Popratna grijanja samoregulirajućim grijaćim trakama

Tvrtka ELGRI d.o.o. osnovana je 1994. god. kao nastavak djelovanja aktivnosti i suradnje sa stranim partnerima obavljane kroz tvrtke ELEKTROTEHNA Ljubljana – TOZD ELZAS i EL-EN-TEL, koja datira od 1980. god. Osnovna djelatnost tvrtke je zastupanje inozemnih tvrtki, distribucija i ugradnja njihovih proizvoda, trgovina, uvoz-izvoz.

ELGRI d.o.o. je član “Raytech-Austria” grupacije koja ima svoje predstavnike u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj i Mađarskoj.

k051-Elgri-01-300.gifU ponudi vodeće svjetske tvrtke Pentair Raychem na području popratnih grijanja nalazi se cijeli program grijaćih kabela i pribora za zaštitu od smrzavanja. Najčešće se koriste samoregulirajućim grijaćim trakama koje imaju znatne prednosti u odnosu na grijaće kabele konstantne izlazne snage:
– ne mogu se pregrijati niti pregorjeti
– potrebna dužina reže se (definira) na samom gradilištu
– montaža je jednostavna i lagana
– dugi vijek trajanja
– izuzetna otpornost na atmosferilije
– nepotrebno održavanje
– ekonomičnost – porastom temperature okoline smanjuje se izlazna snaga, a time i potrošnja.

k051-Elgri-02-300.gifNajčešće primjene u građevinarstvu su:
– grijanje žljebova
– grijanje ulaznih rampi, stepenica, terasa, pješačkih staza ili predulaza
– grijanje hidrantskih vodova u garažama i na rashladnim uređajima (chilerima)
– podna grijanja
– grijanje ogledala.

Zaštita od smrzavanja
Krov i oluke tijekom zime ozbiljno ugrožava snijeg i niska temperatura. Tijekom dana snijeg se topi, voda se cijedi u oluke, a tijekom večeri i noći taj vodeni film ponovno se smrzava te sprječava pravilno otjecanje vode u žlijebu. U olucima se stvara led koji ne samo da onemogućava otjecanje vode nego potencijalno može stvoriti i oštećenja na samim olucima.

k051-Elgri-03-300.gifGrijanje žljebova
Samoregulirajuća grijaća traka GM-2X u kombinaciji s kontrolno upravljačkom jedinicom EMDR-10 onemogućava smrzavanje vode u žljebovima i olucima. Zahvaljujući senzorima vlage i temperature, kontrolna jedinica uključuje grijaće trake samo kada je u žlijebu voda, a temperatura oko točke smrzavanja. Na taj se način ostvaruje ušteda do 70% energije. U žlijebu širine do 200 mm, samoregulirajuća grijaća traka polaže se jednostruko, a preporuča se i montiranje u vertikale. Grijaća traka je samonosiva do 25 m, pa nije potreban ovjesni pribor koji smeta pri otjecanju vode.
Namjena samoregulirajućih grijaćih traka nije otapanje leda, nego onemogućavanje smrzavanja vode. Trake imaju vrlo malu potrošnju, od 36 W/m kod 0°C u hladnoj vodi, a samo 18 W/m u hladnom zraku na istoj temperaturi.

Otapanje snijega i leda na rampama, stepenicama, terasama i prilaznim putevima
Grijaći kabeli se montiraju 3-5 cm od gornje površine ukoliko ugrađujemo grijaće kabele konstantne izlazne snage, a 5-7 cm ukoliko koristimo samoregulirajuće grijaće trake.
Potrebna snaga grijača iznosi:
– 200-250 W/m2 za staze, terase, predulaze i parkirališta
– 300 W/m2 za ulazne rampe i strme prilaze.
Upravljanje se vrši pomoću kontrolno upravljačke jedinice VIA-DU-20, koja u kompletu sadrži sondu vlage i temperature tla, te sondu temperature okoline. Ostvaruje se znatna ušteda energije jer se grijači uključuju samo ako se zadovolje dva uvjeta, a to su: vlaga ili snijeg i temperatura tla u zoni smrzavanja. Dodatni senzor temperature okoline uključuje grijače kada temperatura zraka naglo padne u kratkom vremenu, jer to može biti predznak padanja ledene kiše. Na taj se način tlo predgrije i spriječi se njegovo zaleđivanje.
Prednosti ovog sistema: jednostrano napajanje, robusna izvedba, visoki nivo kvalitete te dugi vijek trajanja.

Elgri d.o.o.