Priprema, pozor Self®!

Suho. Čisto. Zeleno.
Nepravilno izvedena odvodnja zadržava vlagu koja oštećuje građevinsku konstrukciju – iznutra i izvana. Tko obnavlja ili gradi nekretninu, automatski je suočen sa slijedećim pitanjem: što je potrebno da bi sačuvali naš podrum i četiri zida, čistim i lijepim, bez vlage? A kako kombinirati funkcionalnost i estetiku, pogotovo u kontekstu klimatskih promjena gdje je sve više važno ispravno funkcioniranje sustava odvodnje na javnim i privatnim površinama? k50-aco-00-200.jpgU Europi klimatske promjene dovode ne samo do povećanja temperatura, nego i do sve više ekstremnih oborina, često nakon dugotrajnih sušnih razdoblja. Kako bi zaštitili građevinski materijal od ovih agresivnih uvjeta potrebno je unaprijed predvidjeti elemente koji štite od vremenskih utjecaja: prilazne puteve, staze i terase. Od mjesta za dječju igru do parkirališta za automobile, te mjesta za obiteljsko roštiljanje – do ulaznih vrata. Sigurnost za sva naša omiljena mjesta u kući, dvorištu i vrtu. ACO ima široku paletu proizvoda koji će usmjeriti vodu u pravom smjeru i zaštititi vašu imovinu. Našim kanalicama za odvodnju, točkastim slivnicima, saćastim travnim rešetkama, otiračima za ulazne prostore i podrumskim svjetlarnicima omogućavamo vam adekvatno održavanje terena i sigurnost. Stoga naši proizvodi kombiniraju najbolju kvalitetu s vrhunskim dizajnom te pružaju razne mogućnosti oblikovanja prostora. Bilo da se radi o kući u nizu s malim dvorištem iza kuće ili urbanoj gradskoj vili s raskošnim prilazom – dobra zaštita od jake kiše, neugodne vlage i prljavštine je osnovni uvjet za održavanje vrijednosti vaše imovine.

k50-aco-01-300.jpgRješenje za pljusak.
Tjednima ne pada – i onda neprestalno pljušti s neba: u svjetlu klimatskih promjena suše traju sve dulje a pljuskovima se povećava intenzitet i trajanje. ACO kanalice za odvodnju osiguravaju da se garaže i podrumi ne pretvore u bazene, a prilazi i dvorišta ne postanu močvare. Čak i kod obilnih oborina nakon dugotrajnih suhih razdoblja ACO kanalice za odvodnju osiguravaju pravilno otjecanje kiše.

Jedan zadatak. Jedan sustav.
ACO Self® kanalice za linijsku odvodnju čuvaju kuću, vrt i pristupne ceste od kiše i prljave vode, te štite građevinu i neophodne su za svaku okućnicu. ACO ima kanalice za odvodnju za sve situacije i različite zatjeve. Oni jamče odgovarajuću odvodnju kišnice, ali mnogostruko ispunjavanjavaju svoju funkciju: dostupni su u brojnim izvedbama i kombiniraju funkcionalnost i dizajn s najvišom kvalitetom. Odvodne kanalice savršeno se uklapaju u projekte u kojima estetika i dizajn kolnih prilaza dvorišta ili okolnih prostora dolaze do izražaja, a po želji jednostavnim elementima mogu pružiti učinkoviti naglasak. Kanalica s rasporom nenametljivo je integrirana u ukupnom izgledu.

k50-aco-02-300.jpgACO Self® sustavi odvodnje
ACO Self® odvodni sustavi dizajnirani su za privatne namjene. Funkcionalnost, jednostavno rukovanje i varijabilni dizajn rešetki pokrivaju sve zahtjeve za odvodnju na područjima oko kuće. Tijelo kanala i sabirni element izrađeni su od plastike ili polimerbetona koji je izuzetno otporan na mraz, ulja i soli. Moguće je odabrati pokrovne rešetke iz raznih materijala, od nehrđajućeg čelika do plastificiranog čelika. Tipska rješenja dostupna su za sve uobičajene građevinske zahtjeve. Svi elementi ACO Self® sustava odvodnje namijenjeni su za prelazak osobnih vozila.

