja kako bi prostoru dali dinamku. Kod korištenja širokokutnih ugradnih ili nadgradnih lampi (za opće osvjetljenje) imajte na umu da jednom lampom možete osvijetliti oko 1,5-2m². Također takve lampe nisu nužne u blizini nape ili hladnjaka, jer oni imaju već integrirano svjetlo.

rasvjeta-03-300.jpgRasvjetom ispod elemenata kreira se najbolje radno osvjetljenje.

Takav tip lampi je idealan, jer na njega ne utječe naša sjena koja obično zamagli radnu ploču. Danas gotovo svaka luksuznije opremljena kuhinja obavezno ima postavljenu rasvjetu iznad elemenata. Naša preporuka je svakako LED rasvjeta ispod kuhinjskog ormarića. Najnovija LED rasvjeta uz manje W daje sve više svjetlosti, štedi novac i ne zagrijava se kao klasična ili halogena rasvjeta. Za pripremu hrane je bitno da se smanje sva suvišna zagrijavanja.

U kuhinji je bitna i atmosfera. Budite kreativni pri postavljanju ambijentalne rasvjete.

Na primjer, postavljanjem rasvjete ispod kuhinjskog otoka kreirat ćete iluziju da kuhinjski elementi lebde. U kuhinji s visokim stropom, pokušajte s dodavanjem uplightsa, lampama koje svjetlo usmjeravaju prema plafonu. Na primjer, postavite LED traku na vrhove ormara. Ona dodaje opće svjetlo u prostoru tako da ćete trebati manje ugradbenih ili nadgradnih lampi – tzv.downlightera.

U svojoj kuhinji postavite 4 različita tipa osvjetljenja.

Već smo spomenuli opće i radno osvjetljenje, ali trebate dati naglasak i na ambijentalnu rasvjetu. Koristeći niz različitih izvora osvjetljenja stvarate trodimenzionalnost u prostoru i kreirate različita raspoloženja. Svaki izvor treba kontrolirati pojedinačno, tako da u prostoru možete stvoriti osjećaj jakog dnevnog svjetla ili pak kreirati ugodnu atmosferu za druženja i romantične večere.

Ako je vaša kuhinja ili blagovaonica mala, možete povećati osjećaj prostora pomoću usmjerenih reflektora pod kutom prema ormarima i zidovima.

Svjetlost se reflektira natrag u sobu i puno je učinkovitije osvjetljenje od direktnog osvjetljenja ravno na podu.

 Ako koristite rasvjetu na šinama pazite da reflektore pravilno usmjerite tako da ne blješte direktno u oči.

Ukoliko se šine nalaze u centru kuhinje, najčešće je otok osvjetljen učinkovito, ali ljudi koji sjede na jednu stranu u opasnosti su da budu bilo u sjeni ili punom sjaju.

Interesantno je stvoriti dubinsko osvjetljenje u kuhinji osvjetljavajući kuhinjske ormariće u potpunosti.

Tako oni postaju gotovo kao dodatna zidna lampa.

Osvjetljenje dnevnog boravka

Dnevni boravci u današnje doba predstavljaju višenamjenske prostore u kojima se gleda televizija, spava, jede, komunicira ili čita. Uz pomoć vrlo fleksibilne rasvjetne sheme, u dnevnom ćete boravku vrlo lako stvoriti iluziju da svaka aktivnost ima i svoju specifičnu rasvjetnu atmosferu.

rasvjeta-05-300.jpgUpravo u tom dijelu vašeg stana najviše će do izražaja doći naglašeno svijetlo – iskoristite ga da naglasite biljke, knjige, slike ili namještaj. Izaberite volfram žarulje ako želite mekši i ugodniji sjaj. No, nemojte se pretjerano čvrsto držati svog plana rasvjete i ne pretjerujte s fiksnom rasvjetom jer ćete možda s vremenom mijenjati raspored namještaja. Evo još nekoliko natuknica za što bolje rasvjetno uređenje vašeg interijera:

