Kotlovski sistemi na pelete za naselja, bolnice i velike potrošače topline


Kohlbach K13

Osvrtom na temu izdanja, peleti kao gorivo nisu nužno namijenjeni samo privatnim korisnicima, odnosno s aspekta topline, sagorijevanju u uređajima relativno malih kotlovskih snaga. Pogodnost transporta, skladištenja (niska vlažnost), relativno visoka energetska vrijednost u odnosu na druge vrste drvne biomase, ali još uvijek prihvatljiva cijena po kW topline u sadašnjosti kao i budućnosti, peletima osiguravaju visoku poziciju na energetskom tržištu.

Razlike u vrsti i kvaliteti na tržištu dostupnih peleta nisu predmetom ovog razmatranja, već sve veća potreba za instalacijom kotlovskih postrojenja većih toplinskih snaga kao i različitih medija odnosno odgovarajućih temperaturnih nivoa.

Već 70 godina ime KOHLBACH sinonim je industrije za čistu energiju iz drva i drugih ostataka biomase. Grupacija je poznata po svojim vrlo dugotrajnim i učinkovitim Kohlbach industrijskim kotlovima na biomasu koji koriste gruba i neheterogena goriva, kao i u novije vrijeme, nizom namjenskih ložišta za trendovska goriva.

k051-KBE-02-300.gifTijekom proteklih desetljeća, Kohlbach je svojim inovacijama postavio standarde grijanja na biomasu u Europi, ali i sa preko tisuću i petsto instaliranih kotlovskih postrojenja diljem svijeta. Tako industrija prepoznaje Kohlbach sisteme kao vodeću tehnologiju za grijanje i CHP. Tvrtka je ponosna na svoje dugogodišnje iskustvo u projektiranju energetskih  sistema i značajno prepoznavanje drva i biomase kao izvora energije.

Asortiman Kohlbacha su proizvodi i usluge različitih sustava za sagorijevanje biomase većim dijelom sa pokretnim rešetkama, odnosno u novije vrijeme i u fluidiziranom sloju, kotlovske sisteme od 400 do 18000 kWt za sve vrste drvnih ostataka (sječka, kora, granje, okrajci…), različite vrste peleta kao i druge ostatke biomase.

k051-KBE-03-300.gifDakle, osnovna tema je u ovom tekstu, kotlovski sistem Kohlbach na pelete nazivnih snaga od 800kWt do 6MWt po jedinici, no shodno dobroj praksi spomenutog proizvođača, za široki spektar goriva sličnog tradicionalnom peletu. Dakle tu spadaju sve vrste drvnih peleta (klasifikacija prema EN, DIN…), peleti slame, komina od maslina, koštice od raznog voća i ostalo prirodno što ima energetsku vrijednost i rastresito je poput peleta.

Sve to moguće je sagorijevati u posebno dizajniranom roštiljnom ložištu Kohlbach tip K13, pri čemu uz korisnu toplinu jedini ostatak je automatski izuzeti pepeo u količinima, naravno, ovisnim o ulaznom gorivu. Pri tome prijenos topline s dimnih plinova može biti na razne medije: voda raznih agregatnih stanja (topla voda, vrela voda, suhozasićena para, pregrijana para), vrelo termoulje i zrak, pripadajućih temperaturnih razina.

k051-KBE-04-450.gif

KBE BioENERGIE d.o.o.