Svjetlosni naglasak.
Uz kombinaciju odvodnje i rasvjete prilazni kolnici i vrtovi zasjat će u novom svjetlu. Dok kanalica pruža sigurnu odvodnju kiše i površinskih voda, integrirana LED svjetla pružaju individualne mogućnosti oblikovanja vaše imovine. Svjetla integrirana u pokrovnim rešetkama postavljena su na način da ne predstavljaju problem prilikom prelaska osobnih vozila. Bilo kao dekorativni element ili kao svjetlosni vodič – dvostruka funkcija osvjetljenih kanala nudi mnoge mogućnosti. Životni vijek rasvjetnih tijela od 100.000 sati osigurava oko 11,5 godina neprekidnog rada.
k50-aco-03-300.jpgACO Self® Spotlight s promjerom rasvjetnog tijela od samo dva centimetra, male LED žarulje postižu intenzivan učinak. Integrirane su u plastičnu pokrovnu rešetku koju kombiniramo sa tijelom kanala od plastike. Do 40 svjetlosnih elemenata može biti spojeno na jedan transformator.

Jedan kanal za sve primjene. Polimerbeton Plastika
Polimerbeton je vodootporan, vrlo glatke površine i jednostavan za čišćenje. Voda i čestice prljavštine brzo se raspršuju, a voda se brzo suši čak i na niskim temperaturama bez mogućnosti smrzavanja. Daljnja prednost vidljiva je u težini: u usporedbi gustoće materijala i vrijednostima čvrstoće, kanali iz polimerbetona su lakši i čvršći od sličnih betonskih proizvoda. Plastične kanalice imaju vrlo nisku težinu: zahvaljujući karakteristikama materijala moguć je izuzetno lagan sustav odvodnje dok je posebna konstrukcija osigurala visoku stabilnost. Spajanje elemenata tehnikom pero-utor omogućava se jednostavna i praktična montaža. ACO predstavlja odvodni kanal za sve primjene. Tijelo odvodnog kanala može biti od polimerbetona ili plastike.

Praktičan Svestran Svjetleći
Opsežnim sustavom odvodnje oko kuće– ACO Self® Euroline, ACO Self®mini, ACO Hexaline i ACO Brickslot s rasporom, ACO nudi rješenja stabilna pri prelasku osobnih vozila koja s malim visinama ugradnje svojim dizajnom ističu terase. Fokus je uvijek, naravno, na sigurnoj odvodnji vode. Širok raspon dodatne opreme omogućuje prilagodbu različitim građevinskim zahtjevima, dok raznovrstan izbor rešetki osigurava dizajnersku slobodu. Podizanje rešetki pri čišćenju i održavanje sustava jednostavno je zahvaljujući bezvijčanom nehrđajućem zaključavanju rešeki. Plastična kanalica za velike zahtjeve ACO Self® Spotlight s integriranom energetski učinkovitom LED-tehnologijom osigurava učinkovitu odvodnju uz nove kreativne mogućnosti. Odvodni kanali s rasvijetnim tijelima u bijeloj i plavoj boji mogu se uz odvodnju koristiti kao ukrasni elementi ili kao rasvjetni markeri za orijentaciju. Apsolutno vodootporan ACO Self® Spotlight toliko je jednostavan za ugradnju da ne zahtjeva kvalificiranog majstora, te zadovoljava razred opterećenja za osobna vozila. Životni vijek rasvjetnih tijela od 100.000 sati osigurava oko 11,5 godina neprekidnog rada. Svestrano modularno rješenje za linijsku odvodnju iz polimerbetona ili plastike može se kombinirati sa zajedničkim programom pokrovnih rešetki i dodatnog pribora. Izvedba ACO sustavom odvodnje je jednostavna zahvaljujući dostupnim elementima za kutni, križni ili T spoj, te elementima za spoj na sustav odvodnje. Oba tijela kanala su testirana na razred opterećenja C250 prema HRN EN 1433.

k50-aco-04-200.jpgDovođenje na točku.
ACO Self® dvorišni slivnik
ACO Self® dvorišni slivnik lako sakuplja vodu sa okolnih površina. Krupne prljavštine zadržavaju se u kanti za sakupljanje nečistoća koja se jednostavno čisti. Mogućnost začepljenja cjevovoda time je pouzdano spriječena. Osim toga, integrirani preljevni zapor za miris čuva vanjski prostor od neugodnih mirisa iz kanalizacije. Opcija spajanja krovne vertikale na element za povišenje daje siguran spoj krovnih oborinskih voda. Slivnik u usporedbi s linijskom odvodnjom odvodi vodu na jednom mjestu.