 • iskoristite stolne lampe i postavite ih po rubu sobe, na stoliće i police. One će projicirati svjetlost prema središtu sobe te će stvoriti dojam prostranosti i ugode;
 • glavno svjetlo (luster ili plafonijeru) namjestite tako da ne baca prevelike sjene;
 • iskoristite zidne lampe koje bacaju svijetlost prema stropu jer ćete tako dobiti još ugodniju atmosferu. No, zapamtite da će svjetlost takvih svjetiljki biti u onoj nijansi u kojoj je zid na kojem se nalazi;
 • iza naslonjača postavite stojeću lampu koja baca svjetlost prema stropu;
 • zidne svjetiljke postavite pokraj dijelova namještaja koje zasigurno nećete micati (kamin i sl.);
 • za romantičnu atmosferu iskoristite zidna svjetla uz dodatak svijeća;
 • isto tako, nemojte gasiti svjetlo dok gledate televiziju – kontrast između raznobojnog ekrana i potpuno mračne sobe vrlo je drastičan, ali i opasan za vaš vid.

Svjetlo u spavaćoj sobi

Spavaća soba predstavlja prostoriju u kojoj se uistinu možete poigrati rasporedom rasvjete jer tu možete iskoristiti najrazličitije izvore svjetlosti kako biste dobili na posebnom ugođaju. Za spavaće sobe odraslih morate kombinirati i meko svjetlo uz koje ćete lakše utonuti u san, ali i jako svjetlo uz koje ćete se odijevati. Najvažnije svjetlo u spavaćoj sobi je ono koje se nalazi uz vaše uzglavlje – noćne lampe su vrlo korisne jer se poklapaju s individualnim željama.
Noćne se lampe mogu postaviti na stoliće, mogu se fiksirati u zid ili se mogu ugraditi u uzglavlje kreveta – ako osjetite da lampa od vas zahtjeva neugodan položaj sjedenja ili čitanja, promijenite njezin položaj. Rasvjetu u spavaćoj sobi možete poboljšati na više načina:

 • stavite adapter intenziteta na glavno svjetlo kako biste najlakše manipulirali atmosferom;
 • ako vas ujutro bude jake zrake sunčevog svjetla, stavite zavjese na prozor;
 • prekidač za glavno svijetlo smjestite pokraj vrata, ali i pokraj kreveta, kako ne biste morali ustajati da ga ugasite.

rasvjeta-04-300.jpgDjeca imaju malo drukčije potrebe za svjetlom od odraslih. U njihovom slučaju, sigurnost je na prvom mjestu. Isto tako, morate imati na umu da će se raspored rasvjete u dječjim sobama mijenjati kako djeca odrastaju:

 • u sobama gdje se nalaze vrlo mala djeca dovoljno je postaviti svjetiljke sa žaruljama snage do 12 wata;
 • žarulje moraju biti zaklonjene i zatvorene sjenilom kako se djeca ne bi opekla;
 • umjesto samostojećih lampi, radije koristite one fiksirane na zid kako se djeca ne bi mogla ozlijediti;
 • iskoristite i adaptere intenziteta svjetla – tako ćete najlakše pripremiti djecu na spavanje;
 • ako vam dijete u sobi ima kompjuter ili televizor, nemojte mu dopuštati da bulji u ekran u mračnoj sobi.

Svjetlo u kupaonici

Od svih prostorija u kući, kupaonica zahtijeva najfleksibilniju rasvjetnu shemu. U određenim trenucima u njoj treba biti dovoljno jakog svjetla (prilikom šminkanja ili brijanja), ali prilikom uživanja u kupki svjetlost jačine 100 wata vam sigurno neće izgledati ugodno.

rasvjeta-07-300.jpgIsto tako, nemojte zaboraviti da svjetlo u kupaonici mora biti na vrlo sigurnim mjestima (svjetlosni prekidači se obavezno moraju stavljati izvan kupaonice). Kako je kupaonica prepuna reflektivnih ploha (emajl, zrcala, mramor, željezo i sl), morate pripaziti da ne pretjerate s rasvjetom kako vas pri ulasku u nju ne bi ulovila vrtoglavica.

Ako imate prozor i želite u kupaonicu unijeti što više dnevnog svjetla, uklonite sve prepreke na prozoru (ako se bojite za svoju intimu, stavite mutna stakla na prozore). Ako već imate rasvjetnu shemu koju ne možete mijenjati, iskoristite mutne žarulje koje će vam pružiti mekše svjetlosne tonove. Drugo rješenje je da, uz postojeće pozadinsko svjetlo, nad zrcalo postavite fluorescentnu lampu koja se može paliti i gasiti neovisno o glavnom svjetlu.

Zrcalo možete obrubiti i nizom žaruljica (u stilu kazališnih garderoba) ili zidnim lampama koje svjetlost usmjeruju prema stropu. Svaku lampu stavite na samostalni prekidač kako biste se mogli igrati s ugođajem – za brijanje ostavite samo svjetlo nad zrcalom, za kupanje iskoristite mutno pozadinsko svijetlo. Pripazite da dovoljno svjetlosti imate i kad zatvorite vrata od tuš kabine ili iskoristite vodootporne lampice koje se mogu postaviti i u kade.

Najbolje svjetlo za Vaš dom – dobra rasvjeta

Svjetlo utječe na psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje ljudi. Isto tako, naša učinkovitost i radna koncentracija također ovise o kvaliteti svjetla koje obasjava svakodnevne aktivnosti. No unatoč intuitivnom i znanstvenom razumijevanju važnosti svjetla, često se događa da mu ne poklanjamo dovoljno pažnje prilikom osmišljavanja životnog prostora…

Ako ste svom domu htjeli dodati posebnu atmosferu, nemojte posezati za zidnim bojama, biljkama ili nekim drugim dekorativnim sadržajima. Najočitiju promjenu u izgledu vašeg interijera omogućit će upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svjetlosti koji će pokazati sve prednosti i sakriti sve mane prostora.

rasvjeta-08-200.jpgLoše raspoređena rasvjeta unutar stana vrlo je česta pojava. Da i vaš interijer posjeduje nekvalitetnu rasvjetu najbolje ćete saznati ako prepoznate neke od ovih simptoma – bol u glavi, bol u očima, konstantne svađe u bračnom krevetu oko toga tko će ugasiti svjetlo, frustracije u kuhinji jer nemate preglednu radnu plohu i sl.

Dobra rasvjeta je ona rasvjeta koja će vaš dom učiniti prostranijim, čišćim i ljubaznijim. Najbolja rasvjeta je upravo ona koja prati vaš prirodni bioritam te se prilagođava vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama. Fantastičan dodatak svakom interijeru je prirodno svjetlo čija kvaliteta uvelike ovisi o mjestu na kojem se nalaze prozori:

Interijer okrenut k sjeveru: svjetlo u takvom prostoru je dosta hladno i oštro jer sunčeve zrake ne padaju direktno u prostor.

Interijer okrenut k istoku: prostor je iznimno osvjetljen ujutro, a zatim slijede dugačke sjene te vrlo rano zapadanje sunčevih zraka. Kako bi povećali količinu upotrebljivog svjetla, takve prostore opremite umjetnom svjetlošću.

Interijer okrenut k jugu: takav prostor posjeduje toplo svjetlo tijekom čitavog dana iako se intenzitet mijenja kroz dan, ali i kroz godinu. Popodnevna svjetlost je obično toliko jaka da smanjuje volumen predmeta u prostoru. Takvi su prostori najbolji za kuhinje, dnevne boravke i ostale sobe u kojima provodite najviše svog vremena.

Interijer okrenut k zapadu: problem ovog prostora je u tome što on posjeduje svjetlost u najtoplijem dijelu dana pa zbog toga većina predmeta u interijeru ima vrlo jak odbljesak. Prednost je što ćete u predvečerje u ovakvoj prostoriji imati vrlo ugodno, meko svjetlo i dugačke sjene.

Sve eventualne nedostatke prirodnog svjetla danas je moguće kompenzirati električnom strujom i raznim oblicima žarulja i lampi koje na vrlo specifične načine mogu utjecati na izgled vašeg doma. Bilo da se radi o običnim žaruljama, plafonima, lusterima, zidnim lampama ili halogenkama, Vaš životni prostor uvelike ovisi o načinu na koji ste iskoristili navedene izvore svjetlosti.

Nadamo se da će Vam ova razmišljanja pomoći pri Vašem rasvjetnom planu, ali ako niste sigurno u neko rješenje, sjetite se početka ovog teksta i svakako potražite savjet projektanta rasvjete.

Uredništvo stručnog časopisa Korak