Može se upotrebljavati na svim mjestima dvorišta i vrta, gdje postoji potreba za točkastom odvodnjom na određenom prostoru. Pri tome točkasti slivnici rade kao i linijska odvodnja. To znači da se i prljave vode i kišnica sigurno odvode, te stajaće vode i prljavštine nemaju nikakve šanse da stoje na mjestu. Za privatnu upotrebu ACO je razvio Sistem ACO Self® dvorišnih slivnika: tijelo napravljeno iz polimerbetona izuzetno je robusno i otporno na prelazak osobnih vozila.

k50-aco-05-300.jpgTravnjak za automobil.
ACO travna rešetka
Travne rešetke stvaraju čiste zelene površine i u visoko prometnim područjima. Elastične i naravno propusne, dozvoljavaju vodi da odlazi tamo gdje joj je i mjesto: u tlo. To je ne samo ekološki nego i ekonomski prihvatljivo: mnoge općine ubiru poreze za vanjske površine koje su nepropusne, jer se dragocjene oborinske vode moraju ispustiti u kanalizaciju.

Prirodno, lijepo i stabilno.
Garažni prilaz ili parkirno mjesto, put do kuće ili parkiralište za kamp kućice – ACO travnim rešetkama stvorite zelene površine i staze koje su čvrste ali ne i nepropusne. Dakle, travne rešetke su idelan spoj ekologije, estetike i funkcionalnosti. Oborinske vode se ne ispuštaju u kanalizacijski sustav kao prljave vode, već se ispuštaju u tlo – preduvjet za prirodno ozelenjavanje. A možete i uštedjeti na porezima – koji su široko primjenjeni za nepropusne površine.

k50-aco-06-300.jpgIzuzetno lagana i jednostavana za ugradnju, ACO travna rešetka svojim velikim otvorima daje izuzetno visoki udio zelene površine i mjesta za rast korijena, dok tlo ostaje propusno. Na taj način zadržan je kapacitet infliltracije. Travne rešetke namijenjene su prometu osobnih vozila, mogu se postavljati u padu do 5% te su proizvedene od recikliranog materijala. Kao alternativa, podloga namijenjena za sadnju trave može se zapuniti pijeskom ili sitnim šljunkom. S povjerenjem dopustite kišnici da nastavi prirodni ciklus kruženja vode i stvara na vašoj imovini lijepe samoodržive zelene površine. Hodajte po vašem travnjaku suhih nogu, stvorite djeci siguran zeleni prostor za igru i omogućite svojem dvorištu prirodan i bolji izgled.

Kućni prag: savršen.
S dječjeg igrališta, vrta ili šumskog puta na kućni prag se donosi pijesak, prašina i blato. Za zaštitu poda od prljavštine i ogrebotina, moto glasi: prljavština ostaje vani! k50-aco-07-300.jpgPraktična pomoć za ovaj zadatak je ACO otirač ugrađen u nivo poda. On sakuplja prašinu i kamenčiće, jednostavno se čisti te uljepšava izgled vašeg ulaznog prostora.
ACO je vodeći globalni proizvođač održivih sustava za površinsku odvodnju
Na tržište gledamo kroz oči naših korisnika. Bliskom suradnjom razvijamo najbolje proizvode i usluge na njihovo zadovoljstvo.
ACO razvija tehnologije za okoliš budućnosti
Globalno zatopljenje prouzrokuje ekstremne klimatske uvjete od sušnih perioda do kišnih potopa. Za takve ekstremne uvjete mi razvijamo inovativne sustave.
ACO potiče vrhunske rezultate
Mi potičemo hrabre poduzetnike. Veselimo se kreativnom zajedništvu prelazeći kulturne granice. U preprekama vidimo priliku da postanemo još i bolji.

ACO građevinski elementi d.o.o.